Niet de ware vinden, maar de ware zíjn: zo doe je dat
6 augustus 2024 · 19:47
Update:18 september 2024 · 09:33
Als het gaat om het verbeteren van je relatie, ligt de focus vaak op de ander: diegene is ‘de ware’ voor jou, het complete plaatje dat perfect bij je past – of niet. Maar wat als de oplossing bij jezelf ligt? Ontdek 6 handvatten om een goede partner te zijn.
Je bent aan het daten en dat is hartstikke leuk – maar is diegene wel ‘de ware’? Of je bent al jaren met iemand samen en twijfelt of er niet iemand rondloopt die nog beter bij je past. Door romantische films en boeken worden we wijsgemaakt dat de perfecte relatie bestaat. Die ene persoon die ons compleet maakt, ons leven verrijkt en een eeuwig gevoel van gelukzaligheid zal geven.
Meer lezen over liefde en relaties?
Geen enkele relatie is perfect. De roze wolk wordt weleens grijs, soms gitzwart. In de maandelijkse relatienieuwsbrief vind je echte verhalen over relaties - de pieken en de dalen – die inspireren tot openheid en vaak nieuwe perspectieven op je eigen relatie bieden.
Lees onze privacyverklaring.
Zelf ‘de ware’ worden
Maar wat als de sleutel tot een gelukkige relatie niet ligt in het vinden van die perfecte persoon, maar in het zélf worden van een goede partner? Want, news flash: de perfecte relatie bestaat niet. En de perfecte persoon ook niet.
Onderstaande handvatten zijn er dus ook niet op gericht om zelf ‘perfect’ te worden, wel om de focus iets te verleggen en net iets meer je best te doen voor je (toekomstige) geliefde – en zo een sterke, liefdevolle en duurzame relatie op te bouwen.
Zelfontwikkeling
De oude Grieken zeiden het al – ‘Ken uzelf’. Om een goede partner te worden, zul je jezelf moeten leren kennen en weten wat je sterke en zwakke punten zijn. Misschien heb je onverwerkte trauma’s of heb je een knauw gekregen door je opvoeding. Doe aan zelfreflectie, ontdek wat je waarden zijn (en of je daarin op één lijn ligt met je partner) en focus op zelfontwikkeling. Dat kan van alles zijn: van boeken lezen over persoonlijke groei tot een workshop of therapie volgen. Ook kan het helpen om je mentale weerbaarheid te vergroten, zodat je makkelijker met tegenslagen om kunt gaan.
Emotionele intelligentie
Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties te herkennen en te beheersen, en de emoties van je partner te begrijpen en daarop te reageren. Door je empathie, geduld en begrip te cultiveren kun je conflicten verminderen – of zelfs voorkomen – en een diepe emotionele intimiteit creëren. Luister actief naar je partner en probeer te begrijpen wat er schuilgaat áchter de woorden. Toon interesse in zijn of haar gevoelens en gedachten en wees bereid om samen naar oplossingen te zoeken.
Communicatie
Daar heb je ‘m weer: communiceer! Het is belangrijk om open, eerlijk en respectvol met je partner te communiceren. Maak je gedachten en gevoelens duidelijk zonder de ander aan te vallen of te bekritiseren, en geef ook hem of haar de ruimte om te vertellen wat er op het hart ligt. Daarbij helpt het om in de ik-vorm te praten, en ‘NIVEA’ (Niet Invullen Voor Een Ander). Lees meer tips voor communicatie in je relatie.
Maak je gedachten en gevoelens duidelijk zonder de ander aan te vallen of te bekritiseren
Zelfzorg
Om een goede partner te kunnen zijn, is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Net zoals iemand van de wegenwacht ook eerst moet tanken voordat-ie de weg opgaat om anderen te helpen. Besteed aandacht aan je fysieke, emotionele en mentale welzijn: zorg dat je voldoende slaapt, gezond eet, regelmatig beweegt en tijd neemt voor ontspanning en hobby’s. Als je lekker in je vel zit, kun je er beter voor een ander zijn.
Hierin is het ook belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Natuurlijk investeer je tijd en energie in je relatie, maar je bent ook een onafhankelijk persoon met eigen behoeftes. Investeer ook tijd en energie in jezelf; zo adviseert christelijke spreker en auteur Eline Hoogenboom om regelmatig een dag of nachtje weg te gaan in je eentje. Ze schrijft ze in een blog: ‘Goede vrienden met jezelf zijn is een teken van veerkracht en helpt je als je moeilijke tijden doorgaat. (…) Daarnaast is alleen zijn goed om na te denken, om uit de rush van het drukke leven te stappen, om te zien dat al die ballen die jij hooghoudt ook wel omhoog blijven als je er niet bent.’
Vertrouwen
Vertrouwen en loyaliteit zijn de basis van een sterke relatie. Wees betrouwbaar, in je woorden en daden; houd je aan beloften en wees eerlijk. Oók als dat moeilijk is, bijvoorbeeld wanneer je gevoelens voor een ander hebt.
Flexibiliteit
Relaties zijn dynamisch, omstandigheden veranderen voortdurend. Een goede partner is flexibel en in staat om zich aan te passen aan nieuwe situaties en uitdagingen. Sta open voor nieuwe ideeën en ervaringen, en wees bereid om – in ieder geval tot op zekere hoogte – mee te groeien. Of dat nu gaat om een vakantiebestemming, jullie weekindeling of de opvoeding van je kinderen. Zie jezelf niet als ‘de baas’, maar neem de mening van je partner in overweging. Zo geef je aan dat de ander belangrijk is voor jou.
Lees ook: de 7 kenmerken van een goede relatie
Dit artikel hoort bij de campagne
Als je gelooft in relaties