Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Mentale schijf van vijf: praten.
© Shutterstock

Waarom praten over je problemen essentieel is volgens psychiater Esther van Fenema

11 december 2024 · 12:00Eva

Update: 11 december 2024 · 13:48

Een probleem gedeeld, is een probleem gehalveerd – het klinkt eenvoudig, maar praten over je problemen is vaak een drempel. Psychiater Esther van Fenema ontwikkelde de ‘mentale schijf van vijf’ om mentale klachten te beperken. In deze serie bespreken we de vijf schijven. Deze keer: praat over je problemen.

“Dit spreekt mij als psychiater natuurlijk heel erg aan”, zegt Esther van Fenema. “Door nare gedachten en gevoelens te benoemen, dus door woorden te geven aan je binnenwereld, kun je wat structuur aanbrengen in je denken. Je maakt de emoties ook beter hanteerbaar. Zo ervaar je meer controle dan wanneer het gepieker steeds als een wasmachine in je hoofd blijft rondmalen. Er zijn veel studies die aantonen hoe belangrijk het is om emoties met elkaar te delen; zeker de lastige emoties.”

Tekst gaat hieronder verder.

Handvatten

Ze denkt dat juist in ons digitale tijdperk, waarin succes de norm is, mensen daarvoor handvatten aangereikt moeten krijgen. “Met name jonge mensen. Misschien moeten we daar zelfs op school al mee beginnen. Hoe praat je eigenlijk over jouw binnenwereld? Welke woorden kun je gebruiken voor de angst die je voelt? Hoe kun je iemand vinden die je genoeg vertrouwt om je moeilijkheden te bespreken? Input van anderen is erg belangrijk; zo kun je als het ware ‘van buitenaf’ naar je probleem gaan kijken.”

Met name jonge mensen moeten handvatten aangereikt krijgen.

Angst voor kwetsbaarheid

Ja, dit klinkt allemaal heel basaal, beaamt ze. “Toch zie ik om me heen dat dit voor veel mensen niet vanzelf spreekt. Mensen met problemen zijn vaak ook bang om zich kwetsbaar op te stellen en zwak over te komen. Daarnaast gunnen mensen zich in deze tijd ook steeds minder moeite om naar elkaar te luisteren. Want iedereen vindt zichzelf het belangrijkste, iedereen werkt hard aan zijn eigen succes. Terwijl het juist zo goed is om samen met een ander je problemen onder de loep te nemen en te overleggen wat je eraan zou kunnen doen. En zelfs als een probleem niet op te lossen is, dan nog kun je samen bedenken hoe jij daar vervolgens mee het beste mee kunt omgaan.”

Tekst gaat hieronder verder.

Soms betreft het een gebeurtenis waarvoor je je schaamt, of een ervaring die pijnlijk is om iemand ermee onder ogen te komen. Dan kan het een goed idee zijn om samen een wandeling te maken, adviseert Esther van Fenema: “Want het praat toch wat gemakkelijker als je die ander niet hoeft aan te kijken.”

Psychiater Esther van Fenema schreef het boek De mentale schijf van vijf, met praktische tips voor het dagelijks leven. Het is geen therapieboek en ook geen zelfhulpboek; het is gewoon ‘een handleiding voor het hoofd’, zoals de ondertitel luidt. Wie beter snapt hoe het eigen hoofd werkt, kan vaak ook beter met stress omgaan.

Tekst: Margaretha Coornstra

Meest gelezen

Lees ook