‘Onze mensen hebben doodsangsten uitgestaan’
3 maart 2020 · 12:10
Update: 15 november 2024 · 09:25
De toch al gespannen situatie op het Griekse eiland Lesbos is volledig geëscaleerd. Hulpverleners van Stichting Bootvluchteling, al vijf jaar actief in het overvolle opvangkamp Moria, zijn onlangs zelfs door woedende eilandbewoners aangevallen met ijzeren staven. “Het voelt als oorlog.”
Directeur Annerieke Berg legt uit waar deze woede-uitbarsting vandaan komt: “Een groep Grieken voelt zich énorm in de steek gelaten door de Europese Unie. En ook door Griekenland zelf. De mensen op Lesbos zijn er helemaal klaar mee dat zij in hun eentje de gigantische vluchtelingenproblematiek het hoofd moeten bieden. Daar is het eiland domweg niet geschikt voor."
Veilig
"Ondertussen worden er plannen gemaakt om, elders op Lesbos, een nieuw detentiecentrum te bouwen voor duizenden vluchtelingen," vervolgt ze. "En als premier Erdogan dan zegt: ‘We zetten de grenzen open; ze komen eraan,’ is het alsof je een lont in het kruitvat steekt. Terwijl onze medewerkers nog in de auto zaten, gingen Grieken met ijzeren staven hun wagens te lijf. Ze hebben doodsangsten uitgestaan. Gelukkig zijn ze nu veilig. De woede richt zich niet alleen op de vluchtelingen, maar nu ook op hulpverleners.”
'Angst doet gekke dingen met mensen'
Je snapt deze woede wel?
“Heel goed zelfs. Deze mensen voelen zich in de steek gelaten. Ze zijn bang voor alle veranderingen op hun vertrouwde eiland. En angst doet gekke dingen met mensen. Maar geweld is nooit een oplossing.”
Zijn er daders opgepakt?
“Nee. De politie op Lesbos is overbelast en onderbemand.”
Dus sta je weerloos tegenover zo’n woedende massa?
“Ja. Als hulpverlener voel je je compleet onveilig om je werk te kunnen doen. Onze doel is uiteraard weer in het kamp te komen, maar dat wordt onmogelijk gemaakt. De wegen zijn geblokkeerd. Vanochtend is Stichting Christian Refugee Relief op stel en sprong vertrokken met alle vrijwilligers, omdat al hun auto’s vannacht aan gort zijn geslagen. Het voelt als oorlog.”
Meer doden 'helaas onvermijdelijk'
De meest kwetsbaren, de vluchtelingen, moeten nu zonder medische hulp zien te overleven. Betekent dit dat er meer mensen zullen overlijden?
"Dat is helaas onvermijdelijk, zolang wij geen medische hulp kunnen geven aan mensen in nood.”
Is dit een van de zwartste bladzijden uit jullie bestaan?
“Zo voelt het wel. We zijn ervan overtuigd dat we met ons werk het goede doen, licht brengen op een donkere plek. Maar als je daar op zo’n kwade manier in wordt beperkt, als je letterlijk wordt aangevallen, dan rammelt dat wel aan je gevoel van rechtvaardigheid.”
Teruggeduwd op zee
Ook boten met migranten die aankomen op Lesbos, zijn de afgelopen dagen belaagd, meldt de Facebookpagina van Stichting Bootvluchteling: ‘Zo worden net aangekomen mensen teruggeduwd de zee op, en worden bussen met nieuwkomers belaagd op weg naar Moria.’
Zie je toch nog ergens een lichtpuntje?
“We houden altijd hoop. Er komt een dag dat we wél weer kunnen helpen. Daar kijken we naar uit, en daar bereiden we ons op voor. Vreselijk dat we het kamp niet meer in kunnen. De mensen in Moria hebben recht op hulp. Maar ondanks alles houden we de hoop vast en geloven we dat het goede overwint – we kunnen niet anders.”
Beeld: Tessa Kraan