Manifest Het Groene Normaal roept op tot bezinning
‘Laat christenen een beweging vormen die zich bezint op duurzaam leven'
Uitgeverij Vuurbaak lanceert zaterdag 29 augustus het Manifest Het Groene Normaal. Het manifest – en het bijbehorende boek en online platform – is een pleidooi om juist na corona stil te staan bij onze manier van leven en de plek die christenen in de samenleving innemen, en een oproep aan te haken bij de trend van duurzaam leven.
Diverse organisaties hebben zich inmiddels achter het manifest geschaard, waaronder Micha Nederland, Missie Nederland, Groene Kerken, A Rocha en Laudato Si, en Carla Dik namens de ChristenUnie-fractie.
Wat hebben duurzaamheid en corona met elkaar te maken?
Alfred Slomp, oprichter van ‘God in de Supermarkt’, auteur van SuperWaar en initiator van het manifest: “Toen we met elkaar een pas op de plaats maakten vanwege corona, zag je meteen dat de natuur opmerkelijke tekenen van herstel liet zien. Omwonenden van Schiphol bijvoorbeeld konden de vogels weer horen fluiten. In de grachten van Venetië werd het water helder. In India was de Himalaya weer zichtbaar. Dus door de lockdown herontdekten we de schoonheid van onze eigen natuur. In die zin was corona een soort wake-upcall.”
En toen dacht u: laten we een manifest opstellen?
“Wat mij opviel, was dat ik de oproep tot bezinning vooral in seculiere hoek hoorde, van natuurorganisaties bijvoorbeeld. Maar in christelijke hoek bleef het stiller. Die constatering leidde inderdaad tot het Manifest Het Groene Normaal.”
Waarom lopen christenen nooit echt massaal warm voor het thema duurzaamheid?
“Als je gelooft dat God de aarde helemaal zal herscheppen, heeft het voor veel mensen blijkbaar weinig zin iets te doen aan die aarde, want die wordt ooit tóch opnieuw geschapen. Terwijl ik denk: als je gelooft dat God deze aarde zal verníéuwen, kun je daar nu al deel van uitmaken. Bovendien merk ik dat het thema minder leeft in kringen waarin de relatie tussen God en mens centraal staat. Dus in de reformatorische en evangelische hoek. Al zie ik ook daar gelukkig wel een kentering. Ik hoop van harte dat dit het moment is dat we zeggen: ‘Het moet anders.’”
Hóé moet het anders?
“Ik hoop oprecht dat christenen wakker worden geschud, zich gaan bezinnen en gaan leven op een manier die in harmonie is met natuur, mens en dier. Want onze manier van leven heeft impact op de wereld. Zoals meteoroloog Reinier van den Berg in het boek zegt: als er in Nederland een hittegolf is, wordt het 40 graden. Dat vinden we ontzettend warm. Maar wij hebben water uit de kraan en – helaas, zou ik bijna zeggen – airco’s. In India daarentegen wordt het zomers 50 graden. En daar is geen stromend water. Met andere woorden: de armste mensen in deze wereld worden het hardst getroffen door de klimaatverandering en kunnen zich er het minst tegen wapenen. Je hardmaken voor een groenere, eerlijker en duurzamer wereld is niet alleen goed voor Gods schepping, maar je beschermt daarmee ook de meest kwetsbaren op deze aarde.”
Helpt dit manifest daar voldoende bij?
“Wist je dat je voor een wave in een stadion maar zeven mensen nodig hebt die beginnen? Dus laten we met elkaar een beweging vormen; hoe meer enthousiastelingen opstaan, hoe meer mensen dit thema aanwakkeren. Ik las eens een onderzoek dat stelde dat als veertig procent van de samenleving anders gaat denken over een bepaald thema, de mening van de hele samenleving verandert. Laten de christenen in Nederland nu net die veertig procent uitmaken.”
Hetgroenenormaal.nl
Beeld: Shutterstock
Geschreven door
Mirjam Hollebrandse