Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Lees ook: Mireille de Jonge: 'Hugo zette bewust zijn bureau in de woonkamer'.
© Moon Jansen

Mireille de Jonge: 'Hugo zette zijn bureau bewust in de woonkamer'

15 december 2020 · 08:00

Update:19 november 2024 · 16:01

2020 was vanwege corona voor iedereen een jaar om nooit te vergeten. Maar voor sommigen stond het leven nóg meer op z’n kop dan voor anderen. Hoe kijkt Mireille de Jonge terug op het afgelopen jaar en wat verwacht ze van 2021?

“Op het moment dat minister Bruno Bruins in de Tweede Kamer onwel werd, zat Hugo tegenover me aan de keukentafel. Ik had net zijn eten opgewarmd en we zaten het debat te kijken. Hugo – enorm geschrokken – probeerde hem tevergeefs te bellen. Als ministeriecollega’s werkten ze nauw samen. De volgende ochtend belde Hugo me: ‘Mier,’ – zo noemt hij mij altijd – ‘ik neem het stokje over van Bruno.’ Mijn eerste gedachte was: wat erg voor Bruno. Ik had niet verwacht dat hij zou stoppen."

Wie is Mireille de Jonge?

Mireille (43) is getrouwd met ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. Met hun kinderen Ismael (15) en Sarah (13) wonen ze in Rotterdam.

"Diezelfde donderdagavond 19 maart stond Hugo naast Mark Rutte bij de persconferentie. Ik weet nog dat ik dacht: wauw, wat een taak weer. Ik ken hem al sinds mijn 17e. We zijn nu allebei 43, en als ik dan bedenk wat voor banen hij gehad heeft... In die zin is Hugo een man vol verrassingen.”

'Een sterk team'

“We komen allebei uit het onderwijs. Toen we trouwden, was Hugo meester. We hebben een tijd op dezelfde school gewerkt – hij als adjunct-directeur en ik als schoolmaatschappelijk werker. Ik had geen functioneringsgesprekken met hem, hoor. Dat zou wel heel klef zijn. Ook toen Hugo wethouder, beleidsmedewerker en later minister werd, bleven we betrokken op elkaar. Het klinkt misschien raar, maar we doen dit echt samen. Als ik hier niet achter sta, zou het niet gaan."

Hoe we verbonden blijven in deze intensieve tijd? Belangstelling tonen.

"Sterker nog: ik geloof dat we niet voor niks bij elkaar zijn gebracht. Ik kom oorspronkelijk uit Libanon en ben geadopteerd toen ik – vermoedelijk – zo’n twee weken oud was. Als geen ander heb ik me afgevraagd: wat is mijn doel hier in Nederland? Hugo en ik zijn inmiddels 21 jaar getrouwd en we vormen een sterk team . Misschien juist wel omdat we ervan overtuigd zijn dat wat op zijn pad komt, ook op mijn pad komt en andersom. Ik zie het als gezamenlijke opdracht.”

Coronadebatten

“Hoe we verbonden blijven in deze intensieve tijd? Met zo’n drukke baan als die van Hugo moet je als vrouw – en dat doe ik met alle liefde – belangstelling tonen voor wat hem bezighoudt. Als je dat niet van elkaar weet, raak je de ander snel kwijt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik alle algemene overleggen in de Tweede Kamer volg. Maar de coronadebatten op woensdag – mijn vrije dag – probeer ik tussen de bedrijven door op een telefoon of tablet te volgen.

En toen Hugo nog wethouder in Rotterdam was, heeft hij bewust zijn bureau in een hoek van de woonkamer gezet. ‘Als ik er dan ben,’ zei hij, ‘heb ik toch het idee dat ik deel van jullie uitmaak.’ Ook nu werkt dat goed: ik hoor hem geregeld bellen, dus zo krijg ik veel mee. Dan hoeven we niet alles in de avond of het weekend te herhalen, want je wilt het ook weleens over iets anders hebben.”

Gebedsgroepen lieten weten dat ze voor Hugo en het kabinet bidden

Anders, beter, sneller

“De zomervakantie is voor ons als gezin normaalgesproken een moment waarop we meer tijd hebben met elkaar. Deze zomer liep dat in de soep: Hugo heeft eigenlijk alleen maar zitten werken. Ook voor hem superjammer, want ik gun hem die ontspanning. Maar hij heeft nu eenmaal die verantwoordelijkheid, dus het hoort erbij. Maar dat hij in het eerstvolgende Kamerdebat opmerkingen kreeg – hij zag er niet uit, kon het niet aan en alles moest anders, beter, sneller – schoot bij mij als ‘vrouw van’ in het verkeerde keelgat. Ik wéét hoe hard hij werkt. Het is zó makkelijk om dan van alles vanaf de zijlijn te roepen.”

Doodsbedreigingen

“Daarnaast zijn de bedreigingen aan de orde van de dag: op social media, maar ook per post. Foto’s van Hugo die is omgevormd tot Hitler, doodsbedreigingen: noem maar op. De coronacrisis brengt niet alleen het beste in mensen naar boven. Dat went natuurlijk nooit. Gelukkig ervaren we óók veel steun: gebedsgroepen die laten weten dat ze voor Hugo en het kabinet bidden, kaarten, tekeningen van kinderen. Ook onze eigen kerk leeft erg mee. Hartverwarmend vind ik het, daar trek ik me echt aan op.”

Verkiezingen

“2021 stappen we hetzelfde in als 2020: hoopvol en vol verwachting. Een spannend jaar wordt het, in meerdere opzichten. Spannend hoe het verder gaat met de vaccinontwikkeling. En natuurlijk zijn we heel benieuwd wat de verkiezingen op 17 maart ons gaan brengen.”

Beeld: Moon Jansen