'Mijn vrouw haalt steeds oude koeien uit de sloot'
5 juli 2018 · 12:40
Update: 19 november 2024 · 15:59
'Mijn vrouw heeft de neiging constant oude koeien uit de sloot te halen. Ineens herinnert ze zich weer een foute opmerking die ik ooit maakte. Of ze bedenkt zich juist dat ik iets níét zei. Ik vind dat we in het hier en nu leven en dat ze niet zo haatdragend moet zijn. Hoe kan ik helpen?'
Je kent het vast wel, dat olifantengeheugen dat sommige mensen lijken te bezitten. Ze weten nog precies wat jij een jaar geleden in een boze bui riep, of wat je vijf jaar geleden juist niet zei of deed (lees: trouwdag vergeten, niet opgekomen voor je vrouw toen je moeder iets negatiefs over haar zei, een keer per ongeluk hebben geroepen dat hij nooit wat deed in huis, etc.). Vaak lijkt het alsof oude pijn ineens weer naar boven kan komen, in alle hevigheid. Het wil dan nog weleens gebeuren dat er dan een ruzie ontstaat, waarin de ene partij vindt dat er geen oude koeien uit de sloot moeten worden gehaald en de andere zich onbegrepen voelt en daardoor alleen maar bozer wordt.
Oude koeien of oude pijn
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen ‘oude koeien’ en ‘oude pijn’. Een voorbeeld: een vrouw heeft een avondje uit met haar vriendinnen gepland (al drie maanden geleden, zo gaat dat bij vrouwen) en krijgt een appje dat haar schoonmoeder die avond haar 65e verjaardag viert. Haar man vindt dat ze naar de verjaardag moet gaan. De vrouw begint te foeteren: “Jij kiest altijd voor je moeder, je vindt het nooit belangrijk wat ik wil of nodig heb. Ben je vergeten dat jij een weekend weg was met je vrienden en toen ook niet naar de verjaardag van míjn moeder ging?”
De oude koe is de verjaardag van haar moeder – en misschien zelfs wel het weekendje weg. Maar de angel zit in het feit dat ze toen blijkbaar ook niet het gevoel had dat haar man haar behoeften belangrijk vond. Die pijn komt nu weer naar boven. Het is dus eigenlijk de ‘oude pijn’ die de ‘oude koe’ oproept. Die pijn is trouwens zelf niet oud. Die kan op bepaalde momenten net zo vers voelen als toen het net gebeurde.
Haatdragend
Je bent dus niet per se ‘haatdragend’ als je oude koeien uit de sloot haalt. Maar het is wel goed je te realiseren waarom je dat doet. Wil je echt nu nog gaan vechten over wat toen anders had moeten gaan? Of wil je dat je geliefde ziet wat je pijn deed – en misschien nog steeds pijn doet? Want dat vraagt van beide partijen om kwetsbaarheid, tederheid en mildheid. Dat vraagt om verder te kijken dan alleen naar het gedrag dat je ziet of de woorden die je hoort. Iedereen heeft littekens op zijn ziel. Het is de kunst om zowel die van jezelf als die van je geliefde te erkennen en herkennen.
Tips
- Merk je dat je geneigd bent oude koeien uit de sloot te halen? Ga dan bij jezelf na welke pijn daaronder ligt en deel dat met je geliefde.
- En andersom: bestempel iets niet te snel als ‘haatdragend’ of ‘oude koeien’, maar probeer te ontdekken welke pijn of andere emotie ergens onder ligt.
- Wees mild en begripvol richting elkaar. Pijnplekken hoeven niet te worden ‘opgelost’. Erkenning en begrip tonen is eigenlijk de belangrijkste factor in het minder worden van de pijn.
- Probeer niet te verzanden in een discussie over wie er toen wel of niet gelijk had, maar luister oprecht naar elkaar.
Leestip:
De Kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown