Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Natascha is red­dings­wer­ker op zee

11 oktober 2022 · 10:09

Update: 11 oktober 2022 · 10:33

Hoe is het om levensreddend werk te doen, soms met gevaar voor eigen leven? In het nieuwe EO-programma ‘Redders op zee’ worden de vrijwilligers bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gevolgd. Natascha Ringeling is één van deze reddingswerkers. “Op het moment dat je pieper gaat, doe je wat je moet doen.”

“Acht jaar geleden kwam ik in Ter Heijde te wonen; schuin tegenover het boothuis van de KNRM. Ik heb altijd al iets met de zee gehad. Op vakantie had ik vaak gevaren en ook vind ik het heerlijk om te duiken. Toen ik bij het boothuis zag dat de KNRM ‘opstappers’ (bemanningslid reddingsboot, red) zocht, werd ik nieuwsgierig. Ik besloot te informeren wat dat precies inhield en zo rolde ik de sollicitatieprocedure in. Ik mocht al gauw beginnen en kreeg een pieper waarmee ik opgeroepen kan worden om uit te rukken.”

Goed voorbereid

“Op mijn eerste dag als opstapper van de KNRM mocht ik meteen meedraaien met het team. Elk team bestaat uit een schipper en een aantal bemanningsleden. Om een goede redder op zee te worden moet je allerlei trainingen en cursussen volgen. Zo haalde ik onder anderevaarbewijzen en doe ik regelmatig een EHBO-training. Wekelijks hebben we een praktijkoefening en rukken we uit voor een oefenreddingsactie. Wanneer er storm op komst is, wordt er vaakeen extra oefening gepland. We moeten namelijk ook goed kunnen omgaan met bijzondere weersomstandigheden.”

Midden in de nacht konden we nog net op tijd een jongen uit het water halen

“Bij ons station rukken we gemiddeld vijftig keer per jaar uit. Ik heb al veel verschillende reddingsacties meegemaakt. Het werk van de KNRM is heel veelzijdig en vaak werk je ook samen met de reddingsbrigade en andere hulpdiensten onder leiding van de kustwacht. De ene keer help je een zeiljacht dat in de problemen zit, op andere momenten houd je je bezig met uitgeputte en ziekezeehondjes of ben je op zoek naar een vermist persoon. Wanneer er iemand vermist is, rukken we altijd met meerdere stations tegelijk uit. Het is niet vanzelfsprekend dat we een vermist persoon meteen vinden. Soms is een persoon alweer terug op de kant, maar het komt ook voor dat iemand helaas verdronken is. In zo’n geval doen we hard ons best om ervoor te zorgen dat we het stoffelijk overschot vinden. Ook al brengen we dan geen goed nieuws, het zou voor de nabestaanden veel moeilijker zijn als we iemand nooit meer terug zouden vinden. Een tijdje terug konden we midden in de nacht nog net op tijd een jongen uit het water halen. Op zo’n moment voelt je werk als reddingswerker extra waardevol.”

Impact

“Op het moment dat je pieper gaat, doe je wat je moet doen en zet je alles op alles om iemand te redden. Sommige acties hebben achteraf veel impact. Zo maken we vrij regelmatig mee dat een persoon een zelfmoordpoging doet door de koude zee in te gaan. Voordat ik bij de KNRM begon, had ik me nooit voorgesteld dat mensen op deze manier, vaak ook nog midden in de winter, een einde aan hun leven willen maken. Gelukkig hebben we altijd een vertrouwenspersoon met wie we kunnen praten. Het helpt me ook dat ik deze heftige situaties altijd samen met de anderen meemaak. Zo kunnen we elkaar helpen in het verwerken ervan.”

Mensen onderschatten de kracht van de zee

“Voor de tv-serie ‘Redders op zee’ ben ik samen met andere vrijwilligers gevolgd tijdens onze werkzaamheden bij de KNRM. Ik denk dat de kijkers hiermee een goed beeld krijgen van de veelzijdigheid van ons werk. Naast het laten zien van onze belevenissen op zee hoop ik dat de serie ook voor meer bewustwording zorgt. Mensen komen soms onnodig in de problemen, omdat ze de kracht van de zee onderschatten. Maar zelfs voor topsporters kan de zee verraderlijk zijn!”

‘Redders op zee’ is vanaf dinsdag 11 oktober te zien om 21.30 uur bij de EO op NPO 1.

Veilig de zee op

Hoewel de KNRM altijd klaarstaat om mensen (en soms dieren) in nood te helpen, kan een beetje voorkennis veel noodgevallen voorkomen wanneer je de zee opgaat. Lees meer over hoe je een noodgeval kunt voorkomen op knrm.nl/veiligheid.

Redders op zee
Redders op zee

Dit artikel hoort bij het programma

Redders op zee

    Deel dit artikel:

    Neem een koekje.

    Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

    Toestemmingen aanpassen