Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Lubach: “We moeten doorgaan met ontheiligen”

28 februari 2017 · 03:24

Update: 15 november 2024 · 08:11

God uit de grondwet. God uit de troonrede. God moet van de 2 euromunt. God uit het onderwijs. Als het aan Arjen Lubach ligt, verdwijnt God uit het openbare leven. “We moeten het ontheiligen nu doorzetten.” Hij ging maandagavond in de Leidse Pieterskerk in debat met Gert-Jan Segers: “Ik voel dat onze vrijheid onder druk staat."

Verslag van het debat (met geluidsfragmenten)

Beledigd
De Leidse studentenvereniging Veritas moest honderden mensen teleurstellen omdat het evenement uitverkocht was. Bovendien wilde TV-presentator en cabaretier Arjen Lubach niet voor het campagne-karretje van de CU gespannen worden en daarom mocht het debat niet via een livestream uitgezonden worden. Uiteindelijk bleken er zelfs nog plekken over in de kerk en mochten ook mensen die op de bonnefooi waren gekomen naar binnen.
Uit een snelle peiling bleek dat het grootste deel van de bezoekers gelovig is. Hoewel Arjen Lubach een publiekstrekker is, komen veel bezoekers ook zeker voor Segers in deze spannende debatsetting. Tijdens het debat bevragen een gedreven Segers en een ontspannen Lubach elkaar scherp (en vallen regelmatig in herhaling), maar verliezen ze nooit het respect voor elkaar. Segers: “Ik ben niet gekrenkt.” Lubach: “Jawel, je bent beledigd. Ik wil dat je beledigd bent.”

Onderwijs
Een leraar die op het ene moment vertelt dat tien plus tien twintig is, en even later met dezelfde stelligheid vertelt over Jona die drie dagen in een walvis zat. Volgens cabaretier en TV-presentator Arjen Lubach moet dat verboden worden, want een kind kan dat niet uit elkaar houden. Lubach wil dat God uit het openbare leven verbannen wordt. “Ik pleit voor een nieuwe scheiding van kerk en staat, die iets verder gaat dan hoe het nu is. God uit de grondwet. God uit de troonrede. God uit het onderwijs, zeker het lager onderwijs. Dat lijkt me een mooi streven op het pad naar een vrediger, veiliger  en vrije samenleving.”

Moraal
Volgens Segers is echter niet altijd duidelijk wat vaststaande feiten zijn en waar persoonlijke opvattingen beginnen. “De gelijkheid van man en vrouw bijvoorbeeld. Dat is niet een wetenschappelijk bewezen feit. Dat is een – weliswaar breed gedeelde – opvatting. Jij wilt vast dat dat op school wordt onderwezen.” Ook de opvatting dat de holocaust ‘fout’ is, is een morele opvatting en geen tijdloos ‘feit’, brengt Segers in. Maar volgens Lubach is dat onzin: dat mannen en vrouwen bestaan en dat de holocaust heeft plaatsgevonden zijn feiten waartoe je je moet verhouden. “Het grote verschil is dat de tweede wereldoorlog heeft plaatsgevonden, en een les over een God gaat over iets wat níet bestaat.” 

Elfjesschool
Lubach wil van Segers weten of mensen die in elfjes geloven ook een eigen school mogen krijgen. De CU-leider reageert vermoeid op deze ‘ridicule’ vergelijking. Net als de kerk van het Vliegende Spaghettimonster vindt hij dit respectloos tegenover mensen die met hart en ziel voor hun geloof gaan. “Dat mag je niet op hetzelfde niveau plaatsen. Kijk naar deze kerk! Mensen zijn bereid om te sterven voor hun geloof. Maar ik ken niemand die bereid is om te sterven voor een elfjesgeloof. Ik vind het een gebrek aan empathie.” Maar Lubach wil toch antwoord op de vraag of ze nou een eigen school mogen oprichten van Gert-Jan Segers. “Als het nou een heel oud Mongools geloof is met 30.000 goden, die ze elfjes noemen, die al het brood bakken… mag het dan wel?” Lubach springt op van vreugde als Segers aangeeft dat er binnen de grenzen van de wet heel veel mogelijk is. “Mijn concept van vrijheid is dat je ook ruimte geeft aan opvattingen die je soms absurd en belachelijk vindt. En die vrijheid gaat heel ver.” Lubach: “Yes, we mogen onze elfjesschool starten!”

Tekst en foto's: KlaasJan Baas

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen