Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Marieke Meijer: 'Alle kleine beetjes helpen écht!'

25 maart 2021 · 15:06

Update: 14 november 2024 · 16:32

De overstap voor Marieke Meijer om naast haar dagelijks werk als psycholoog nu ook een podcast te presenteren is niet eens zo’n hele grote stap, zegt ze zelf. ‘Mijn werk bestaat uit vragen stellen, dus er zijn best wat overeenkomsten te vinden.' De eerste podcasts voor ZOUT! staan online.

Je hebt voor ZOUT! net een serie over duurzaamheid afgerond. Wat had je zelf met duurzaamheid voordat je je interviews deed?
‘Toch wel aardig wat. We hebben zonnepanelen, mijn man ging altijd met de trein naar zijn werk en, wat voor mij echt een offer is, we gaan niet meer op vliegvakantie. Daarnaast eten we nog zo'n twee keer per week vlees, dat is iets waar mijn kinderen niet zo blij mee zijn. Verder kocht ik al wel wat biologische en lokale producten, ecologisch schoonmaakmiddel en kleding van biologisch katoen, maar zonder duidelijke lijn. O ja, en ik had een verhaal over microplastics in verzorgingsproducten gelezen en was me daar net zo'n beetje in gaan verdiepen.’

Wat is je bijgebleven aan de gesprekken met de gasten over duurzaamheid?
‘Wat ik zelf deed was min of meer ‘hap snap’. De gasten hadden zich echt verdiept in een onderwerp met betrekking tot duurzaamheid en hebben daar een visie op ontwikkeld. Theo Vreugdenhil had bijvoorbeeld een helder idee over sober leven als christelijke deugd, zoals Paulus daar ook over praat. Dat vind ik een mooi licht werpen op minder consumeren. En Alfred Slomp wist veel te vertellen over producten in de supermarkt, dus nu probeer ik minder producten in plastic te kopen en voor mijzelf als regel biologische groenten en fruit van het seizoen bijvoorbeeld. Ook voor kleding zoek ik nu eerst op een website van de fairtrade en duurzame kleding, zoals bijvoorbeeld projectcece.nl.  Laatst heb ik ondergoed van bamboe en gerecycled polyester gekocht. En ja, dan kun je je vervolgens afvragen hoe goed de bamboeproductie of de recyclingprocessen zijn, maar dat maakt cynisch en verlamt. Over een aantal jaren weten ze vast beter hoe je milieuvriendelijk kunt produceren of recyclen, maar dat is geen reden om nu niets te doen.

Zijn er dingen waar je anders tegenaan bent gaan kijken door de gesprekken?
Trees van Montfoort vertelde dat ze de Bijbel 'groen' is gaan lezen en daardoor ontdekte dat we als mens een onderdeel zijn van de schepping. Er niet boven staan. En gisteren hoorde ik iemand in het tv-programma Binnenstebuiten zeggen hoe dankbaar ze was voor alles wat de aarde (en dus God) ons geeft; hout, wol en katoen. Geweldig toch. Dan kun je niet anders dan die schepping met respect behandelen. De gesprekken hebben mij gebracht dat ik meer moeite ben gaan doen om nieuwe stappen te zetten in het vormgeven van dat respect.'

Heb je nog een leuke tip (nav de gesprekken) die je wilt meegeven aan de luisteraars?
Ja, installeer de app beatthemicrobead.org op je telefoon, zodat je in de winkel het product dat je wilt kopen kunt scannen op microplastics. En ik heb nu altijd zakjes in mijn boodschappentas voor groente en fruit. Alle kleine beetjes helpen écht!

In de podcastserie ZOUT! ga je samen met Chris Segers op zoek naar hoe christelijke gelovigen zich inzetten op maatschappelijke terreinen. Naast duurzaamheid komt ook armoede en het bestrijden van onrecht ter sprake. Welk onderwerp spreekt je het meest aan?
‘Voor mezelf maakt het onderwerp me niet eens zoveel uit. Ik vind het vooral interessant hoe mensen over een onderwerp hebben nagedacht. Hoe ga je als christen met bepaalde thema’s om? Het is heel boeiend om mensen te spreken over iets waar je zelf in eerste instantie niet zoveel over nadenkt. De gasten hebben op hun eigen terrein een specifieke kwestie waar ze heel veel over weten of ervaring in hebben. Neem duurzaamheid. Je kunt heel duurzaam leven als niet-christen. Wat maakt het dan voor verschil dat jij christen bent? Dat vind ik fascinerend.'

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
ZOUT!
ZOUT!

Dit artikel hoort bij de podcast

ZOUT!

    Deel dit artikel: