Mark Rutte: "Geloof kun je niet thuislaten"
22 februari 2017 · 18:31
Update: 15 november 2024 · 08:20
“Ik gebruik de Bijbel niet om concrete politieke problemen op te lossen. Maar je bent wie je bent. Je kunt niet één aspect van je identiteit thuislaten.” Dat zei minister-president en VVD-lijsttrekker Mark Rutte woensdagavond bij het EO Radio 1 programma Dit is de Dag.
Dictator
In gesprek met EO-presentator Tijs van den Brink komt Rutte op voor de Joods-christelijke wortels van Nederland. “Die hebben Nederland de Verlichting en de scheiding van kerk en staat gebracht. Daar moeten we zuinig op zijn.” Rutte begrijpt dan ook dat mensen bang zijn om die cultuur te laten ondersneeuwen door nieuwe culturen die ons land binnen komen. Ook al zijn dat ‘maar’ symbolische uitingen. Zo had Rutte in december moeite met de NPO-slogan ‘december vier je samen’ in plaats van ‘kerst vier je samen’. “We hebben zwarte piet en vieren kerst, dat zijn onze tradities. De NPO is van ons allemaal, daarom heb ik daar wat van gezegd, zonder dat ik dat als dictator kan opleggen.”
Jengelmuziek
Mark Rutte benadrukt nogmaals dat hij niets tegen de Islam heeft. Maar hij steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij de gebedsoproep die uit minaretten klinkt ‘jengelmuziek’ vindt: “Verschrikkelijk, ja.” Toch staat hij niet achter de oproep van SGP-leider Kees van der Staaij om onderscheid te maken tussen klokgelui en Islamitische gebedsoproepen. “Bij de vrijheid van godsdienst hoort dat ieder zijn eigen geloofshuizen mag bouwen. Verder moet iedereen zich houden aan de algemene regels van de openbare orde. Het moet niet leiden tot overlast. Maar dat geldt natuurlijk voor alles.”
51%
Een half jaar geleden zei Mark Rutte al dat hij “voor 51%” gelovig is. Desgevraagd bevestigt hij dat vanavond. “Ik behoor zoals heel veel christenen tot de groep die voor 49% twijfelt en 51% gelooft. Er zijn natuurlijk heel dingen in het leven – zowel in hoe dingen lopen als in de wetenschap – die je doen twijfelen. Bestaat God wel echt? Kan ik er in geloven? Tegelijkertijd behoor ik tot de groep die zegt: voor 51% ja, ik blijf geloven.” Tegenover Tijs van den Brink verklaart Rutte dat die 51% “al jaren opmerkelijk stabiel” is.
Vertraging
Rutte vindt vooral rust in zijn geloof. “Het is een mooie traditie. Een traditie die soms vertraging biedt, omdat het je de tijd geeft voor contemplatie, reflectie. Met een enorme mooie geschiedenis en achtergrond. Maar ook waaruit waarden en normen voortkomen die nog steeds bepalend zijn in onze samenleving.”
Foto: Rutte vorige week tijdens zijn laatste persconferentie voor de verkiezingen als minister-president (ANP)
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Na de hotelramp: Edi en Mark Hoefnagel vernoemen zoon naar hun redder
Baby Christoph: broertje voor Jamie
Na de hotelramp: Edi en Mark Hoefnagel vernoemen zoon naar hun redder
- Jolanda en Eelco kregen verkering op de EO-Jongerendag: ‘Ik miste de bus naar huis’
Persoonlijk verhaal
Jolanda en Eelco kregen verkering op de EO-Jongerendag: ‘Ik miste de bus naar huis’
- Bijbel Open | Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
Lucas 24:28-35
Bijbel Open | Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'