'Migratievlekken' laten hun sporen achter in je nieuwe bestaan
11 februari 2021 · 09:00
Update: 15 november 2024 · 10:04
Bij mr. Frank Visser, de televisierechter, hoorde ik laatst een nieuw woord: ‘migratievlek’. Ik had er nog nooit van gehoord.
Een stel dat een tapijt had gekocht, kwam er na een tijdje achter dat het tapijt vlekken afgaf die in hun peperdure vloer waren getrokken. En nu was hun vraag wie de schade moest betalen. De tapijtleverancier of de vloerenspecialist? Wie is er verantwoordelijk voor deze ‘migratievlekken’?
Nu trekt alles met het woord ‘migratie’ mijn aandacht, maar dit begrip vond ik fantastisch. Het kan zoveel meer betekenen dan alleen iets bij tapijten.
Neem bijvoorbeeld het verhaal van Ismael. De 30-jarige man die ik nog ken uit mijn asielzoekerstijd. In zijn land van herkomst bezorgde hij zijn ouders veel problemen en ellende door een gokverslaving. Maar nu, na zijn migratie, is hij een rotte appel in de Nederlandse samenleving. Hij werkt keihard, maar heeft toch veel schulden gemaakt, waardoor hij in de schuldsanering zit. De vlek is gemigreerd! En nu is de vraag: wie is verantwoordelijk voor de schade?
Als er één ding is dat ik door mijn leven als vluchteling heb geleerd, is het dat je niet kunt vluchten van je vlekken
En wat denk je van onze eigen vlekken, zoals angst, onveiligheid, lage zelfwaarde of afwijzing, die van de ene fase van ons leven naar de andere migreren, en daar afdrukken achterlaten in onze relaties, ons ouderschap, of in onze carrière? Dingen die we ongewild met ons meenemen, al willen we er het liefst van wegvluchten. En er is altijd iemand die de schade moet betalen. Doen wij dat zelf, of onze partner of kinderen?
Als er één ding is dat ik door mijn leven als vluchteling heb geleerd, is het dat je niet kunt vluchten van je vlekken. Ze migreren met je mee en laten hun sporen achter in je nieuwe bestaan.
Wat ik ook geleerd heb, zoals Frank Visser het echtpaar adviseerde, is dat je het beste zélf de verantwoordelijkheid voor de schade kunt nemen. Door acceptatie en door af te rekenen met de wortels van het probleem, houd je de schade beperkt en leer je vlekvrij te leven.
Sara van der Toorn, trainer en spreker