Luister nu: ‘De Ongelooflijke Podcast’ live op NPO Podcast Event
29 juni 2022 · 16:38
Update: 12 december 2024 · 13:45
Het is een vraag die de mensheid al eeuwenlang bezighoudt: ‘Bestaat God?’. In een unieke live-uitzending van ‘De Ongelooflijke Podcast’ gaan twee filosofen met elkaar in debat: atheïst Stine Jensen en christen Emanuel Rutten. Welke argumenten vormen de basis van hun (on)geloof in God? Deze speciale uitzending van ‘De Ongelooflijke Podcast’ is nu overal te beluisteren.
In een tjokvolle zaal luisterden meer dan honderd geïnteresseerden op zondag 26 juni naar het debat tussen Stine Jensen (bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie) en filosoof en wiskundige Emanuel Rutten. Onder leiding van ‘De Ongelooflijke Podcast’-presentator David Boogerd deelden de filosofen hun argumenten, aanwijzingen en overwegingen voor en tegen het bestaan van (een) God.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Overtuigd atheïst
Jensen en Rutten waren ooit beiden atheïst. De Deens-Nederlandse filosofe ervoer zelfs fysieke klachten wanneer ze een kerk binnenstapte, vertelt ze in de podcastaflevering: “Alsof ik eeuwen van onderdrukking voelde. Ik associeerde het met de negatieve kanten van de geschiedenis.”
Emanuel Rutten vond het label ‘atheïst’ al te ver gaan: “Ik was in Delft zó niet met God bezig dat ik mijzelf ook geen atheïst noemde. Jezelf atheïst noemen vond ik al te betrokken. Ik was volstrekt areligieus.”
Fine-tuning argument
Toch werd Emanuel Rutten naar eigen zeggen “gegrepen door het verhaal van Jezus van Nazareth”. Inmiddels is hij overtuigd theïst. Tijdens het debat in ‘De Ongelooflijke Podcast’ deelt hij enkele argumenten voor het bestaan van God. Een van die overwegingen is het fine-tuning argument: “Als de natuurconstanten ook maar een iéts andere waarde gehad zouden hebben, zou er geen universum ontstaan zijn dat geschikt is voor leven.”
Waarom geloven zoveel mensen in God?
Jensen ziet het God als iets dat bestaat bij de gratie van mensen. “God is een verhaal; een concept. Niet een rijtje argumenten. Volgens mij word je een gelovige omdat je bijvoorbeeld van jongs af aan verhalen verteld krijgt, in een bepaalde structuur opgroeit met rituelen en met taal. Argumenten gaan mij nooit een gelovige maken.”
- Ontdek alle podcasts van de EO
Ontdek alle podcasts van de EO
Neem een kijkje op onze podcastpagina en laat je inspireren. Ga op zoek naar je volgende podcast of laat je verrassen door iets nieuws.
Dit artikel hoort bij de podcast
De Ongelooflijke Podcast