Moeten we stoppen met reizen om de schepping te beschermen?
21 januari 2025 · 09:45
Update: 21 januari 2025 · 10:21
Een zonvakantie naar Egypte, een all-inclusive resort op Kos of een cruise naar Noorwegen: mensen gaan steeds vaker op vakantie. Uit onderzoek blijkt dat de CO2-uitstoot door toerisme razendsnel toeneemt. En dat terwijl de uitstoot wereldwijd omlaag gebracht moet worden om klimaatverandering tegen te gaan. Moeten we stoppen met reizen om de schepping te beschermen?
“Dat is een wel erg forse ingreep”, reageert Wilmi Oosterom van de christelijke reisorganisatie Beter Uit. “Reizen is misschien niet al te best voor het milieu, maar het heeft ook ontzettend veel andere toegevoegde waarde. En ik heb het idee dat dat nogal eens onderschat wordt. Door ons alleen maar te richten op het feit dat reizen niet goed is voor het milieu, vergeten we dat mensen vakantie nodig hebben om tot rust te komen. Om er in alle hectiek van deze wereld een paar keer per jaar op uit te gaan, je lichaam tot stilstand te brengen en te genieten van alles wat mooi is. Richt je op bezinning en sta stil bij de schepping in het land waar je bent.”
Ook dit nog
Je werkt bij een christelijke reisorganisatie. Voel je je daardoor meer verantwoordelijk om zorg te dragen voor de schepping?
“Als organisatie en als christen geloof ik inderdaad dat we de opdracht hebben gekregen om voor de schepping te zorgen. Maar wij mensen zijn ook onderdeel van die schepping, en dus zie ik het ook als onze opdracht om naar elkaar om te zien. Dat is wat wij met onze reizen doen. Reizen brengt mensen een heleboel goeds. Veel christenen voelen zich eenzaam en ontmoeten geen medechristenen meer. Onze diepste motivatie is om met onze reizen christenen bij elkaar te brengen en te bemoedigen. Daarin onderscheiden wij ons van andere reisorganisaties die enkel en alleen zogenaamde kiloknallers aanbieden: voor vierhonderd euro een week naar de zon, bijvoorbeeld. Wij hebben een extra opdracht en zien daarin heel concreet dat reizen veel waarde toevoegt aan het leven van mensen, ook al is het niet altijd even goed voor het milieu.”
Weegt die motivatie zwaarder dan de klimaatschade die reizen toebrengt?
“Ik denk dat die twee vooral naast elkaar bestaan, iets goeds heeft tenslotte ook bijna altijd een schaduwkant. In dit geval heeft het samenbrengen, toerusten en bemoedigen van christenen de keerzijde dat het schade toebrengt aan de schepping. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat we niet alleen bezig moeten zijn met de impact die reizen heeft op het milieu, maar kijk ook naar de sociale aspecten.”
Geeft dat christelijke reisorganisaties en christenen in het algemeen een vrijbrief om zich minder van de klimaatschade aan te trekken?
“Een andere motivatie, zoals die van ons, kan zeker een reden zijn om daar iets ruimer mee om te gaan. Maar christen of niet, we moeten ons allemaal bewust zijn van de impact die ons reisgedrag heeft op de natuur. En de uitdaging om die impact zo klein mogelijk te houden, gaan wij ook zeker aan. Zo voeren we een groter aantal reizen per trein uit in plaats van met het vliegtuig, en met ons hulpfonds zetten we ons in voor projecten die direct of indirect het milieu aangaan.”
Er is ook een groep die zegt: 'Ik heb hard gewerkt, dus ik wil gewoon lekker op vakantie kunnen gaan.'
Merken jullie dat minder mensen gaan reizen?
“We merken vooral dat onze reizigers er dubbel in staan. Je hebt aan de ene kant een groep die zegt: ‘We moeten als christenen goed voor de schepping zorgen en daar alles aan doen.’ Aan de andere kant is er een groep die daar helemaal niet mee bezig is, en zegt: ‘Ik heb hard gewerkt, dus ik wil gewoon lekker op vakantie kunnen gaan.’ En we merken dat mensen wel bewuster willen reizen, maar hier bijna nooit extra geld voor overhebben.”
Toch laat het nieuwe onderzoek zien dat we vaker reizen en daardoor meer schade aan het klimaat toebrengen. Moeten we ook niet gewoon met z’n allen minder gaan reizen?
“Niet minder, maar bewuster. Hoe je dat doet, is voor iedereen persoonlijk. Als jij bijvoorbeeld iemand bent die telkens wanneer er een ticket van tien euro voorbijkomt, denkt: ik ga weer, dan kan minder reizen inderdaad een optie zijn. Zelf ben ik de afgelopen jaren bijvoorbeeld vaker met de auto in plaats van het vliegtuig op vakantie gegaan. Op die manier moeten we ons van ons reisgedrag bewust zijn, zeker als christen. Maar ik vind het een te drastische maatregel om te zeggen dat we minder moeten reizen omdat we anders te veel uitstoot hebben.”
Meest gelezen
- Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
Hel of Hotel, te zien op NPO Start
Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
- Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
'Soekt en gij zult vinden'
Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
- Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Aan boord op de Global Mercy
Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Lees ook
- ‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
Bas van Waas in 'De verandering':
‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
- Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
Nu in de bioscoop
Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
- Waarom een vrouwenhart anders werkt
‘We denken al snel dat we overdrijven’
Waarom een vrouwenhart anders werkt