Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Online bestellen vs buurtwinkel: hoe duurzaam zijn al die pakketjes?.

Online bestellen vs buurtwinkel: hoe duurzaam zijn al die pakketjes?

24 augustus 2020 · 07:30

Update: 15 november 2024 · 13:14

Een goede vriend vroeg het me pas via de app: kun je nu beter spullen bij de winkel zelf halen of laten brengen? Nou Laurens, daar vraag je me wat!

Toen ik 17 was wilde ik een Fender (dat is een gitaar) kopen. Maar hij was in Duitsland nét wat goedkoper dan in Nederland. Dus ging ik naar een winkel, probeerde daar de gitaar uit en bestelde de gitaar in Duitsland. Ik voelde me erg schuldig. Maar ik ben inmiddels ook wel benieuwd: was dat wel een duurzame manier? Daarom heb ik wat onderzoek gedaan. Wat is duurzamer: een product gewoon in de winkel om de hoek halen of laten bezorgen? 

Online vs winkel in de buurt

  1. Zoals altijd is mijn advies: koop niet te veel! Het meest duurzame is natuurlijk om niets te kopen. 
  2. Soms is sociaal ook heel erg belangrijk. Lokale industrie (en zeker kleine bedrijven) is belangrijk voor werkgelegenheid en voor samenhang in de buurt. Dat is iets dat we misschien wel juist de laatste tijd geleerd hebben. 
  3. Pakketjes zijn over het algemeen niet erg effectief ingepakt. Winkels werken met standaarddozen, maar veel producten zijn ‘uniek’. Ik vond deze uitleg van NOS op 3 erg leuk en een eye-opener.  
  4. Lopend iets ophalen bij de winkel is natuurlijk het meest duurzaam. Je verspilt geen brandstof, en de logistieke ketens richting de winkel zijn over het algemeen vrij effectief. 
  5. Spullen thuis laten bezorgen met een busje is minder duurzaam. Nóg minder duurzaam is zelf met de auto naar de winkel gaan. 

Wat kun je verder doen?

  1. Kies ervoor om je pakketje bij een pakketpunt op te halen. Dan hoeft er geen klein busje door jouw straat te rijden.
  2. Kies voor een CO2-neutrale bezorger als dat kan. Bij veel bedrijven is dat tegenwoordig een optie, en een elektrische fiets is duurzamer dan een busje. 
  3. Bestel niet lukraak dingen die je niet nodig hebt, of verschillende kledingmaten. Alles wat je terugstuurt, heeft ook weer impact op het milieu. 
  4. Probeer - als je verschillende producten bestelt - die in één keer te bestellen. Dat scheelt weer wat pakketjes. 
  5. Laat je het pakketje toch thuisbezorgen? Zorg er dan voor dat je in ieder geval thuis bent. 

Heb jij nog tips voor duurzame bezorging? Of wil je me een vraag stellen? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze socialmediakanalen.

Foto boven: Een postbezorger in Haarlem doet een contactloze bezorging. Bij PostNL was het de afgelopen maanden aanzienlijk drukker dan voor de coronacrisis. ANP/ OLAF KRAAK

    Deel dit artikel: