Maarten van Rossem, Leo Alkemade en Rob Jetten in 'Adieu God?'
17 april 2025 · 14:05
Update: 17 april 2025 · 18:03
Vanaf zaterdag 10 mei keert het EO-programma Adieu God? terug met een nieuw seizoen én een prominente plek op de zaterdagavond. Elke week om 20.05 uur op NPO 2 gaat presentator Tijs van den Brink in gesprek met een bekende Nederlander over hun geloof, ongeloof of zoektocht daartussenin.
In het nieuwe seizoen schuiven acht uiteenlopende gasten aan, van nuchtere atheïsten tot spirituele zoekers en kritische kerkverlaters. Dit zijn de gasten:
Maarten van Rossem – 10 mei
Historicus en commentator Maarten van Rossem groeide op zonder geloof. Toch heeft hij zich verdiept in religie, en dan vooral in het christendom. Door de Bijbel te lezen, veranderde zijn beeld van Jezus, maar zijn atheïstische overtuiging bleef overeind. Van Rossem vindt het idee van een leven na de dood “infantiel”, maar hij kijkt niet neer op gelovigen. Een gesprek over nuchterheid, nieuwsgierigheid en intellectuele integriteit.
Angela Groothuizen – 17 mei
Zangeres en presentator Angela Groothuizen werd katholiek opgevoed, maar verloor haar geloof op jonge leeftijd. Toch draagt ze de waarden van haar jeugd nog met zich mee. In Adieu God? vertelt ze openhartig over de rol van spiritualiteit, rituelen en de behoefte aan zingeving – ook zonder kerk of dogma.
Ik zou zo graag geloven
Leo Alkemade – 24 mei
Cabaretier en acteur Leo Alkemade voelt zich aangetrokken tot het geloof, maar kan zich er niet aan overgeven. Hij zingt in een van zijn liedjes: “Ik zou zo graag geloven.” In zijn gesprek met Tijs onderzoekt hij waar dat verlangen vandaan komt, en of er in zijn leven aanwijzingen zijn die op een goddelijke aanwezigheid zouden kunnen wijzen.
Dirk De Wachter – 31 mei
De Vlaamse psychiater en schrijver Dirk De Wachter ziet de mens als een spiritueel wezen. Zelf was hij jarenlang een trouwe kerkganger, tot zijn geloof in een persoonlijke God wegviel. Toch bleef hij trouw aan de boodschap van Jezus, en aan zijn band met de kerk. Een gesprek over lijden, liefde, kwetsbaarheid en hoop.
Waar doe je het voor?
Mart de Kruif – 7 juni
Voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif verloor zijn vertrouwen in de kerk toen een pacifistische dominee militairen afschilderde als moordenaars. Zijn geloof in God is gebleven. Tijdens zijn missies, vooral in Afghanistan, kwam zingeving dagelijks op zijn pad. In oorlog gaat het volgens hem namelijk al snel over zingeving. Dat merkte hij het sterkst toen hij in Afghanistan leiding moest geven aan 45.000 militairen. Bijna dagelijks vielen er doden, wat bij hem de vraag opriep wat de zin daarvan was.
Renske Leijten – 14 juni
Politica Renske Leijten, jarenlang Tweede Kamerlid voor de SP, heeft een katholieke achtergrond. Ze beschrijft zichzelf nu als ‘spiritueel maar niet religieus’. Hoe heeft haar opvoeding haar waarden gevormd?
Kijken en luisteren
Derk Sauer – 21 juni
Mediabaas Derk Sauer werd opgevoed in een gezin waar religie geen plaats had. Als volwassen man raakte hij toch gefascineerd door religie en spiritualiteit. Hoe hebben zijn ervaringen in Rusland, waar hij meer dan 30 jaar woonde, zijn kijk op religie beïnvloed?
Rob Jetten – 28 juni
D66-leider en fractievoorzitter Rob Jetten groeide op in een katholiek gezin in het zuiden van het land. Als jongvolwassene liet hij de kerk los, maar hij blijft geïnteresseerd in levensvragen.
Een mildere kijk op geloof
Volgens presentator Tijs van den Brink is de toon van het programma in de loop der jaren veranderd. “Tien jaar geleden spraken we vaak met mensen die boos waren op de kerk of op hun christelijke opvoeding. Die boosheid zie ik minder. Er is meer mildheid. Zelfs bij kerkverlaters is er soms ruimte voor dankbaarheid, of voor een nieuw soort verlangen.”
Dat sluit aan bij het recente onderzoek God in Nederland, waarin te zien is dat religieus gevoel in Nederland niet verdwijnt, maar verandert. Adieu God? vangt die nuance.
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Bede van bisschop Budde ging viraal: ‘Ik wist dat ik een risico nam’
Wil je zien
Bede van bisschop Budde ging viraal: ‘Ik wist dat ik een risico nam’
- Rick Evers: 'Voor de koninklijke familie ben ik 'noodzakelijk kwaad"
Het weekend van Rick Evers
Rick Evers: 'Voor de koninklijke familie ben ik 'noodzakelijk kwaad"
- Chatten met Jezus én paus Franciscus?
Jurjen ten Brinke: 'Ik zou er geen gebruik van maken'
Chatten met Jezus én paus Franciscus?