Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Nieuwe Bij­bel­pod­cast: ‘Eerst dit voor kids’

19 oktober 2020 · 15:18Visie

Update: 15 november 2024 · 08:48

In het kielzog van de populaire Bijbelpodcast ‘Eerst Dit’ lanceren de EO, IZB en NPO Zapp ‘Eerst dit voor kids’. Een podcast speciaal voor kinderen waarin Bijbelverhalen op een meeslepende en spannende manier worden verteld.

“Eigenlijk is het elke keer een verhaal in een verhaal,” vertelt de schrijfster van de podcasttekst, Anke van der Pol. “Daan moet met zijn ouders meeverhuizen, maar heeft daar echt geen zin in. Ook moet hij elke dag met zijn vader een klus doen en ondertussen vertelt zijn vader een Bijbelverhaal.”

‘Ik word binnenkort ontvoerd’

Die verhalen zijn altijd gelinkt aan Daans leven. Zo zijn alle personen over wie z’n vader vertelt, net als Daan verhuisd in hun leven. “Dat hebben wij natuurlijk ook met Bijbellezen,” licht Anke toe. “De Bijbel is eeuwen geleden geschreven, maar heeft ons ook nu nog veel te vertellen.”
Haar broer Tim van Wijngaarden – te horen als de stem van de vader van Daan – vult aan: “Dit vertellen we, zonder dat het elke keer is: ‘Ja Daan, van dit verhaal kunnen we leren dat we altijd weer op God kunnen vertrouwen.’”
Als voorbeeld noemt hij het verhaal van Jozef. “Daan zegt dan: ‘Ik voel me Jozef: ik ben net een slaaf en ik word binnenkort ontvoerd naar een nieuw huis.’ Die vergelijking vind ik grappig gevonden en dat komt anders over dan: ‘Deze wijze les kunnen we leren van dit verhaal.’”

Heel laagdrempelig

‘Officieel’ is de podcast gemaakt voor kinderen vanaf 9 jaar. “Maar wij zeiden al tegen elkaar: ‘Als je 99 bent, dan kun je er ook naar luisteren, want iedereen houdt van goede verhalen,” vertelt Anke.
Volgens Tim is de podcast “zeker óók goed te beluisteren” voor kinderen die niet gelovig worden opgevoed. “Het is heel laagdrempelig. Het is natuurlijk supercool dat je – wanneer je de Bijbelverhalen niet kent – ze op deze manier hoort.”  

Plezier proeven

“Ik hoop dat als mensen de podcast luisteren, ze het plezier horen dat wij hadden toen we hem maakten. Het is tof als kinderen naar de podcast luisteren en ontdekken dat deze verhalen ook hun iets te vertellen hebben.”
Iets wat zijzelf en Tim bij het maken van de podcast ook ontdekten. “De Bijbelverhalen zijn gewoon mooi,” vervolgt Anke. “Ik zit ze soms met kippenvel te lezen en ben elke keer weer onder de indruk.”
Ook details waar broer en zus soms geen weet van hadden, komen naar boven, vertelt Tim. “Dat zijn details in het verhaal die je er heel mooi kunt uitlichten en die het verhaal ook spannend maken. Ik heb meerdere keren gemerkt dat ik het verhaal dat ik vertelde echt spannend vond, terwijl ik al lang wist dat het allemaal goed zou aflopen. Dat is ook de kracht van goede vertelkunst, dat je een bekend verhaal zó kunt vertellen dat het toch weer spannend wordt.”

Speciale effecten

Ook de speciale effecten die tussendoor te horen zijn – geproduceerd door Wilkin de Vlieger – dragen bij aan die spanning en de luisterbeleving van het verhaal. Bijvoorbeeld bij de storm op het meer, wanneer Jezus zegt dat het stil moet zijn, dan wordt het in de podcast ineens helemaal stil. Tim: “Ik denk dat verhalen vaak worden voorgelezen, maar niet goed verteld worden. En dat is wat we in deze podcast doen. We vertellen de verhalen zó dat je ze weer meemaakt, voelt en beleeft.”      

Een familieproject

Het is voor het eerst dat Anke samen met haar broer Tim werkt aan een project. Een samenwerking waar ze beiden enthousiast over zijn. “Ik ken Tim natuurlijk heel goed, dus als ik iets schrijf, kan ik in mijn hoofd al bedenken hoe dat gaat klinken. Bij het verhaal van Lot, bonken de dorpsbewoners hard bij hem op de deur en roepen ze van alles. Dan weet ik al: dit gaan hele leuk stemmetjes worden.”
Trots kijkt ze even naar Tim en zegt: “Je bent ook wel echt heel goed. Net ook bij de opname, dan doet hij het stemmetje van de bakker van de farao en dan zit ik heel hard stil te lachen. Dan is het zo grappig.”

‘Een halve kinderbijbel’

Tim: “Eigenlijk heb ik een veel makkelijkere rol dan Anke. Zij zit helemaal te puzzelen met een verhaallijn om te zorgen dat alles klopt. Het zijn tweeënveertig verhalen; ze heeft een halve kinderbijbel geschreven. Zelf krijg ik een papier in mijn handen gedrukt en hoef ik dat alleen maar in te spreken.”
Dat de verhalen die de vader van Daan vertelt feitelijk goed kloppen, vinden ze belangrijk. Zo had Anke een ‘hulplijn’ die ze kon inschakelen, om ervoor te zorgen dat alles wat er verteld wordt, ook echt zo gebeurd is. “Een dominee die met emeritaat is, kon ik van alles vragen. Wanneer Jozef in de put wordt gegooid, dan zeggen we bijvoorbeeld ook niet: en hij zat verdrietig beneden. Want als het niet in de Bijbel staat, vind je het ook niet terug in ons verhaal.”

Een vervolg?

Of er nog een vervolg komt op deze Eerst dit voor kids kunnen ze op dit moment nog niet zeggen. Maar mocht het ervan komen, dan zijn Anke en Tim weer van de partij. Tim: “Het leukste zou zijn, dat je op een gegeven moment zoveel afleveringen gemaakt hebt, dat je ervan baalt dat de Bijbel uit is.”

Luister hier de eerste aflevering

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Eerst dit voor kids vind je op Eerstditvoorkids.nl, je podcast-app en het YouTube-kanaal van de EO.

    Deel dit artikel: