Micha Zondag vraagt aandacht voor consumptiegedrag
17 oktober 2021 · 07:00
Update: 15 november 2024 · 09:54
De supermarkt ligt vol met 1-plus-1-gratis-acties, en tijdens een kledinguitverkoop schaffen we iets aan wat we eigenlijk niet nodig hebben. Kan het ook anders? Daar wordt over nagedacht tijdens de Micha Zondag op 17 oktober. Het thema: ‘Genieten van genoeg’.
Wat houdt de Micha Zondag in?
“Micha Nederland komt op voor gerechtigheid, en dat komt deze zondag extra naar voren,” vertelt IJmert Muilwijk, voorzitter van Micha Nederland. “Allerlei landen doen op hun manier mee. Kerken in Nederland kunnen materiaal van onze website downloaden, waar onder andere een conceptpreek en gespreksvragen in staan. We hopen dat mensen met het thema ‘Genieten van genoeg’ in hun dagelijks leven aan de slag gaan.”
Hoe zijn jullie op het thema gekomen?
“Veel wereldproblemen hangen samen, en ze worden deels veroorzaakt doordat men niet kan zeggen: ‘Ik heb genoeg.’ Door wat je aan de kassa afrekent, zet je aan de andere kant van de wereld iets in gang: aantasting van natuurgebieden, het gebruik van fossiele brandstoffen, of kinderarbeid. Vaak is er overvloed, maar tot overmaat van ramp genieten we er niet van. We moeten gaan ervaren dat er genoeg is, en daarvan genieten. De inspiratie is in de Bijbel te vinden.”
Vaak is er overvloed, maar tot overmaat van ramp genieten we er niet van
In welk Bijbelverhaal bijvoorbeeld?
“De gelijkenis van de dagloners. Mannen worden ’s ochtends opgepikt en werken de hele dag voor een denarie. Laat in de middag worden nog meer mannen opgepikt, en zij krijgen hetzelfde bedrag. Zij die de hele dag gewerkt hebben, vragen waarom ze niet meer krijgen. De baas antwoordt dat hij hun gegeven heeft wat er afgesproken was. ‘Genieten van genoeg’ komt hierin terug. Datgene waar je dankbaar voor was, vergelijk je met anderen, waardoor jij je minder voelt. We moeten ons realiseren dat veel van wat we hebben en gebruiken niet bijdraagt aan een zinvol leven. De Bijbel staat vol met wat de essentie van je leven kan zijn, met wat er echt toe doet.”
Wat kun je als kerk doen met een onderwerp als ongerechtigheid?
“Het thema ter sprake brengen om zo al mensen te inspireren ermee aan de slag te gaan. En kerken kunnen zélf verduurzamen, eventueel met de hulp van het initiatief GroeneKerken. Ik denk ook dat christenen een stap kunnen zetten. Bijvoorbeeld: financiële stabiliteit gaat vaak vóór gerechtigheid. Ik vind het ook lastig om mijn laatste euro weg te geven. Micha Nederland roept daar niet toe op, maar we vragen wel om je bewust te worden van je consumptiegedrag, en daarnaar te handelen.”
Wat bieden jullie aan buiten deze zondag om?
“Micha Nederland biedt een cursus voor groepen aan waarin je stilstaat bij het onderwerp ongerechtigheid. Het is in de vorm van een boekje, zodat je fysiek bij elkaar komt en de verbinding opzoekt. Met de groep denk je na over jouw aandeel in het onrecht in de wereld, of over jouw bijdrage aan verminderd onrecht.”
Meest gelezen
- Cora uit 'Meer van verwacht': 'Na 4 jaar hopen hebben we 3 wonderbaby's'
Nieuw seizoen 'Meer dan Verwacht' bij de EO
Cora uit 'Meer van verwacht': 'Na 4 jaar hopen hebben we 3 wonderbaby's'
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Column TimZingt: 'Een effectievere investering dan kennis en kunde is er niet'
TimZingt over effectieve investeringen
Column TimZingt: 'Een effectievere investering dan kennis en kunde is er niet'
Lees ook
- Column Arjan Lock: ‘Mam, ik lijk steeds meer op jou’
Column Arjan Lock: ‘Mam, ik lijk steeds meer op jou’
- Bekijk de online serie 'De Vuurwerkramp: Ooggetuige' op YouTube
Bij de serie 'De Vuurwerkramp' is ook een online serie gemaakt, deze is te zien op YouTube
Bekijk de online serie 'De Vuurwerkramp: Ooggetuige' op YouTube
- Stephanies familie was fout in de Tweede Wereldoorlog: ‘Kwaad heeft een vertrouwd gezicht’
Actueel
Stephanies familie was fout in de Tweede Wereldoorlog: ‘Kwaad heeft een vertrouwd gezicht’