Nieuw in Nederland: deze vier jongeren zoeken hun weg na oorlog
23 oktober 2024 · 13:22
Update:23 oktober 2024 · 14:05
Karim, Ivan, Nay en Zenat hebben een paar dingen met elkaar gemeen: ze zijn tieners, zitten op dezelfde school én zijn gevlucht uit hun thuisland. In Friesland moesten ze helemaal opnieuw beginnen. Hun vertrouwde huis, school en goede vrienden lieten ze noodgedwongen achter. In de jeugddocumentaireserie 'Ik ben nieuw' volgen we de vier tieners, die stuk voor stuk een eigen plek proberen te vinden in de Nederlandse samenleving. Hoe is het om als jongere opnieuw te beginnen?
De jongeren uit Ik ben nieuw komen uit Oekraïne, Afghanistan en Syrië. Toch staan niet het vluchtverleden en de oorlogservaringen in deze serie centraal. Je ontdekt vooral de talenten en dromen van deze jongeren. Dat leidt tot ontroerende verhalen en beelden over de taal leren, vriendschappen sluiten, maar ook langzaam hun oude leven achterlaten.
Karim zoekt voetbalvrienden
In de eerste aflevering maak je kennis met Karim. Deze vrolijke voetbalfanaat mist z’n beste vriend Laith, die nog in Syrië woont. Gelukkig heeft hij zijn moeder, zijn muziekinstrument en Truus in de bibliotheek. Lukt het hem in zijn nieuwe omgeving om vrienden te vinden om mee te voetballen en naar de kermis te gaan?
Ivan vluchtte uit Oekraïne
Ivan (aflevering 2) is dol op muziek en natuurfotografie: hij maakt de mooiste foto’s van zijn nieuwe woonplaats Hindeloopen. Daar woont hij nog maar net; hij is gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. Fotografie werd zijn manier om de nieuwe wereld op een veilige manier vast te leggen en zich op deze manier steeds meer thuis te voelen. Zijn grote angst is om contact te maken met andere kinderen, omdat hij bang is dat ze hem niet begrijpen.
De Syrische Nay vindt steun in K-pop
De eerste keer dat Nay K-popmuziek hoorde, was ze zeven jaar en woonde ze nog met haar familie in Syrië. Nu is ze veertien, gevlucht uit de oorlog en woont ze alleen met haar moeder en broer in Nederland. K-popdansjes doen en TikToks maken zijn haar hobby én haar uitlaatklep. Ze droomt ervan om danseres te worden. In haar eigen fantasie doet ze auditie voor een K-popjury, waar ze eindelijk haar skills kan tonen. Maar kan ze ook aan haar nieuwe omgeving laten zien wie de echte Nay is? Haar verhaal zie je in aflevering 3.
Maakt Zenat haar schrijversdroom waar?
In de vierde aflevering ontmoet je Zenat. Zij bevindt zich op een kruispunt tussen twee werelden. Ze is geboren in Afghanistan, waar haar hart, familie en cultuur ligt, maar ze woont nu in Nederland, waar haar toekomst ligt. Dat betekent een nieuwe taal leren en nieuwe vrienden maken. Zenat heeft een heel grote droom: ze wil schrijver worden. Haar verlangen om in de nieuwe omgeving erbij te horen zonder haar oorspronkelijke cultuur te verliezen probeert ze vast te leggen in een boek. Volledig geschreven in het Nederlands.
Nieuw, maar niet alleen
De serie Ik ben nieuw sluit af met een hartverwarmende aflevering, waarin hiphop artiest Jay-Way een belangrijke rol speelt. Jay-Way heeft Ghanese roots. Hij daagt de vier tieners uit om samen een lied te maken over wat hen inspireert. Ze reizen van Sneek naar Amsterdam om het nummer op te nemen in een professionele studio. Ivan op gitaar, Karim rapt, Nay zingt en Zenat speelt piano.
Dit artikel hoort bij het programma
EOdoc: Ik ben nieuw