‘Bij lichte depressie is bewegen de eerste stap naar herstel’
11 december 2024 · 12:00
Update: 11 december 2024 · 13:49
Stress, overprikkeling, burn-out, depressie, eenzaamheid – hoewel het vaak lijkt alsof iedereen het voor elkaar heeft, kampen veel mensen met problemen in hun mentale gezondheid. Toch zijn veel mentale klachten te verminderen of te voorkomen door op bepaalde dingen te letten. Psychiater Esther van Fenema ontwikkelde daarom de ‘mentale schijf van vijf’. In deze serie bespreken we de vijf schijven. Deze keer: beweeg voldoende.
‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ is een cliché, maar clichés hebben vaak wel gelijk. Lichaam en geest kunnen we niet los van elkaar zien, stelt Esther van Fenema uitdrukkelijk. Tegelijk weet ze dat bewegen een ferme uitdaging is in onze westerse cultuur. Op kantoor zit je achter je bureau, thuis hang je op de bank met je smartphone.
Tekst gaat hieronder verder.
Eenzaamheid is niet alleen pijnlijk, het is ook slecht voor je gezondheid
Eenzaamheid is niet alleen pijnlijk, het is ook slecht voor je gezondheidWaarom rust zoveel meer is dan slapen en bankhangen
Waarom rust zoveel meer is dan slapen en bankhangen
Vicieuze cirkel
En dan hebben we het nog niet eens over het vele fastfood. “Dat voedsel heeft een hoog caloriegehalte,” waarschuwt Van Fenema, “en ook dat heeft effect op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Hoe minder je beweegt, hoe sneller je ook cognitief achteruitgaat.”
Nu kent vrijwel iedereen de relatie tussen weinig bewegen, fastfood en overgewicht. “Maar overgewicht is niet alleen slecht voor je lichamelijk gezondheid, ook psychisch heeft het een negatieve invloed. Op een gegeven moment belanden mensen in een vicieuze cirkel: ze voelen zich somberder, gaan steeds meer eten en steeds minder bewegen. Toch is wetenschappelijk bewezen dat bij lichte depressie de eerste stap naar herstel gewoon bewegen is; liefst een uur wandelen per dag.”
Overgewicht heeft ook psychisch een negatieve invloed.
Achter wilde dieren aan
Die noodzaak tot bewegen stamt al van eeuwen geleden: “Bij de menselijke soort is het brein gericht op lichaamsbeweging, want als jagers-verzamelaars moesten we voedsel zoeken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat degenen die niet alleen fysiek fit waren maar ook in staat waren om snel de weg terug naar huis te vinden, de meeste kans hadden om te overleven.”
Gelukkig hoeven we inmiddels niet meer achter wilde dieren aan te rennen om voedsel te bemachtigen, voegt Van Fenema eraan toe. “Maar die behoefte aan beweging is gebleven. Het is ongezond om dat te negeren.” Haar tip: “Ga niet zitten wachten totdat je zin krijgt om te gaan bewegen. Plan het gewoon in als een vaste routine.”
Tekst gaat hieronder verder.
Waarom praten over je problemen essentieel is volgens psychiater Esther van Fenema
Waarom praten over je problemen essentieel is volgens psychiater Esther van FenemaDit is de invloed van je telefoon op je mentale gezondheid
Dit is de invloed van je telefoon op je mentale gezondheid
Psychiater Esther van Fenema schreef het boek De mentale schijf van vijf, met praktische tips voor het dagelijks leven. Het is geen therapieboek en ook geen zelfhulpboek; het is gewoon ‘een handleiding voor het hoofd’, zoals de ondertitel luidt. Wie beter snapt hoe het eigen hoofd werkt, kan vaak ook beter met stress omgaan.
Tekst: Margaretha Coornstra
Meest gelezen
- Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
Hel of Hotel, te zien op NPO Start
Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
- Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
'Soekt en gij zult vinden'
Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
- Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Aan boord op de Global Mercy
Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Lees ook
- ‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
Bas van Waas in 'De verandering':
‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
- Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
Nu in de bioscoop
Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
- Waarom een vrouwenhart anders werkt
‘We denken al snel dat we overdrijven’
Waarom een vrouwenhart anders werkt