Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is Tijs.

Nieuws, verdieping en stevige debatten in gloednieuwe talkshow 'Dit is Tijs'

30 juli 2024 · 14:20

Update: 1 september 2024 · 10:05

Een talkshow met zijn eigen naam; Tijs moest er best even aan wennen. Vanaf september is EO-presentator Tijs van den Brink elke zondag te zien met een gloednieuwe talkshow: 'Dit is Tijs'. Het wordt een programma vol inhoudelijke, verdiepende interviews en stevige debatten. Vanaf januari 2025 verhuist het programma naar de late zaterdagavond.

In Dit is Tijs leidt Tijs van den Brink een debat en interviewt hij een gast uit het nieuws van de week. Hij wordt hierin omringd door publiek. Het publiek krijgt ook een rol bij het bevragen van de gast. De onderwerpen van Dit is Tijs komen voort uit de actualiteit, maar hebben als het even kan ook te maken met 'goed leven'. Van den Brink: "De vraag: 'Wat is een goede keus?' stelt iedereen zich regelmatig. In Dit is Tijs zoeken we het antwoord op de vraag: 'Wat is goed voor Nederland?'"

Zondagochtend

Een journalistiek praatprogramma presenteren op zondagochtend: dat zag Tijs niet meteen zitten. “Vlak voor het einde van Op1 liet de NPO ons weten dat we een nieuw tv-programma mochten maken. Goed nieuws! Behalve dat we vastzaten aan de zondagochtend. Dan zit ik in de kerk. Ik heb vrij snel gezegd: ik wil het wel doen, maar dan niet live. Als ik moet kiezen tussen werk en kerk, kies ik zonder twijfel voor het laatste.”

In september wordt het programma daarom op zaterdagmiddag opgenomen en de volgende ochtend uitgezonden. In januari verandert de uitzenddag en is Dit is Tijs op zaterdagavond te zien. “Ik zou willen zeggen: ga gewoon naar de kerk en kijk het terug. En kijk vanaf januari op zaterdagavond voordat je naar de kerk gaat.”

Wie is Tijs van den Brink

Tijs van den Brink heeft voor de EO veel journalistieke programma’s gemaakt, denk aan Knevel & Van den Brink, Op1 en Dit is de Dag (NPO Radio 1). Meerdere keren is hij genomineerd voor zijn interviews voor het tv-programma Adieu God? Hij schrijft columns, maakt podcast De Spindoctors en onderzoekt religieus Amerika in EO’s journalistieke reisserie God, Jesus, Trump. Hij is maatschappelijk breed geëngageerd, religieus behept, houdt van wielrennen en goede koffie en zijn lijflied wordt gezongen door De Dijk: kan ik iets voor je doen? Niet toevallig ook de tune van Dit is Tijs.

Open cultuur

Dit is Tijs zal na WNL Op Zondag en vóór Buitenhof op NPO 1 te zien zijn, twee andere journalistieke praatprogramma’s, waarvan de EO zich moet zien te onderscheiden. “We moeten echt iets anders gaan brengen en ik denk dat dit ook goed kan. We maken dit programma met een heel eigen team binnen de EO en gaan veel samenwerken met het radioprogramma Dit is de dag. De redactie krijgt de mogelijkheid bij beide programma’s aan de slag te gaan. Ik hoop op een heel open cultuur, waarin veel uit- en afwisseling mogelijk is.”

Tijs vervolgt: “Het is fijn dat we helemaal zelf mogen bedenken wat we gaan maken. Zo heeft de NPO de opdracht ook geformuleerd: hier heb je geld en een tijdslot, ga maar aan de slag. We krijgen veel vertrouwen. Dat voelt heel prettig. Nu moeten we het gaan waarmaken.”

'Ik moest even wennen aan de naam'

"Aan de naam moest de presentator wel even wennen. Hij vond het een beetje ongemakkelijk. “Ik ben natuurlijk geen programma, ik ben een mens. Het is eerder een stúkje van Tijs. Maar inmiddels heb ik me ermee verzoend. En ik weet nu: als ik op de redactie mijn naam hoor, is de kans groot dat het over het programma gaat en niet over mij persoonlijk.

Met de vraag ‘wat past bij mij?’ zijn we vervolgens gaan nadenken over de inhoud van het programma. We kwamen uit op debatten leiden en interviewen. Een debatprogramma is er op dit moment niet op de Nederlandse televisie. Bovendien, met Dit is de dag op NPO Radio 1 hebben we regelmatig verkiezingscafés gedaan. Ik merk dat zo’n omgeving, met een groep gasten die vragen mogen stellen, iets in mij losmaakt: ik word uitgedaagd. Die setting hopen we ook in Dit is Tijs neer te zetten. Dat is tegelijk wel een beetje gevaarlijk, omdat ik dan soms kort door de bocht of iets té ad rem kan zijn. Maar ik wil graag die andere versie van mezelf laten zien. Misschien loopt het totaal uit de hand, maar ik hoop op veel dynamiek en echte gesprekken.”

Ruimte voor human interest-verhalen

De EO-presentator licht toe: "In de interviews hoop ik ook mensen met mooie ideeën of dromen te spreken. Denk bijvoorbeeld aan schrijvers. In Dit is Tijs willen we ruimte maken voor die human interest-verhalen. Het weekendtijdslot van de zondagochtend en de zaterdagavond vraagt ook om reflectie en beschouwing."

'Mijn koningin'

Op de vraag wie Tijs te gast hoopt te hebben in zijn nieuwe programma, antwoordt hij lachend: “Dat hangt af van de actualiteit. Maar wie ik altijd interessant heb gevonden, is prinses Beatrix. Ik wil haar al lange tijd heel graag spreken. Zij werd koningin toen ik een jaar of 10 was en heeft het grootste deel van mijn leven op de troon gezeten. Zij is toch een beetje ‘mijn koningin’ en ze is gelovig. Ik ben benieuwd hoe ze terugkijkt op de tijd waarin ze heeft geregeerd en op de secularisatie die toen heeft plaatsgevonden. Niet dat er een verband is tussen die twee, maar ik ben benieuwd naar haar visie daarop. Als zij wil langskomen, vegen we daar graag de uitzending voor leeg.”

Dit is Tijs

Vanaf zondag 1 september, 11:05 uur, NPO1
Dit is Tijs
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Deel dit artikel: