Goede gewoonten aanleren? Maak een leefregel!
13 mei 2024 · 15:01
Update:25 november 2024 · 14:43
We leven in een onstuimige tijd. Denk alleen maar aan de razendsnelle opkomst van AI, de vele oorlogen en de toenemende polarisatie. Het leven is onzeker. Misschien maakt de toekomst je wel bang... Hoe ga je hiermee om? In aflevering 12 van podcastserie 'De Leerlingen' praat Jurjen ten Brinke over 'bouwen aan een zekere toekomst'. Hoe doe je dat als christen? In het Bijbelboek Mattheüs gaat het over 'je huis bouwen op de rots'. Wat betekent dat vandaag voor ons?
Waarom leefregels?
Een leefregel helpt je om in je leven vorm te geven wat je echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld liefde voor de mensen om je heen. Of het zichtbaarder maken van jouw geloof in God en Jezus.
Veel mensen hebben een druk leven. Dat geldt misschien ook wel voor jou. Onze dagen zitten vol prikkels en de verwachtingen zijn vaak torenhoog! Maar we horen onszelf ook zeggen: “Ik zou eigenlijk meer…”. Meer bidden, meer tijd voor mijn geliefde, meer aandacht... Noem maar op!
Wat zijn leefregels?
Een leefregel bestaat uit waarden en gewoonten waaraan je je wilt houden. Wanneer je christen bent, kunnen dit leefregels zijn die je helpen om te groeien in je liefde voor God en je naasten.
Uiteindelijk zijn de afspraken die je met jezelf maakt heel concreet, zoals:
- Ik ben elke week minimaal vier avonden per week thuis.
- Op zondag draag ik geen smartphone bij me.
- Als ik met vrienden heb afgesproken, plan ik direct een nieuwe afspraak.
- Voordat ik andere dingen doe in de ochtend, lees ik de Bijbel en bid ik.
Je kunt zo’n leefregel vergelijken met een trellis: de palen en draden die een wijnrank in de juiste richting helpen groeien. Op deze manier kan de wijnrank maximaal groeien, bloeien én vrucht dragen.
Hoe ontwikkel je een leefregel?
De redactie van podcast De Leerlingen maakte een handig plan van aanpak. Download de gratis PDF en ontdek hoe je zelf een leefregel maakt!
Luister deze aflevering van 'De Leerlingen'
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit artikel hoort bij de podcast
De Leerlingen