Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meisje uit EOdoc Mijn ouders zijn gescheiden.

Nieuw seizoen EOdoc 'Mijn ouders zijn gescheiden'

21 april 2023 · 08:30

Update: 20 april 2023 · 17:04

Jaarlijks krijgen duizenden kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Hoe gaan zij daarmee om? In het tweede seizoen van de jeugddocumentaireserie 'Mijn ouders zijn gescheiden' geven zij een inkijkje in hun hart, hoofd en leven.

“Het is belangrijk dat kinderen uitspreken waar ze verdrietig over zijn en waarmee ze worstelen als hun ouders scheiden”, vertelt hoofdredacteur Margit Balogh, die deze serie heeft bedacht. “Zij doen dit niet zo snel, omdat ze loyaal zijn aan beide ouders. Maar er verandert veel voor ze. Ik denk dat lang niet alle ouders in een scheiding zich dat realiseren. Daarom ging het eerste seizoen over het openbreken van deze thematiek, door bijvoorbeeld te bespreken wat er met je gebeurt als je hoort dat jouw ouders gaan scheiden. Seizoen twee geeft handvatten voor de dagelijkse praktijk. Zoals een vakantie: hoe wordt die nu ingevuld?”

Luide snik

Tijdens de première van het eerste seizoen zat de zaal vol met kinderen van 9 tot 12 jaar. Na afloop kregen zij de kans om te reageren. Margit: “Een jongetje dat helemaal achteraan zat, in het donker, vertelde: ‘Mijn ouders zijn sinds twee jaar gescheiden en ik heb er nog nooit over gepraat.’ Daarna hoorden we een luide snik. Toen dacht ik: híérom maken wij de serie. Het is zó goed als ze durven te praten over waar ze mee zitten. Zodat het probleem van de ouders blijft en de kinderen zich veilig voelen.”

Geconfronteerd met verdriet

Tv-redacteur Sharona Buijert is bij het maakproces betrokken geweest en zat ook in de zaal. “Daar merkte ik dat de kinderen het belangrijk vonden om naar aanleiding van de films hun ervaringen te delen. Wij hopen dat de kinderen die seizoen twee zien en met hetzelfde te maken hebben, zich gehoord voelen en weten dat ze lotgenoten hebben.”

Relevant

“De films zijn trouwens voor iedereen relevant”, gaat Sharona verder. “Helaas scheiden steeds meer echtparen, dus iedereen kent wel íémand met gescheiden ouders. Kinderen kunnen daardoor een vriendje of vriendinnetje hebben dat opeens erg verdrietig is.
Wat ik geleerd heb van het maken van deze documentaireserie? Dat kinderen van gescheiden ouders zó veerkrachtig zijn. Hoe goed je het ook doet als ouders, het is een pijnlijk proces voor kinderen. Maar zij blijven zoeken naar manieren om ermee om te gaan.”

Over de documentaires

In de aflevering ‘Zomer zonder jou’ gaat Julie (10) kamperen met haar broertje en moeder. Ze ziet ertegen op, want het is de eerste vakantie zonder haar vader en ze mist hem erg. De kinderen op de eenoudercamping helpen Julie om de scheiding door een nieuwe bril te bekijken. Redacteur Sharona: “Het is gaaf om te zien dat Julie leert van haar lotgenoten en dat zij haar helpen in de verwerking. Bovendien wordt duidelijk dat bij kinderen zware en lichte momenten naast elkaar mogen bestaan.”

In ‘Boos Enzo’ gaat het over Enzo (13), die sinds de scheiding van zijn ouders worstelt met woede. “Ik vind zijn openheid daarin mooi”, vertelt Sharona. “Hij kan goed reflecteren voor zijn leeftijd. En het contrast is prachtig: hij heeft een vogeltje waarvoor hij zorgt. In de ene scène heeft hij heftige emoties en visualiseert hij een gevecht, in de volgende scène ontfermt hij zich over een kwetsbaar vogeltje.”

Roco en Noï (8) spelen de hoofdrol in de gelijknamige aflevering. De meiden hebben een hechte vriendschap. Roco kan niet praten over de scheiding van haar ouders, maar Noï weet hoe zij zich voelt. Samen dompelen ze zich onder in een kleurrijke verbeeldingswereld. Sharona: “Bijzonder om te zien wat fantaseren kan doen: het biedt de meiden vrijheid. En ze benaderen de situatie heel puur: ze besluiten simpelweg om – in tegenstelling tot hun ouders – lief voor elkaar te zijn.”

De vierde aflevering ‘Kleine baas’ opent met een pratende knuffel. “Want de 8-jarige Valentino is niet zo’n goede prater”, legt Sharona uit. “Dat heeft de maakster slim opgelost door een knuffel voor hem te laten vertellen.” Een kindercoach raadt Valentino en zijn vader aan om te leren communiceren over hun gevoelens. “Het allermooiste aan deze aflevering is de band tussen die twee. Ik vind dat na een scheiding vaak de nadruk ligt op kinderen en moeders. ‘Kleine baas’ toont aan dat er bij vaders ook veel verdriet zit.”

Mijn ouders zijn gescheiden, vanaf 23 april, 19.20 uur, NPO Zapp.

Impact

Naast de uitzendingen op tv worden er meerdere vertoningen voor en op scholen georganiseerd van Mijn ouders zijn gescheiden. Jongeren gaan na de film aan de slag met een spokenwordartiest om woorden te geven aan hun gevoelens over en ervaringen met scheiding. Ook is er in samenwerking met stichting Villa Pinedo een langlopend educatief project aan gekoppeld voor leerlingen, leerkrachten, jongerenwerkers en gemeenten.
Zappdoc: Mijn ouders zijn gescheiden
Zappdoc: Mijn ouders zijn gescheiden

Dit artikel hoort bij het programma

Zappdoc: Mijn ouders zijn gescheiden

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen