Mondigheid: een vloek of een zegen?
Documentaireserie 'Mondig Zuid' Zondag, 19.20 uur, NPO Zapp
In de documentaireserie Mondig Zuid van René van Zundert beleven drie jongeren uit Rotterdam-Zuid de voor- en nadelen van hún mondigheid. “Je moet niet te snel conclusies trekken uit iemands voorkomen.”
In vier afleveringen volgen we de 14-jarige jongeren Tamia, Selena en Darlin. Alle drie hebben ze te maken gehad met gevoelens van uitsluiting en het niet zichzelf mogen zijn. René: “Dat komt door hun mondigheid, die is hun vriend én hun vijand. Het helpt hen in bepaalde situaties, maar werkt hen ook tegen. Denk aan hun manier van zich uiten, of het zich juist niet kunnen uiten. Ondanks hun problemen zetten deze kinderen door. Ze proberen aansluiting te vinden bij hun omgeving.”
Logopedist en tandarts
Toen René veel nieuwsberichten las over mondhygiëne, voeding en taalproblemen in Rotterdam-Zuid, ontstond zijn eerste documentaire-idee. “Ik wilde een vierluik maken over deze onderwerpen. Uiteindelijk bleek dit lastig in coronatijd. Logopedisten en tandartsen waren gesloten, en daarom maakte ik het onderwerp kleiner en richtte ik me op mondigheid. Simpel, maar sterker. Nu is de documentaire veel persoonlijker.” René focust op Rotterdam-Zuid, omdat dat bekend terrein voor hem is geworden. “Ik heb daar meerdere projecten gedaan en voel me verbonden met de mensen. Ze hanteren een recht-door-zee-mentaliteit, waar ik me goed in kan vinden.”
Ze hanteren een recht-door-zee-mentaliteit, waar ik me goed in kan vinden
Vertrouwen winnen
Het duurde ruim twee jaar voordat de documentaireserie af was, doordat er veel research aan voorafging. Ook moest René het vertrouwen van de kinderen en hun families winnen. “Het is altijd belangrijk om veel tijd in de onderzoeksfase te investeren. Bij Selena heb ik een jaar op de bank gezeten voordat we begonnen met filmen, om te laten zien wie ik ben en wat mijn intenties zijn. Tijdens het werken met kinderen heb je met hun ouders en omgeving te maken, die moeten me ook goed leren kennen.”
Onverwachte afzegging
Ondanks de goede voorbereidingen ging het maakproces niet helemaal van een leien dakje. Op de dag dat René bij een jongen zou filmen, zegde hij af. “Ik had al een jaar met hem doorgebracht toen hij en zijn familie besloten niet mee te doen. Dat was zwaar. Ik had nog een maand om een nieuw persoon te vinden, wat soms een jaar duurt. Gelukkig kwamen we al snel Darlin tegen via vrijwilligersorganisatie MDT op Zuid, waar hij veel over de vloer kwam.”
Lees ook: Daan Schuurmans vertelt 'Het verhaal van Nederland'
Vooroordelen ontkrachten
Wat René heeft geleerd door het maken van deze serie? Dat er meer achter iemands buitenkant schuilgaat dan je op het eerste gezicht denkt. “Zoals bij Tamia. Zij leek zelfverzekerd, maar toen ik haar beter leerde kennen, veranderde dat beeld. Dat duurde een tijdje. De les die ik daardoor heb geleerd is misschien cliché, maar: je moet niet te snel conclusies trekken uit iemands voorkomen. Ik hoop dat kijkers dat ook meenemen na het zien van de docu. Ik laat zien waarom kinderen zijn zoals ze zijn. Zo vertel ik een breder verhaal om vooroordelen te ontkrachten.”
'Mondig Zuid'
Kijk hier de eerste aflevering va Mondig Zuid terug