Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nabestaanden MH17-ramp over ongeloof, diep verdriet en liefdevolle herinneringen

EO-programma's 'Ik mis je' en 'Vrienden na het leven' in het teken van MH17-ramp

Vandaag is het tien jaar geleden: op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 neergehaald. Nog elke dag worden de 298 slachtoffers gemist. In speciale afleveringen van 'Ik mis je' en de online serie 'Vrienden na het leven' spreken Marleen Stelling en Joram Kaat met nabestaanden. Hoe bereikte het ingrijpende nieuws hen tien jaar geleden? En hoe veranderde dit hun leven?

Deel:

"De MH17-ramp staat diep in ons geheugen gegrift", zegt Marleen. "Dat maakt de opnames voor deze speciale uitzending anders dan anders. Bijna iedereen die ik spreek, weet nog waar zij of hij was toen het nieuws naar buiten kwam. Toch is de manier waarop ik het gesprek aanga niet anders dan bij andere uitzendingen. Ik probeer mijn bevindingen vooraf grotendeels opzij te zetten en laat mijn voelsprieten het werk doen. Het blijft een bijzondere positie om alle vragen te mogen stellen die je hebt."

'Ze hadden nog zoveel kunnen meemaken'

Marleen sprak voor de special Ik mis je, 10 jaar na MH17 met Marina. "Zij raakte me diep met haar verhaal over haar hartsvriendin Elsemiek. Haar vriendin was haar zo dierbaar. Ze hadden nog zoveel samen kunnen meemaken. De ramp heeft die toekomst op wrede wijze verstoord. Tegelijkertijd laat Marina zien hoe belangrijk en krachtig vriendschap is. Ook tien jaar later put zij nog uit de band die zij met elkaar hadden en de lol die ze samen maakten."

Een levensveranderende dag

In Vrienden na het leven bezoekt Joram Kaat de vriendengroep van Robert-Jan van Zijtveld. Robert-Jan was 18 jaar toen hij, samen met zijn zus Frederique, omkwam tijdens de rampvlucht. Op die levensveranderende dag krijgen de vrienden van Robert-Jan via nieuwsberichten in de gaten dat er iets vreselijks gaande is. De impact was en is vanzelfsprekend groot...

'Hij raakte zichzelf kwijt'

Joram: "Ik sprak bij het graf van Robert-Jan met Jasper; een van zijn vrienden. Na het overlijden van Robert-Jan raakte hij zichzelf volledig kwijt. Hij kreeg paniekaanvallen, wilde niet meer in bussen of treinen zitten en stopte met school. Jasper blikte met mij terug op een periode van ruim acht jaar, waarin hij zichzelf kwijt was en eigenlijk helemaal opnieuw moest ontdekken wat het leven is, wie hij is, hoe hij functioneert en wat hij voelt. En dan zie je hoeveel impact zo’n overlijden nog jaren kan hebben. Dat raakte mij, vooral hoe hij erover vertelt. Een gast met een permanente glimlach op zijn gezicht en tegelijkertijd zoveel tragiek. Dat vond ik wel heel heftig."

Nog altijd verbonden

"De vriendengroep is door de jaren heen veranderd", vertelt Joram. "Tien jaar geleden werkten ze allemaal bij de Albert Heijn, nu hebben ze hun eigen leven en nieuwe vrienden. Tegelijkertijd zijn ze nog steeds sterk verbonden, ook met de ouders van Robert-Jan. Ze zoeken elkaar vaak op, op bijzondere dagen zoals Vaderdag, Moederdag, de verjaardag en sterfdag van Robert-Jan. Ze trekken altijd met elkaar op en brengen samen de dag door. Dan gaat het helemaal niet per se over de heftige verhalen rondom het sterven van Robert-Jan, maar hebben ze gewoon lol. Ze doen het echt samen. Ik vind het bijzonder om te zien dat Robert-Jan na tien jaar nog zo verweven is in hun dagelijkse leven."

Uitzendingen in het teken van de MH17-ramp

  • Ik mis je, 10 jaar na MH17 zie je op woensdag 17 juli om 19.55 uur op NPO 2. De uitzending is ook te zien via NPO Start.
  • Kijk de speciale uitzending van Vrienden na het leven over Robert-Jan op woensdag 17 juli op NPO3.nl of op het YouTube-kanaal van NPO 3.
--:--