Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Mondje dicht hè?

1 oktober 2015 · 12:59Visie

Update: 15 november 2024 · 08:12

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. 'Iets' wat je zelf geheim houdt. Of het geheim van een ander. In een 'ideale wereld' zou dat niet nodig zijn, maar sinds de zondeval bestaat die wereld niet meer. Adam en Eva verborgen zich voor Gods gezicht. Schaamte en geheim gingen daar al samen.

In welke situatie is het beter om je geheim te delen met anderen? En zijn er ook situaties waarin je iets beter geheim kan houden? Stel jezelf de volgende vragen:

1. Heeft de ander recht op de informatie?

Iets privé houden is iets anders dan het geheim houden. Het verschil zit hem in het feit of de ander recht heeft op de informatie. Een eerste tip is dan ook om over deze vraag goed na te denken. Wanneer je voor jezelf geen overtuigend antwoord kunt vinden, bidt er voor en ga er dan over praten met iemand die je vertrouwen kunt. Bedenk dat God ook kennis bijvoorbeeld over de terugkeer van de Here Jezus voor zichzelf houdt.

2. Doe je iemand nodeloos pijn?
Het is altijd goed om na te denken (te reflecteren) op wat je wilt gaan zeggen. Zeker wanneer dat de ander pijn zou kunnen doen. Stel jezelf deze vraag als je twijfelt of je iets wél of juist niet gaat zeggen. Wanneer je van jezelf weet dat je je slecht of juist te goed kunt verplaatsen in een ander, zoek dan steun. Ga er voor bidden en vraag een vertrouwd persoon om raad. 

3. Kun je de last dragen?
Geheimen, zelfs ogenschijnlijk kleine geheimen, kunnen invloed hebben op jouw onbevangenheid. Psalm 32 spreekt van het destructieve effect van het verzwijgen van zonde. Wanneer je fouten moet erkennen of schaamte moet trotseren: doe dat. In de tweede brief aan de Korintiërs geeft Paulus persoonlijke en kwetsbare informatie bloot (met name in hoofdstuk 12). Hij spreekt daarbij over kracht in zwakheid. Zo wil hij de vertrouwensrelatie met de gemeente herstellen. Wanneer je vasthoudt aan je trots en schaamte of alles onder controle wilt houden mis je de flexibiliteit en vrijheid. Denk aan het verschil tussen een boom van kristal en een jonge echte boom. De kristallen boom lijkt het sterkst, maar wanneer het hard gaat waaien gaat die boom aan gruis. De echte boom verliest misschien een paar takken, maar kan meebuigen in de wind en groeit weer aan. Ga voor openheid en kwetsbaarheid als het kan. Het is heerlijk wanneer je God en mensen open tegemoet kunt treden.

4. Bereken de kosten voor je iets belooft
Veel mensen willen helpen, aardig zijn. En soms lijkt 'beloven om iets geheim te houden' op helpen. Is dat wel helpen? Is het geheim wel in het belang van de ander op de lange termijn? In vertrouwen genomen worden kan voelen als speciaal of als belangrijk gevonden worden. Dat is geen goed motief om er op in te gaan. Om relaties goed te houden is het vaak nodig om de moed te hebben om de eerlijke confrontatie aan te gaan. Bidt om die moed.

Auteur: Rens Filius.
Rens Filius is gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut BIG. Rens heeft psychologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en klinische psychologie aan Rosemead School of Psychology, Biola University in La Mirada California USA. Hij heeft sinds 1989 een vrijgevestigde praktijk.  

Deel dit artikel: