Nieuwe EO-serie over de KNRM: ‘Wij maken het verschil tussen leven en dood’
8 oktober 2022 · 09:30
Update:20 oktober 2022 · 20:15
Bij nacht en ontij varen de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit. Ze trotseren de grootste stormen om mensen in nood te helpen. In het nieuwe EO-programma Redders op zee worden ze gevolgd.
Een van hen is Gerwin van Sighem (35), hij werkt als plaatsvervangend schipper bij de KNRM. “Dit werk is me met de paplepel ingegoten, want mijn vader was ook vrijwilliger bij de KNRM. Als klein jongetje vond ik die hulpacties op de grote boten heel spannend. Nu werk ik hier – vanaf mijn 19e – om mensen te helpen en te redden. Wij maken het verschil tussen leven en dood.
Ik moest haar reanimeren
Een paar jaar geleden zaten vier mensen en drie honden vast op een zandbank die onder water liep. We vonden een jongen en een meisje drijvend in zee, het meisje meer onder dan boven water. Ik moest haar reanimeren, maar ze heeft het overleefd. Een andere vrouw redde het ook, maar hun moeder niet. Ook een van de honden was verdronken. Ik zeg altijd tegen mijn bemanning: wij kunnen de schade beperken. Als we niet hadden geholpen, was het resultaat nog verdrietiger geweest.”
Wat doet het met je als je iemands leven niet hebt kunnen redden?
“Dat is iets wat ik altijd bij me blijf dragen. Soms denk ik er opeens aan. Ik zie het als een deur die op een kiertje staat. Niet zo erg zolang-ie weer dicht kan, want anders zou ik er last van krijgen. Gelukkig kan ik dan terecht bij de nazorg van de KNRM. Dat meisje dat ik moest reanimeren was toen 8 jaar; net zo oud als mijn zoontje nu is. Dat grijpt me aan. Daarom bespreken we hulpacties na afloop altijd met de reddingsploeg, en ik praat erover met mijn vrouw.”
Soortgelijke betaalde baan
Als plaatsvervangend schipper van de KNRM bestuurt Gerwin de boot en stuurt hij de ploeg aan. Hij besluit welke spullen ze meenemen naar een reddingsactie en hij kan opschalen door een tweede reddingsboot of een helikopter op te roepen. Tijdens de reddingsactie controleert de schipper ook of alles veilig verloopt.
We zijn een politie, ambulance en brandweer ineen
Naast dit werk heeft Gerwin een betaalde baan: hij werkt op een patrouillevaartuig van het havenbedrijf Rotterdam. “Wij leveren water bij brand aan de wal en scheepsbrandbestrijding, worden ingezet bij waterverontreinigingen en kunnen helpen bij ongevallen. We zijn een politie, ambulance en brandweer ineen.
Blijkbaar zit het helpen van mensen in mijn bloed. Ik werk in ploegendiensten, dus ben daardoor veel beschikbaar voor de KNRM. Ook kan ik het goed combineren met mijn gezin. Dat blijft op één staan; als we iets leuks gepland hebben, ben ik niet beschikbaar voor de KNRM. De KNRM vindt het belangrijk dat onze gezinnen bij het werk betrokken zijn. Daarom organiseren we als vrijwilligers geregeld een activiteit, zoals barbecueën of varen.”
Erfenis nalaten
“Hopelijk zorgt de EO-serie Redders op zee voor meer bekendheid van ons werk”, vervolgt Gerwin. “Of mensen zich kunnen aanmelden om bij de KNRM te werken? Zeker! Er zijn wel eisen aan verbonden: je moet een bepaalde opleiding halen, met regelmaat beschikbaar zijn en je binnen tien minuten op het station kunnen bevinden. Wat ik trouwens bijzonder vind, is dat de KNRM volledig op donaties draait. Mensen maken maandelijks of jaarlijks een bedrag over, of laten zelfs een erfenis na. Als niemand wat schenkt, zouden wij geen mensen kunnen redden.”
EO-serie Redders op zee
EO-eindredacteur Arie Rijneveld: “Deze KNRM-vrijwilligers staan altijd paraat om – soms met gevaar voor eigen leven – anderen te redden. Ze staan belangeloos klaar voor hun medemens, en dat principe past bij de EO. Het programma gaat over medemenselijkheid en jezelf wegcijferen. De redders zullen dit niet zo verwoorden, maar als je doorvraagt, komt er een mooi verhaal uit. Dat is ook te zien in de serie.”
Andere kant
“We gaan zien wat er achter dat stoere voorkomen van de KNRM’ers zit. Hoe gaan ze om met tegenslagen en angsten? Wat vindt het thuisfront ervan dat hun vader, moeder of partner dit werk doet? Wat ik een interessante ontdekking vond, is dat er veel familiebanden zijn bij de KNRM. Vaak gaat het werk over van ouder op kind. Er zitten ook twee hechte broers in de serie. Of Natasha, zij was stewardess en is nu redder bij de KNRM, maar ook werkzaam bij de gemeente, én ze zorgt voor twee dochters die flexibel moeten zijn als hun moeder wordt opgepiept. We denken meestal niet na over deze kant van het leven van de vrijwilligers als je hen ziet varen. Deze serie brengt daar verandering in.”
Vanaf dinsdag 11 oktober, 21.20 uur, NPO 1
Dit artikel hoort bij het programma
Redders op zee