Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Online kindermisbruik.
© Shutterstock

Nederland nog steeds koploper in hosting kin­der­mis­bruik

19 februari 2025 · 16:17Visie

Update: gisteren · 08:13

“Nederland is al jaren koploper in het hosten van kindermisbruik”, berichtte NPO Radio 1 in 2019. Recente cijfers van de Britse organisatie IWF (International Watch Foundation) laten zien dat er sindsdien weinig is veranderd. Nog altijd wordt 33 procent van al het kindermisbruikmateriaal in ons land gehost – meer dan in welk ander land ter wereld.

Voor Dan Sexton is het een doorn in het oog. Met het IWF zet hij zich in voor het verwijderen van kindermisbruik op het internet. In Nederland is dat veel lastiger dan in zijn eigen land, zegt hij in een interview met International Justice Mission Nederland. “In het Verenigd Koninkrijk, waar een zero-tolerancebeleid geldt, kan een organisatie als IWF providers snel dwingen tot verwijdering. In Nederland duurt het langer om materiaal te verwijderen en vereist het meer bewijslast. Hierdoor blijft illegale inhoud in Nederland langer online, wat criminelen extra tijd geeft om winst te maken.”

Zorgelijke trend

Ook internationaal ziet Sexton een trend die hem zorgen baart. “Online kindermisbruik neemt niet af, het wordt erger. En we zien een trend bij techbedrijven om minder te modereren (controleren op gevoelige inhoud, red.), wat ik zeer zorgwekkend vind.”

Nu gebeurt er veel te weinig, stelt Sexton. “Als het IWF ervoor zorgt dat misbruikbeelden verwijderd worden, duiken die beelden vaak later weer op andere plekken op. Met hashing-technologie kun je dat heel eenvoudig oplossen. Dan zorg je ervoor dat een bekend beeld van kindermisbruik niet meer online kan komen. Helaas zien we bij techbedrijven minder bereidheid dit soort tools in te zetten. Dat is heel frustrerend. We weten wat er technisch en juridisch mogelijk is, wat er gedaan kan worden om online misbruik tegen te gaan, maar het wordt niet gedaan. We laten dit gebeuren.”

Wat kunnen gewone Nederlanders doen voor een veiliger internet? “Het belangrijkste is dat ze hun stem laten horen. We moeten eisen dat onze vertegenwoordigers een veilig internet creëren. Grote veranderingen gebeuren alleen als mensen zich uitspreken.”

IJMnl.org

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook