Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Maak je hard voor je hart

29 september 2021 · 11:15

Update: 24 juli 2023 · 16:17

Op 29 september is het Wereld Hartdag, ook wel bekend als 'Dress Red Day’. Deze dag is in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Want waarom is er eigenlijk zo weinig bekend over vrouwen en hartklachten?

Uit het rapport van Onderzoeksfonds Radboudumc blijkt dat hartproblemen wereldwijd de nummer één doodsoorzaak zijn onder vrouwen. Wereldwijd overlijdt één op de drie vrouwen aan een hartziekte. De oorzaken hiervan zijn onderbelichte risicofactoren. Zo kunnen psychische klachten, de overgang, migraine, maar ook huiselijk geweld en een ongezonde leefstijl een rol spelen.

Vrouwencardioloog Janneke Wittekoek: “Het is belangrijk om deze informatie te blijven delen met vrouwen.” Ze vindt dat vrouwen zich bewuster moeten worden van de gezondheid van hun hart.

“Er is veel genderongelijkheid rondom dit onderwerp”

Verschillen hart- en vaatziekten tussen mannen en vrouwen

Het vrouwenhart verschilt – best logisch – van het mannenhart. Vrouwen zijn namelijk vaak kleiner en lichter dan mannen. Bovendien werkt de stofwisseling anders.
Maar vandaag de dag wordt hartfalenmedicatie nog steeds vooral op mannen getest. Er is dan ook veel genderongelijkheid rondom dit onderwerp. Angela Maas is oprichter van Stichting Hart Voor Vrouwen. “Hart -en vaatziekten zijn vanaf oudsher bekeken door een mannenbril.” Vertelt Maas in het nieuwsartikel ‘Nationale Wetenschapsagenda’. “Maar inmiddels zijn we erachter dat er veel verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke hartpatiënten.”

“Er moet bij de behandeling meer naar het individu gekeken worden”

Maas vindt dat iedere cardioloog én arts zich moet blijven realiseren dat mannen en vrouwen verschillend zijn. “Er moet meer naar het individu gekeken worden. En daarbij is de context het belangrijkst. Daarom moet altijd de vraag gesteld worden hoe de leefomstandigheden van een zorgvrager eruitzien.”

Hartfalen bij vrouwen met overgangsklachten en psychische klachten

Zo kan stress negatieve gevolgen voor ons hart hebben. Bij een stressvolle gebeurtenis vormen zich namelijk sneller bloedstolsels. Hierdoor heb je een grotere kans op pijn op de borst of een stress-infarct. Vrouwen met overgangsklachten en psychische klachten hebben hier een hoger risico op. Daarom is het cruciaal dat zij op de juiste manier geholpen worden en niet worden onder behandeld, zoals nu vaak het geval is.

Uiteindelijk heb je het zelf in de hand

De werking van het vrouwenhart

Gelukkig is er steeds meer bekend over het vrouwenhart en komt er meer aandacht voor het verschil tussen man en vrouw bij de behandelingen van hartfalen. Maar er is nog veel ruimte voor verbetering.  

Janneke Wittekoek: “Vrouwen moeten zich bewuster worden van de gezondheid van hun hart. Hoe meer kennis er is van het vrouwenhart, des te sneller vrouwen aan de bel kunnen trekken. Want uiteindelijk heb je het zelf in de hand.”

Lees ook: Gewoon rustiger aan doen? Of zijn het toch hartproblemen?

Bronnen:
Persbericht – Mysterieus stress-infarct treft vooral vrouwen
Hartvoorvrouwen

Deel dit artikel: