Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© Shutterstock

Mag je geheimen hebben in je relatie?

23 februari 2019 · 10:00

Update: 10 mei 2023 · 15:09

"Het is alweer vijftien jaar geleden. Mijn vrouw was net bevallen van onze oudste zoon. Ik heb toen een tijdje iets gehad met een collega. Het stelde niets voor: ik was niet verliefd en ik heb het ook snel afgekapt. Maar ik heb het mijn vrouw nooit durven vertellen. Mag ik een geheim hebben in onze relatie?"

Niet iedereen is het erover eens of je geheimen mag hebben in je relatie – los van geheimen die je verplicht moet bewaren, bijvoorbeeld vanwege je werk. Maar moet je elkaar alles vertellen? Zadel je de ander dan niet met een loden last op, alleen maar omdat jij dan van je schuldgevoel af bent?

Donker

In het geval van deze man was het ergens wel te begrijpen dat hij het haar niet had durven vertellen. Eerst was het nog te vers om het zijn vrouw te vertellen – bovendien was ze net bevallen. Op den duur was het niet relevant meer. Maar het geheim begon aan hem te knagen, helemaal als hij naar hun oudste zoon keek.
Het was een geheim, een fout van hem die hij het liefst in het donker hield. Maar hij merkte dat juist dat donkere deel van zijn leven tussen hem en zijn vrouw in begon te staan. Ergens was hij bang dat ze hem zou afwijzen als ze hem echt helemaal zou kennen – inclusief zijn fouten.

Glad ijs

Een geheim ontstaat geleidelijk. En daar zit precies het gladde ijs. Eerst neem je je misschien voor die fout nooit meer te maken. Of je houdt jezelf voor dat het geheim dat je koestert niet echt onderdeel uitmaakt van je huwelijk. Of je twijfelt over de schade die je relatie erdoor kan oplopen (iets wat je jezelf feitelijk te laat afvraagt natuurlijk, maar dat laten we nu even rusten).
Merk jij dat er iets in je relatie is wat je liever in het donker houdt, dan is het juist iets wat je niet geheim moet houden. Jezelf echt laten kennen vraagt risico. Het risico om afgewezen te worden. Maar een relatie is pas echt gezond als je niets voor de ander in het donker hoeft te houden.

Verwijdering

Als je denkt dat je de enige bent die met iets rondloopt, heb je het mis. Het is iets wat ik vaak tegenkom in mijn praktijk. En ja: het zorgt voor pijn en verdriet, maar het brengt ook licht.
Geheimen hebben in je relatie is een krachtig middel van het kwaad om verwijdering te veroorzaken in relaties. Is jouw relatie veilig en kwetsbaar genoeg om ook fouten in het licht te laten staan?

Tips

  • Bagatelliseer niet. Zeg niet: ‘Het is al vijftien jaar geleden!’ Of: ‘Het stelde niets voor!’ Voor degene die de boodschap krijgt, voelt het als bedrog en verraad. Die pijn mag bestaan.
  • Realiseer je dat je allebei een verschillend traject van verwerking nodig hebt. Degene die het geheim te horen krijgt, belandt wellicht in een fase van rouw. Degene die het geheim opbiecht, kan zich heel schuldig voelen, spijt krijgen het opgebiecht te hebben en soms wanhopig worden of het ooit nog goed komt.
  • Verwacht niet van de ander dat hij of zij jouw schuldgevoel wegneemt. Je mag je schuldig voelen, verwacht niet te snel vergeving.
  • Om aan vergeving toe te zijn, moet je partner eerst zijn of haar traject van rouw doorlopen hebben. Dat kun jij niet forceren of afdwingen.
  • Realiseer je dat het litteken wellicht altijd blijft, maar dat je relatie pas echt sterk is als het fundament sterk is.


Beeld: Shutterstock

Deel dit artikel: