Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Rob Oudkerk in Adieu God?.
© EO

Rob Oudkerk in 'Adieu God?': 'Ik geloof niet meer in toeval'

18 oktober 2024 · 13:11

Update:19 november 2024 · 11:00

Ook in het nieuwe seizoen van 'Adieu God?' gaat Tijs van den Brink met bekende Nederlanders in gesprek over God, geloof en geloofsgemeenschap. Oorspronkelijk kwamen in het programma kerkverlaters aan het woord, nu staat de religieuze ontwikkeling van mensen centraal.

Presentator Tijs van den Brink: “Ik ben heel blij met de mensen die meedoen dit seizoen. Zoals prinses Irene, zij geeft niet vaak interviews. Dat ze ervoor kiest om zich over zoiets persoonlijks als geloof uit te laten, maakt me blij. Hetzelfde geldt voor Frans Timmermans. Ik ben heel benieuwd hoe hij terugkijkt op zijn katholieke jeugd. Hij is veel geloviger dan velen denken. Mijn oud-collega Arie Boomsma komt dit seizoen ook langs. Bijzonder vind ik dat hij vertelt dat zijn tijd bij de EO niet de makkelijkste periode was in zijn geloofsleven… Ik vermoed dat het een heel mooi seizoen wordt.”

Sonja Barend Award

Acht keer werden uitzendingen uit Adieu God? genomineerd voor de Sonja Barend Award. Wat dit zegt over het programma? Tijs: “Het zegt vooral dat wij als redactie in staat zijn om interessante gasten te strikken en mooie gesprekken te hebben. Ik vind trouwens dat ik maar één van die acht had moeten winnen, en dat was met de uitzending waarin Antoine Bodar te gast was. Vooral dankzij hem – en oké, misschien een beetje dankzij mij – werd dit een heel bijzonder interview.”

Herkenning

“Als je op de titel Adieu God? afgaat, lijkt het alsof het altijd draait om mensen die het geloof de rug hebben toegekeerd”, vertelt eindredacteur Pieter van Langevelde. “Maar dat is niet zo. We begonnen Adieu God? ooit met gesprekken met kerkverlaters. Inmiddels maken we een programma met bekende Nederlanders over geloof, ongeloof en alles ertussenin. Ook voor de gelovige kijker zijn verhalen van bekende mensen die misschien niet meer geloven interessant. Ik denk dat elk verhaal ergens wel herkenning oproept of laat zien dat het geloof niet statisch is. Dat vind ik zelf zo mooi aan de gesprekken in Adieu God?, omdat ze altijd een ontwikkeling in het leven laten zien. Soms heeft iemand inderdaad alle banden met het geloof uit zijn of haar jeugd doorgesneden, maar soms ook speelt het geloof juist een belangrijkere rol.”

Prinses Irene

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van ‘Adieu God?’ gaat Tijs van den Brink in gesprek met prinses Irene over haar religieuze keuzes en ervaringen.

Als kind was Irene al graag in de natuur en voelde ze zich beschermd door iets groters. Ze werd protestants opgevoed, maar die kerk voelde voor haar te zwaar. Daarom besloot ze katholiek te worden, een besluit dat in Nederland veel teweeg bracht.

Toen haar huwelijk strandde en ze niet meer ter communie mocht, voelde ze zich ook in de katholieke kerk niet meer thuis. Sinds een overweldigende ervaring in de bergen voelt ze zich steeds meer deel van de natuur. En ziet ze het als haar grote opdracht om mens en natuur dichterbij elkaar te brengen. "Als we begrijpen dat we deel zijn van de natuur en zo gaan leven, dan blijft deze planeet functioneel. Alles wat groeit, bloeit en leeft, kan dan bestaan zoals het bedoeld is."

Zanger Ernst Daniel Smid

Zanger Ernst Daniël Smid is een week later te gast. “Mijn moeder luisterde altijd trouw naar De muzikale fruitmand”, herinnert hij zich. Het verlies van zijn vrouw Roos, twaalf jaar geleden, bracht een diepe woede richting God met zich mee. “God heeft het allerliefste van mij afgepakt.” Hij houdt God verantwoordelijk voor de gruwelijke lijdensweg die zijn vrouw moest ondergaan.

Ernst Daniël weet niet meer precies wat hij moet geloven, vooral sinds hij de diagnose parkinson heeft. “Het is een ziekte die niet is te stoppen. Ik zie dit als een straf van God.” Toch voelt hij naast boosheid ook dankbaarheid. “Ik hoop dat ik in mijn laatste levensfase het geloof terugvind.”

Rob Oudkerk

Als puber bouwde politicus en huisarts Rob Oudkerk een grote afkeer op tegen alles dat met synagoges, rabbijnen en geloof te maken had. Zijn ouders konden na de Holocaust niet meer in een God geloven en voor Rob ging die deur ook dicht, nadat hij tijdens zijn bar mitswa niet over zijn opa mocht vertellen, vanwege diens verleden als voorzitter van de Joodse Raad.  

Desondanks hield hij altijd warme gevoelens voor de Joodse tradities en rituelen. En recent is zijn weerstand tegen religie en alles dat daarmee te maken heeft gebroken. Inmiddels gelooft hij zelfs niet meer in toeval. 

In de komende afleveringen praat Tijs van den Brink ook met Mieke van der Weij, Frans Timmermans en Arie Boomsma over God en geloof.

Nieuw seizoen Adieu God?

Vanaf zondag 13 oktober, 23.45 uur, NPO 2, of kijk later terug via NPO Start.
Overzicht gasten
Zondag 13 oktober – Prinses Irene
Zondag 20 oktober – Ernst Daniël Smid
Zondag 27 oktober – Rob Oudkerk
Zondag 3 november – Mieke van der Weij
Zondag 10 november – Frans Timmermans
Zondag 17 november – Arie Boomsma
Adieu God?
Adieu God?

Dit artikel hoort bij het programma

Adieu God?