Ontdek de rode draad van de Bijbel
1 november 2024 · 11:58
Update: 23 december 2024 · 15:30
Wat zijn de centrale thema’s en terugkerende patronen in de Bijbel? Onderstaande afleveringen helpen je om de samenhang van Bijbelse verhalen te zien. Stap voor stap ontdek je hoe de verschillende boeken en gebeurtenissen in de Bijbel samen één groot verhaal vormen.
Luister nu
- Luister nu
Afl. 1 - De herontdekking van de Bijbel
Journalist David Boogerd en theoloog Arnold Huijgen praten in deze eerste aflevering over hun liefde voor de Bijbel aan de hand van ongemakkelijke en ontroerende teksten. Ze bespreken de diversiteit en oudheid van de Bijbel en hoe het Oude Testament 'vonkt aan alle kanten'.
- Luister nu
Afl. 3 - De hele Bijbel in een half uur
Theoloog des Vaderlands Almatine Leene en journalist David Boogerd gaan in een half uur de hele Bijbel door, van Genesis tot Openbaring.
- Luister nu
Afl. 4 - Waarom de Bijbel geen propaganda is
De meeste mensen in de Bijbel zijn mensen die je eigenlijk niet wil zijn. Omdat ze bijvoorbeeld iemand vermoorden (Mozes), een soort #MeToo-schandaal begaan (David), liegen om hun eigen hachje te redden (Abraham) of op het moment suprême Jezus verloochenen (Petrus). Wat zegt dit over de Bijbel?
- Luister nu
Afl. 8 - De Bijbel als multicultureel boek
Het christendom is de meest multiculturele religieuze beweging ooit, meer dan welke religie ook is het verspreid over alle continenten. Hoe vind je die diversiteit terug in de Bijbel? En welke rol spelen afkomst, huidskleur en racisme eigenlijk in de Bijbel?
- Luister nu
Afl. 19 - De tempel, synagoge en het ontstaan van de kerk
Is de kerk echt nodig om gelovig te zijn, en wat voor status heeft de kerk in de Bijbel? Deze aflevering zoekt naar antwoorden bij de Tempel van Salomo in Jeruzalem, via synagoges naar de eerste christelijke kerk in Antiochië.
- Luister nu
Afl. 20 - Radicale gerechtigheid en het 'kwartet van de kwetsbaren'
Gerechtigheid is een hot topic dat een grote rol speelt in de Bijbel, maar wat is die Bijbelse gerechtigheid precies? Wat is het 'kwartet van de kwetsbaren'? En wat maakt de Bijbelse gerechtigheid anders dan bijvoorbeeld het socialisme?
- Luister nu
Afl. 23 - Geld en rijkdom in de Bijbel
Je komt in de Bijbel ontzettend rijke mensen tegen. Denk aan mensen als koning Salomo en Job. Maar tegelijkertijd wordt rijkdom ook erg bekritiseerd, mede door Jezus zelf. Wat is een Bijbelse manier van met je geld omgaan?
- Luister nu
Afl. 36 - De cruciale rol van eten en drinken in de Bijbel
Eten en drinken in de Bijbel is geen kwestie van leuke recepten en gezellige onderonsjes, veel vaker is het een zaak van leven en dood. De maaltijd delen heeft een belangrijke sociale dimensie en soms is het haast politiek. En wat te de denken van misschien wel de meest beroemde maaltijd ooit: het laatste avondmaal?
- Luister nu
Afl. 40 - De drie-eenheid: staat het in de Bijbel?
De Vader, de Zoon en de Heilige Geest, dat is wie God volgens christenen is. De drie-eenheid is de absolute kern van het christendom, maar op het eerste gezicht staat het nergens in de Bijbel. Welke aanleiding geeft de Bijbel om te denken dat God drie-enig is?
- Luister nu
Afl. 43 - De satan
De satan wordt vaak afgebeeld als een kwade, rood-uitgeslagen, gevallen engel die de strijd aanbindt met God en de mens. Maar zoals vaker met de Bijbel, het blijkt toch net anders te zijn dan je dacht. Wie of wat is deze satan en hoe ver rijkt zijn macht?
- Luister nu
Afl. 44 - Hebben wij mensen een ziel?
Wat is de mens? Zijn wij een lichaam - ons brein - zoals tegenwoordig vaak gedacht wordt? Of is de mens ten diepste een ziel of een geest? Wat zegt de Bijbel daarover? En wat blijft er van ons over als we sterven? David Boogerd vraagt het theoloog Martine Oldhoff.
- Luister nu
Afl. 47 - Israël, een volk dat worstelt met God
Het thema Israël roept vaak controverse op maar in de Bijbel kan je er niet omheen: God heeft Israël uitgekozen en een groot gedeelte gaat over het verbond tussen beide. Waarom vond God het nodig om een volk ‘uitverkoren’ te maken?
- Luister nu
Afl. 49 - Bijbelse hoop in donkere dagen
De wereld is vaak een donkere plek, en ook de Bijbel schuwt die donkerte bepaald niet. Maar de Bijbel is ook hét boek van de hoop. Maar waar is deze hoop op gebaseerd? David Boogerd gaat in gesprek met theoloog en 'hart- en zielzorger' Margriet van der Kooi.
- Luister nu
Afl. 53 - Wat is waarheid?
Vlak voor Jezus ter executie wordt veroordeeld voert hij een filosofisch gesprek met Pilatus. ‘Wat is waarheid?’ vraagt de Romeinse bestuurder aan Jezus. Wat zegt de Bijbel over waarheid, en wat moet je ermee in een tijd waarin iedereen zijn eigen waarheid lijkt te hebben?
- Luister nu
Afl. 58 - Humor en satire in de Bijbel
Humor is niet het eerste waar mensen aan denken als ze de Bijbel openen, maar is dat terecht? Wat zijn de beste grappen in de Bijbel en kon je met Jezus eigenlijk een beetje lachen? David Boogerd vraag het aan theoloog Stefan Paas.
- Luister nu
Afl. 63 - De sabbat
We leven in een tijd waarin het lijkt alsof je 24/7 aan moet staan, terwijl het in de Bijbel eerder lijkt te gaan over 24/6. Want al vanaf Genesis is er rust ingebakken in de schepping: de sabbat. Wat kunnen wij daar in onze gehaaste samenleving mee?
- Luister nu
Afl. 64 - De opmerkelijke rol van kinderen in de Bijbel
'Het koninkrijk van de hemel behoort toe aan wie wordt als een kind'. Het zijn overbekende woorden van Jezus, maar wat betekenen ze nu eigenlijk?
- Luister nu
Afl. 66 - De rijke betekenis van het woord 'geloof'
We zeggen het vaak zo makkelijk: ik geloof in God. Maar wat houdt ‘geloven’ eigenlijk in? Hoe spreekt de Bijbel over geloof en wat betekent dit voor ons? David Boogerd vraagt het aan Suzan Sierksma-Agteres.
- Luister nu
Afl. 72 - Afgoderij en de Bijbelse godin Asjera
Wat is afgoderij, en wat zegt de Bijbel daarover? Wie is Asjera? En worden er in de Bijbel nog andere goden en godinnen genoemd?
- Luister nu
Afl. 77 - Politiek en de Bijbel
Rechters, koningen, priesters en profeten: de Bijbel bevat een bonte verzameling van politieke leiders. Is de Bijbel naast een heilig boek óók een politiek boek? En hoe politiek waren de uitspraken van Jezus eigenlijk?
- Luister nu
Afl. 78 - Huwelijk (en scheiding) in de Bijbel
Van het scheppingsverhaal tot de bruiloft van het Lam in Openbaring: de Bijbel staat vol van verhalen, voorschriften en poëtische beelden over het huwelijk. Maar het roept ook vragen op. Wat is een ‘Bijbels huwelijk’? En wat te denken van scheiden en de rolverdeling tussen man/vrouw?
- Luister nu
Afl. 80 - De schoonheid van de Bijbel
De Bijbel schildert een veelzijdig palet van schoonheid. Leert de Bijbel dat we – ook in onze geloofslevens – meer oog moeten hebben voor schoonheid? En waar zit de schoonheid van de Bijbel zelf?
- Luister nu
Afl. 83 - Vreugde in de Bijbel (en waarom dat anders is dan geluk)
Het is een woord waar de Bijbel bol van staat: 'vreugde'. De apostel Paulus noemt vreugdevol zijn haast een plicht. Maar waar vind je het? Hoe vind je vreugde als je leven – en de wereld – daar misschien maar weinig aanleiding toe geeft?
- Luister nu
Afl. 93 - Wonderen in de Bijbel
De opstanding, de splijting van de Rietzee voor Mozes en zijn volk, een pratende ezel, en wat te denken van de tekenen die Jezus deed... De Bijbel staat vol met wonderverhalen. Maar wat is het doel van deze wonderen? En zijn wonderen vooral iets vroeger of zijn de wonderen de wereld nog niet uit?
- Luister nu
Afl. 94 - Rust vinden in de Bijbel
‘Kom tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.' Deze woorden van Jezus zijn in onze gehaaste, gestreste samenleving relevanter dan ooit, maar ook moeilijk. Hoe kan de Bijbel je helpen om een beter, rustiger leven te leiden?
- Luister nu
Afl. 97 - Evangeliseren kan je leren
In de Bijbel lezen we hoe de volgelingen van Jezus vol overgave de wereld intrekken om het evangelie te verspreiden. Maar wat leren we uit deze Bijbelverhalen eigenlijk over hoe je dat doet, evangeliseren? Zijn we allemaal geroepen om net als Paulus evangelist te zijn? En wat is dat evangelie dan precies? Hoe leg je het uit?
- Luister nu
Afl. 98 - Steden van de Bijbel
Babel, Sodom & Gomorra, Bethlehem en Jeruzalem. Steden spelen in de Bijbel een ontzettend grote rol. Waarom was dat zo? En wat kunnen wij daar vandaag van leren, over wat onze rol kan zijn in de samenleving?
- Luister nu
Afl. 102 - Waarom is heiligheid in de Bijbel zo belangrijk?
De Bijbel bezingt van het begin tot eind de heiligheid van God. Het is blijkbaar heel belangrijk, maar wat is het nu eigenlijk: heilig? Het klinkt al snel zwaar, plechtig en afstandelijk. Kan een heilige God nog wel dichtbij komen?
- Luister nu
Afl. 103 - De Bijbel voor losers
In deze wereld lijkt het bijna een natuurwet: 'The winner takes it all'. Maar wie de Bijbel leest, stuit op een andere, tegendraadse geschiedenis. De meeste Bijbelverhalen zijn namelijk geschreven vanuit het perspectief van een kleine, zwakke minderheid. Wat zegt dit over God?
- Luister nu
Afl. 107 - Wat kunnen we leren van Bijbelse leiders?
Wat maakt iemand een goede leider? En waarom hebben we eigenlijk leiders nodig? De Bijbel staat vol met leiders: koningen, priesters, rechters, herders en oudsten. Wat kunnen we leren van de successen en fouten van Bijbelse leiders, en hoe kunnen we deze lessen toepassen in ons eigen leven?
- Luister nu
Afl. 110 - Wat is nou hét grote verhaal van de Bijbel? 'Vrede!'
Als iemand je vraagt: wat is nou eigenlijk het 'evangelie', het christelijke verhaal? Hoe zou je dat dan uitleggen? Begin je over het kruis? Het koninkrijk? Het kerstverhaal? Stefan Paas heeft een ander idee: hij vat het christelijke verhaal in één woord samen: vrede.
Meer informatie
De reis begint met aflevering 1, waarin we de Bijbel opnieuw ontdekken als een tijdloos en levendig boek. In aflevering 3 proberen we in slechts een half uur een overzicht te geven van de complete Bijbel. Aflevering 4 laat zien dat de Bijbel vol staat met verhalen van mensen die het verprutsen. Wat zegt dit? En in aflevering 8 duiken we in diversiteit en de Bijbel. Wat lezen we over afkomst, huidskleur en racisme?
Verder verkennen we thema’s als rechtvaardigheid (aflevering 20), geld en rijkdom (aflevering 23), en de rol van eten en drinken in de Bijbel (aflevering 36). Ook filosofische vragen komen aan bod, zoals in aflevering 44 (‘Hebben wij mensen een ziel?’) en aflevering 53 (‘Wat is waarheid?’).
Duik samen met ons in de Bijbel en laat je verrassen door dit hoopvolle, inspirerende boek dat vandaag de dag nog steeds ongelooflijk relevant is.
Ontdek andere categorieën
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de Bijbel | Leer de Bijbel kennen