‘Dit gesprek zal Livia’s toekomst bepalen. Klinkt dramatisch. Zo voelt het ook’
25 maart 2025 · 16:12
Update: 2 april 2025 · 10:27
Columnist Mirjam kent haar dochter Livia als geen ander. Toch is ze niet de enige die iets te zeggen heeft over haar toekomst. En dat is spannend.
“De directeur sluit ook aan bij het gesprek”, deelt Chris mee als hij Livia naar school heeft gebracht. Ik hum. Ik weet genoeg. Het gesprek van vanmiddag wordt geen goednieuwsgesprek. Soms kun je maar beter voorbereid zijn, toch?
Eva nieuwsbrief
Schrijf je in voor de Eva nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag een selectie van levensverhalen, artikelen over geloof, mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties in je inbox.
Lees onze privacyverklaring.
Dit gesprek zal Livia’s toekomst bepalen. Klinkt dramatisch. Zo voelt het ook. Als ouders hebben we ons wensenlijstje bij school gedropt. Alle informatie en tips die bij elkaar te sprokkelen waren, heb ik verzameld en gedeeld. Ik heb mijn ding gedaan. Tot zover reikt mijn invloed als leeuwin. Nu ligt de bal bij school.
Gaat Liv na de zomer naar groep 3? Of… sluit de deur van het regulier onderwijs en moeten we over op plan B? Wij weten wat we willen. We hebben er alle vertrouwen in – in school en vooral in Liv.
Toch zegt het feit dat de directeur aansluit bij het gesprek al genoeg. Die man komt er niet bij zitten om koffie te schenken en notulen te schrijven. Hij is de ruggengraat van de school, de man met de hamer. En dat is goed.
Die man komt er niet bij zitten om koffie te schenken en de notulen te schrijven.
Vrijwel direct voelen Chris en ik welke kant het gesprek opgaat. Voors en tegens passeren de revue. Kansen en uitdagingen, maar vooral zorgen. En we begrijpen het. We kennen ons kind als geen ander. En toch… we hadden, nee, we hebben nog steeds alle vertrouwen in Livia’s kunnen.
Maar nogmaals, de bal ligt bij school. Hier moet het gebeuren. Dit is de praktijk. En echt… we snappen het, of hen. Maar wat dan?
We geloven nog steeds dat regulier onderwijs de beste plek is voor Liv. Voor nu. Voor komend jaar. Hier is ze thuis. Hier voelt ze zich veilig. Hier zijn haar vriendinnetjes, tal van goede voorbeelden om te kopiëren en een zee aan taal.
“Ik wil mijn kind recht doen,” zeg ik, toch weer in mijn rol als leeuwin. “Ik wil dat ze de kans krijgt om te laten zien dat ze het kan. En als we haar maar goed voorbereiden, heb ik zoveel geloof!”
Dus dat is precies wat we gaan doen. Een jaar lang gaan we toewerken naar groep 3. Toe maar, Liv. Je mag op jouw tempo leren zelfstandig aan een tafeltje te werken. In een schriftje te schrijven. Verbaas ons maar!
En als het toch niet lukt? Is het dan een verloren jaar? Ik glimlach. Een verloren jaar? Welnee. Liv leert. Groeit. Geniet en geeft. Een jaar extra op de school om de hoek. Ik zie het hoe dan ook als een cadeautje!
Mirjams dochter Livia heeft downsyndroom: ‘Wie zijn wij om te bepalen welk leven waardevol is en welk niet?’
Mirjams dochter Livia heeft downsyndroom: ‘Wie zijn wij om te bepalen welk leven waardevol is en welk niet?’
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'