Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uit een nieuw onderzoek van Ispos I&O in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat ouders lang niet altijd medezeggenschap hebben op de kinderopvang – en dat is in strijd met de wet.

Ouders worden niet altijd gehoord op de kinderopvang – blijkt uit onderzoek

15 januari 2025 · 13:40

Update: 17 januari 2025 · 20:43

Uit een nieuw onderzoek van Ispos I&O in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat ouders lang niet altijd medezeggenschap hebben op de kinderopvang – en dat is in strijd met de wet.

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zo goed mogelijk terechtkomt op de kinderopvang. Het is toch spannend om je kleintje daar achter te laten terwijl jij gaat werken of andere verplichtingen hebt. Daarom is het wettelijk verplicht voor een kinderopvangorganisatie om een oudercommissie te hebben. Deze commissie heeft het zogeheten medezeggenschapsrecht of het adviesrecht. Een kinderopvangorganisatie mag hier alleen van afwijken als de reden hiervoor goed wordt onderbouwd, en laat nu net dat gedeelte vaak achterwege blijven.

Te weinig schriftelijke motivatie

Uit het onderzoek van Ipsos I&O blijkt een groot deel van de adviezen wel wordt overgenomen, maar dat vaak de schriftelijke motivatie mist wanneer een advies niet wordt ingewilligd. Iets wat volgens de wet dus wel verplicht is. Hierdoor hebben sommige ouders uit de commissie het gevoel dat ze niet gehoord worden. En dat terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat de kwaliteit van de kinderopvang beter is als er goede samenwerking is met de ouders. “Ouderbetrokkenheid is een van de versterkende factoren in de kwaliteit van de opvang. Het gaat om pedagogisch partnerschap, een goede samenwerking tussen opvangorganisaties en ouders”, zo vertelt bijzonder hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink aan de NOS.

Praat mee

Hoe heb jij de opvang van je kind(eren) geregeld?

We vroegen aan EVA-lezers hoe zij dit ervaren. De meerderheid van de stemmers (51%) geeft aan dat hun mening als ouder wordt meegenomen bij de kinderopvang. 27% geeft aan dat hun mening soms wordt gehoord, en de minderheid (22%) laat weten dat er eigenlijk nooit naar hen geluisterd wordt.

Gastouder

EO-presentator Tirza van der Graaf (31) is moeder van twee kinderen en heeft bewust niet voor een kinderopvangorganisatie gekozen, maar voor een gastouder. “Daar hebben we ooit voor gekozen omdat dit kleinschalige opvang is, met dezelfde gezichten. Een gastouder is wel gekoppeld aan een gastouderbureau, dat is verplicht, voor bijvoorbeeld de facturering, inspecties en andere praktische zaken”, vertelt Tirza.

Vooral de kortere lijntjes en het directe contact met de gastouder ervaart Tirza als prettig. “Soms gaat dat via de app maar meestal bij het brengen en halen. Het fijne is dat de gastouder ook de tijd heeft om wat langer over dit soort dingen door te praten. Als er dus dingen zijn, dan kun je dat direct bespreken. Wat ons betreft ook weer een voordeel van kinderopvang bij de gastouder.” Overigens is er bij het gastouderbureau van Tirza wel een oudercommissie. “Maar om heel eerlijk te zijn, wist ik dat niet. Tot nu toe hebben wij dit ook niet nodig gehad, omdat de lijntjes bij een gastouder heel kort zijn”, legt Tirza uit.

Verbeteringen

Zowel het ministerie van Sociale Zaken en de Brancheorganisatie Kinderopvang wil dat er verbeteringen komen in het medezeggenschap van ouders bij de kinderopvang. Jurgen Nobel, staatssecretaris van Participatie en Integratie schrijft dat hij gaat verkennen wat hij nog meer kan doen aan voorlichting. “Oudercommissies kunnen een belangrijke bron van informatie zijn voor de toezichthouder. Het contact tussen beide kan echter beter, zo blijkt uit het onderzoek van de Inspectie”, aldus Nobel. “Ik ga ze [sectorpartijen red.] vragen hun leden actief te wijzen op het belang van ouderrecht en de naleving ervan.”

Meest gelezen

Lees ook