Matty zet zich in voor een duurzame levensstijl onder christenen
10 mei 2023 · 20:00
Update:9 mei 2023 · 13:36
Nadat Matty van Leijenhorst ontdekt dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zet ze zich met veel liefde in om andere christenen te helpen in hun weg naar een duurzame levensstijl. “Het gaat niet alleen om je relatie met God, maar ook om die met de schepping.”
Van jongs af aan leeft Matty al dicht bij de natuur. “Ik trok er graag op uit en verwonderde me als klein meisje al over water, bergen en mieren.” Wanneer Matty in haar tienerjaren actief betrokken raakt in de kerk, leert ze veel over hoe ze haar geloofsleven kan inrichten. Ze gaat naar een jongerenconferentie om haar geloof te verdiepen. “Ik volgde een workshop van Martine Vonk, een duurzaamheidsexpert die veel bezig was met de relatie tussen geloven en duurzaam leven. Die workshop deed me beseffen dat ik tot dat moment eigenlijk alleen maar bezig was met God en mezelf. Het leek wel alsof ik op een eilandje stond."
- Martine Vonk (45) overleden: 'Denk niet te veel na over wat anderen mogelijk van je vinden'
Martine Vonk (45) overleden: 'Denk niet te veel na over wat anderen mogelijk van je vinden'
"Maar zo zit de werkelijkheid niet in elkaar. Het gaat niet alleen om de relatie tussen mij en God, maar ook tussen mij en de rest van de schepping. Tot die tijd had ik het idee dat God alleen de mensen belangrijk vindt en wil redden, maar Hij houdt van alles wat Hij schiep, dus ook de natuur. In de bijbel kun je lezen hoe Hij zelfs één met Zijn schepping door een baby’tje te worden. Door die kennis werden mijn geloofsleven en mijn buitenleven samengebracht. Ik kon voor de natuur gaan zorgen namens God in plaats van alleen vanuit mijn eigen verlangen.”
Eyeopener
De workshop van Martine Vonk is voor Matty een eyeopener en ze krijgt oog voor allerlei dingen die in de wereld spelen. “Ik ontdekte dat mensen in slechte arbeidsomstandigheden leven en dat we hard bezig zijn om de wereld te vervuilen omdat wij gemakkelijk, luxe en goedkoop willen leven. Dat kan me erg verdrietig maken.” Toch raakt Matty niet ontmoedigd. “Als je ogen opengaan voor alles om je heen, zie je ook heel veel mooie dingen. Daarnaast vind ik het ontnuchterend dat ik niet in mijn eentje de wereld kan en hoef te redden. Ik mag eraan meewerken en ik geloof dat God dat gebruikt in Zijn plan voor een prachtige toekomst.”
Ik kan en hoef de wereld niet in mijn eentje te redden
Een verantwoordelijke taak
Na deze eyeopener blijft Matty niet stilzitten. Ze kiest ervoor om land- en watermanagement te gaan studeren. “Mijn studie hielp me om met beide benen op de grond te blijven staan. Vanuit de technische basis leerde ik op een realistische manier te kijken naar hoe ik me kon verbinden met de schepping.” Ook gaat Matty als vrijwilliger aan de slag voor een christelijke natuurorganisatie en volgt ze trainingen. “Ik paste mijn levensstijl aan en hield me in mijn baan als projectleider bezig met hoe de kerk meer aandacht kan besteden aan duurzaamheid, omdat ik geloof dat we als christenen een verantwoordelijke taak hebben op dit gebied.”
Samen sta je sterker
In haar werk bij ‘GroeneKerken’ en ‘Laudato Si’ Alliantie Nederland’ merkt Matty dat het niet altijd makkelijk is om kerken in beweging te krijgen op het gebied van duurzaamheid. “Niet iedereen ziet het belang van prioriteit geven aan duurzaam leven. Ik vind dat jammer, want ik geloof dat je als kerk juist een waardevolle basis hebt, van waaruit je zuivere keuzes kunt maken in duurzaam én eerlijk gedrag. Bovendien kunnen in de kerk christenen elkaar helpen bij het volhouden van een bepaalde levensstijl. Je kunt niet alleen tegen het systeem ingaan; samen sta je sterker. En in de kerk kom je toch al samen, dus waarom zou je elkaar niet helpen om te handelen naar je waarden?”
In de kerk kom je toch al samen, dus waarom zou je elkaar niet helpen om te handelen naar je waarden?
Eenvoudig leven
Bij een duurzame levensstijl hoef je volgens Matty niet per se activistisch te zijn. “Het begint bij ruimte maken, vragen te stellen en nadenken of je handelen strookt met je waarden. Duik de bijbel in voor voorbeelden, leefregels of bemoedigingen. Maar ook het bedenken of omarmen van duurzame ideeën kan al een stap in de goede richting zijn. Of verdiep je eens in de arbeidsomstandigheden van jouw favoriete kledingmerk, sta stil wat die kennis met je doet en bepaal wat jij zou willen doen aan de situatie – en doe wat je kunt.”
“Ik zie Jezus als voorbeeld in hoe je je leven kan leven. Jezus was radicaal, maar Hij hield het heel dicht bij de mens. Ik geloof dat we zelf ook dicht bij de mens moeten blijven. Je kunt niet in je eentje de wereld redden en machtsstructuren veranderen, maar je kunt wel voor verandering zorgen in de omgeving waarin jij invloed hebt. Ik geloof dat het onze taak is om als christen ons eigen leven eenvoudig te maken en ons te verbinden met mensen, de natuur en God. God laat daarnaast niet los wat Zijn hand begon, hoe bont we het hier op aarde ook maken!”
- Rozemarijn is theoloog, geestelijk verzorger én klimaatactivist
Rozemarijn is theoloog, geestelijk verzorger én klimaatactivist
Headerfoto: Jacob-Carl Pauw