Mozes en het gouden kalf
26 februari 2021 · 10:12
Update: 13 september 2022 · 11:12
‘Alles waar te voor staat is verkeerd, behalve tevreden’, zegt de tegeltjeswijsheid. En zo heb je dus ook te religieus, dat vindt zelfs de Bijbel. In een nieuwe aflevering van de EO / NPO Radio 4 podcast Scheppingsdrift duiken we in het verhaal van Mozes en het gouden kalf, aan de handen van schilderijen van Emil Nolde en Marc Chagall en romans van Harry Mulisch en Jan Siebelink.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
10 geboden
In deze aflevering gaat het over de stenen tafelen waarop de 10 geboden geschreven staan. Geboden, regels van wat wel en niet mag – iets wat voor veel mensen een van de eerste associaties is, als het over religie gaat. Het volk Israel is door Mozes uit Egypte geleid en
zwerft nu door de woestijn, op weg naar het beloofde land. Onderweg krijgen ze de 10 geboden. Mozes gaat de berg Horeb op, om ze direct van God te horen, maar dat duurt wel lang.
Het gouden kalf: religie kan te veel kosten
Het volk maakt het gouden kalf uit verlangen naar iets tastbaars en ze offeren daar al hun gouden ringen voor op. Het monotheïsme was iets overzichtelijkheid; de mens hoefde niet meer bij elke boom offeren. Maar de behoefte is naar iets tastbaars, lokaal; in plaats van
onzichtbaar en universeel. En daarnaast staat het gouden kalf voor weelde, economie, testosteron. Alles wat God niet wilde en juist wilde voorkomen met de 10 geboden. De 10 geboden zijn juist bedoeld als bevrijding: ‘je hoeft niet…’.
In deze aflevering hoor je Alain Verheij, Allard Amelink, Lieke Wynia en Marjoleine de Vos. Hier kun je de overige afleveringen beluisteren. Hier vind je alle achtergrondinformatie over deze uitzending.
Dit artikel hoort bij de podcast
Scheppingsdrift