Ontdek de verhalen uit het Oude Testament
28 november 2024 · 18:05
Update: 23 december 2024 · 15:23
De Bijbel bestaat uit twee delen: het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Welke verhalen komen we in het Oude Testament tegen? En wat kunnen we daarvan leren? Hieronder hebben we alle Dit is de Bijbel-afleveringen over het Oude Testament voor je op een rij gezet.
Luister nu
- Luister nu
Afl. 7 - Het meest 'onchristelijke' boek van de Bijbel: Prediker
De hoofdboodschap van Prediker lijkt min of meer: het leven is zinloos, dus geniet ervan zo lang het kan want we gaan allemaal dood en dan is er niks meer. Waarom is dit boek toch opgenomen in de Bijbel? En wat heeft het ons te zeggen?
- Luister nu
Afl. 10 - Het mysterie van de scheppingsverhalen
We verdiepen ons in de belangrijke eerste bladzijdes van de Bijbel: de scheppingsverhalen (het zijn er namelijk twee). Vaak zijn deze verhalen over het ontstaan van de wereld en de mensheid onderwerp geweest van verhitte discussies. Hoe moeten we deze verhalen lezen?
- Luister nu
Afl. 22 - Het hilarische Bijbelboek Jona
Het is een bekend verhaal: Jona wordt opgeslokt door een grote vis en na 3 dagen weer uitgespuugd. Jona is niet alleen een grappig boek, het is een gelaagd verhaal met een verrassend einde. Waarom wordt in dit korte boek zo de draak gestoken met een profeet, zijn uitverkoren volk en misschien ook wel met ons?
- Luister nu
Afl. 30 - Het trauma van de Babylonische ballingschap
Misschien is het wel een van de belangrijkste thema's uit de Bijbel: de Babylonische ballingschap. Als je de ballingschap eenmaal ziet, dan zie je het overal in de Bijbel. Het lijkt het einde van het geloof in de God van Israël in te luiden, maar dan vindt er een bijzondere vernieuwing plaats.
- Luister nu
Afl. 34 - De prachtige maar dubieuze verhalen over koningen in de Bijbel
Koningen als Saul, David en Salomo spreken tot de verbeelding. De verhalen zijn prachtig, meeslepend met vrijwel altijd een diepere laag. Want waarom vond God in de Bijbel het idee van koningen eigenlijk juist een heel slecht idee? En wat is de radicaal nieuwe manier waarop de Bijbel het koningschap vormgeeft?
- Luister nu
Afl. 35 - Het meesterwerk Ruth
Een fascinerend meesterwerk én een meeslepend verhaal dat een interessant inkijkje geeft in de cultuur en gebruiken van die tijd. Het boek Ruth behandelt veel actuele thema’s, zoals vluchtelingen, man-vrouwverhoudingen en het overstijgen van barrières. Word je boos op God of blijf je Hem vertrouwen?
- Luister nu
Afl. 37 - Het literaire genie van de profeet Amos
Amos behoort to de meest kunstige boeken van de Bijbel. Hij verdedigt gerechtigheid, stelt ongelijkheid en hypocrisie aan de kaak en gebruikt soms nogal grof taalgebruik. David Boogerd bespreekt deze fascinerende profeet met theoloog en hoogleraar Stefan Paas.
- Luister nu
Afl. 41 - Ester: het Bijbelboek waar God niet in voorkomt
Esther is een spannend en bij vlagen komisch Bijbelboek over een joods weesmeisje dat koningin van het machtige Perzië wordt. Het boek is - met Hooglied - het enige Bijbelboek waar God niet in voorkomt. Wil dat ook zeggen dat God afwezig is?
- Luister nu
Afl. 42 - Wat het Oude Testament zo moeilijk en mooi maakt
Al sinds de tijd van de apostelen worstelen christenen met de relevantie van het Oude Testament. Hebben Jezus en het Nieuwe Testament deze oudere Bijbelboeken overbodig of ondergeschikt gemaakt? David Boogerd vraagt het aan theoloog en professor Stefan Paas.
- Luister nu
Afl. 45 - Het meest schokkende boek van de Bijbel: Rechters
Voordat Gods volk roemruchte koningen had als David en Salomo, werd het geregeerd door zogenoemde ‘rechters’. Het boek leest als een achtbaan met kleurrijke figuren als Gideon, Simson en krachtige vrouwen als Debora.
- Luister nu
Afl. 48 - Het hartstochtelijke en emotionele boek Hosea
Hosea is misschien wel het moeilijkste boek van de Bijbel. Het staat vol van aanklachten, strafaankondigingen en angstaanjagende symbolen. Toch wordt Hosea ook de 'profeet van de liefde' genoemd. Verdiep je samen met David Boogerd en Stefan Paas in dit indrukwekkende boek.
- Luister nu
Afl. 61 - Exodus deel I: de opstanding van het Oude Testament
De Exodus, een Bijbelboek waar je onmogelijk omheen kan. Telkens wordt er in de Bijbel teruggegrepen op dit cruciale verhaal. Wat maakt dit verhaal zo belangrijk, waarom maakt God de farao extra koppig en waarom zitten veel dingen vaak toch net anders dan je had gedacht?
- Luister nu
Afl. 62 - Exodus deel II: God komt gevaarlijk dichtbij
In deze aflevering praat David Boogerd met theoloog Koert van Bekkum. We horen over grote thema's als de tien geboden, het gouden kalf, de Tabernakel en de mysterieuze manier waarop dit boek eindigt.
- Luister nu
Afl. 67 - De Psalmen deel I: een emotionele achtbaan
Het boek 'Psalmen' bevat 150 gedichten en liederen die je meenemen op een emotionele achtbaan langs hoge euforische pieken en diepe donkere dalen. David Boogerd bespreekt dit bijzonder boek met theoloog en dichter Catharinus van den Berg.
- Luister nu
Afl. 68 - De Psalmen deel II: een huiveringwekkend vers en euforisch slotakkoord
In deel II over de Psalmen ontdekken we de mooie, meditatieve kant van de Psalmen maar stuiten we ook op het meest huiveringwekkende vers van de Bijbel. Wat kunnen we daarmee?
- Luister nu
Afl. 75 - Op weg naar de stad van vrede: Jeruzalem (de pelgrimspsalmen)
Jeruzalem; de stad van vrede. Maar welke vrede? Hoe kan de psalmdichter dat zeggen over deze immer betwiste stad? Wat wordt hier bedoeld? In deze aflevering behandelen we de 15 pelgrimspsalmen: psalm 120 t/m 134. Prachtige en kunstige psalmen die door de situatie in Israël en Gaza een urgente lading krijgen.
- Luister nu
Afl. 82 - Werd de komst van Jezus voorspeld?
‘Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven en de heerschappij rust op zijn schouders’. Deze tekst komt uit het oudtestamentische Jesaja. Had Jesaja een vooruitziende blik? David Boogerd vraagt het theoloog Koert van Bekkum.
- Luister nu
Afl. 92 - Koning David: voorbeeldgelovige of machtswellustige opportunist?
Een eenvoudige herdersjongen die het schopt tot koning van Israël: Davids leven is doordrenkt van legendarische momenten (zoals het verslaan van Goliath). Maar achter de glans schuilt ook een donkere kant vol moord, opstand en intriges. Duik met David Boogerd en Koert van Bekkum in het leven van David.
- Luister nu
Afl. 96 - Jeremia: snoeihard en troostrijk
Het Bijbelboek Jeremia is een wilde achtbaan: de ene snoeiharde tekst buitelt over de andere. Het is een beladen boek, omdat God hier vooral naar voren komt als een snoeihard oordelende God. Is dit boek dan alleen maar klagen ('jeremiëren')? Of kunnen we sprankjes hoop vinden?
- Luister nu
Afl. 105 - Abraham deel 1: vader van alle gelovigen
Abraham wordt gezien als de grondlegger van maar liefst drie wereldreligies. Intriges, oorlogen, plagen maar ook gesprekken met God volgen elkaar in zijn levensverhaal in rap tempo op. Het is een geschiedenis waarin veel fundamenten van de rest van de Bijbel worden gelegd. Een tweeluik met David Boogerd en Koert van Bekkum.
- Luister nu
Afl. 106 - Abraham deel II: vriend van God
We vervolgen onze reis door het verhaal van Abraham, de vader van alle gelovigen. Met in deze aflevering de bekende verhalen over Sodom & Gomorra, het offer van Izaäk en dat raadselachtige bezoek van die drie mannen (of was het God?). En hoe staat het met Gods belofte voor nageslacht aan Abraham?
Dit kan je verwachten
Het Oude Testament staat vol verhalen die ons uitdagen, verrassen en inspireren. In de afleveringen krijg je een frisse kijk op bekende en minder bekende boeken. Luister mee naar het mysterie van de scheppingsverhalen (aflevering 10), de schokkende gebeurtenissen in Rechters (aflevering 45) en het bijzondere – haast ‘onchristelijke’ - boek Prediker (aflevering 7).
Ook gaan we gaan we in op de rol van koningen (aflevering 34) en de moeilijke tijd van de Babylonische ballingschap (aflevering 30). Daarnaast vind je in de afleveringen op deze pagina de prachtige verhalen van Ruth (aflevering 35) en Ester (aflevering 41); net als de hartstochtelijke boodschap van profeten als Hosea (aflevering 48) en Amos (aflevering 37).
Natuurlijk mogen ook de Psalmen niet ontbreken. In aflevering 67 en 68 staan we uitgebreid stil bij deze waardevolle liederen. Wat zeggen ze ons vandaag de dag nog?
Ontdek meer categorieën
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de Bijbel | Leer de Bijbel kennen