Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

In de vierentwintigste week van de zwangerschap krijgen krijgen Lotte en Peter te horen dat hun zoon Dex moet worden gehaald, omdat Lotte vanwege hartproblemen in levensgevaar is. Baby Dex wordt geboren met een ‘open ductus’: een hartafwijking waarbij de verbinding tussen de aorta en de longslagader niet goed sluit. Uiteindelijk besluiten de artsen samen met Lotte en Peter dat zoontje Dex geopereerd moet worden.

Zwangere Lotte was in levensgevaar waardoor haar zoon Dex met 24 weken gehaald moest worden

14 oktober 2024 · 16:00

Update:31 oktober 2024 · 10:50

In de vierentwintigste week van de zwangerschap krijgen krijgen Lotte en Peter te horen dat hun zoon Dex moet worden gehaald, omdat Lotte vanwege hartproblemen in levensgevaar is. Baby Dex wordt geboren met een ‘open ductus’: een hartafwijking waarbij de verbinding tussen de aorta en de longslagader niet goed sluit.

Lotte: “Dex zat 24 weken in mijn buik toen hij met een keizersnede gehaald werd. Vier maanden te vroeg werd hij geboren. Na zijn geboorte hebben we in totaal negentien weken in het ziekenhuis doorgebracht. Dex had een open ductus, hierdoor kon hij niet goed ademen. Samen met artsen en verpleegkundigen zochten we naar een manier om hem te kunnen helpen. Uiteindelijk is Dex geopereerd. Dit was heel spannend, want hij was nog zo klein. De weken in het ziekenhuis waren niet makkelijk. Het waren intensieve weken, maar we hadden veel steun van het team op de afdeling neonatologie.”

Wat is een open ductus?

Volgens de website van de Hartstichting is, voor de geboorte, een open verbinding tussen de aorta en de longslagader noodzakelijk om de foetus van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, omdat dan de longen nog niet werken. Enkele uren of dagen na de geboorte hoort deze verbinding te sluiten, maar dat gebeurt, vooral bij premature baby’s, niet altijd. Er stroomt dan zuurstofrijk bloed terug naar de longslagader. Deze extra bloedstroom is zinloos, maar zorgt er wel voor dat het hart extra hard moet pompen. Op de lange termijn kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals hartfalen en hypertensie (een verhoogde bloeddruk in de longslagader).

Noodgedwongen bevallen

Lotte: “Toen ik hoorde dat Dex met 24 weken gehaald moest worden, was ik in shock. Ik kon alleen maar denken: gaat dit goed komen? Gaat hij ademen als hij geboren wordt?” Haar man Peter vult aan: “Toen ik hoorde dat Dex gehaald moest worden voelde ik paniek. Toen heb ik opgezocht wat de overlevingskans was van een baby die zo vroeg gehaald moet worden. Ik heb na een eerste blik niet verder gekeken. De eerste twee weken waren voor mij het spannendst, omdat hij na de geboorte nog heel erg moest aansterken.”

Moeder Lotte

‘Je kan wel gaan stressen, maar daar heb je alleen jezelf mee’

“Toen ik op de operatietafel lag, heb ik wel gevraagd wat we konden verwachten van de geboorte”, zegt Lotte. “De arts zei dat het vooral belangrijk was dat ik geen stress zou hebben. Daarom zei ik tegen mezelf: ‘Je kunt wel gaan stressen, maar daar heb je alleen jezelf mee.’ Ik kon niks op dat moment, want ik had zelf ook niet in de gaten hoe heftig het was. Ik dacht alleen maar: ‘Ik hoop dat dit goed komt’. Wij waren beiden bang, maar toen we Dex’ eerste huiltje hoorden, waren we ontzettend blij. Dat was het teken dat Dex kracht in zich had.”

Open ductus operatie

In het EO-televisieprogramma Handen aan de couveuse zie je hoe baby Dex wordt geopereerd om zijn open ductus te sluiten. Een heftige operatie voor een baby’tje dat té vroeg geboren is. “Ik vind het heel spannend”, vertelt Lotte in het programma. “Vooral omdat Dex nog klein is, volgens de artsen. Gelukkig gaat hij er wel op z’n sterkst in.” In de uitzending zie je dat de operatie van Dex goed is verlopen en dat hij een stapje verder op de goede weg is. Zo mag hij twee dagen na de operatie van de couveuse naar een warmtebed. Een week na de operatie wordt poging vijf ondernomen om Dex van de beademing af te halen.

Heftige ziekenhuisperiode

Uiteindelijk is Dex van de beademing afgehaald en na drie dagen zet hij grote stappen vooruit. “We keken heel erg uit naar het moment dat we weer met z’n allen thuis konden zijn”, zegt Lotte. Na 19 weken mochten Lotte en Peter hun zoon meenemen naar huis. In de laatste aflevering van Handen aan de couveuse is te zien hoe groot Dex is geworden sinds zijn ziekenhuisontslag. Lotte: “Dex was zes kilogram bij de eerste controle en na de operatie is hij alleen maar vooruitgegaan in zijn gezondheid. Hij was altijd al een sterk mannetje en dat is hij nu nog steeds. De artsen waren bij de eerste driemaandencontrole ook erg tevreden.”

Hoe gaat het nu?

Dex is nu elf maanden oud en woont samen met zijn ouders, zus en broer thuis: “Dex doet het fantastisch!”, lacht Lotte. “Dat hij prematuur was, daar merk je nu niet meer zoveel van. In het begin zijn we al dagjes weggeweest met hem. Zo zijn we vlak na thuiskomst met het hele gezin een dagje naar Toverland geweest, om de inspannende ziekenhuisperiode af te sluiten. Dex kan al stapjes zetten als je zijn beide handen vasthoudt en verder is hij zich lekker aan het ontwikkelen en aan het ontdekken. Hij loopt om tafeltjes heen, is zich aan het optrekken en houdt de boel goed in de gaten. Daarnaast houdt hij van eten en eet hij erg goed! Zijn lievelingseten is patat, maar dat is niet zo gezond voor hem.”

Peter: “Dex is wel graag bij ons in de buurt. We zijn al dagjes weggeweest naar de kinderboerderij, naar opa en oma en naar het zwembad. We hebben in maart ontdekt dat hij van zwemmen houdt, dus dat is leuk om te zien.”

Toekomstplannen

“Op 26 juni hebben wij weer een controle in het ziekenhuis”, zegt Lotte. “Dex wordt dan gemeten en gewogen, krijgt een ‘fit-to-fly’ test en de fysiotherapeut komt nog even langs. Wij kijken heel erg uit naar onze vakantie in Italië van deze zomer, maar we hebben geen andere grote mijlpalen waar we specifiek naar uitkijken. We genieten elke dag intens veel van onze Dex, omdat we ook hebben gezien dat het anders kan aflopen met een té vroeggeboren baby.”
Peter: “Elke dag beseffen we hoeveel geluk we hebben.”

Handen aan de Couveuse

In de EO-serie Handen aan de couveuse volgt Anne-Mar Zwart ouders bij wie de roze wolk ver te zoeken is. Hun baby is veel te vroeg geboren of ernstig ziek en ligt daarom op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. 
Hoe houden zij zich staande en waar putten ze hoop uit in deze onzekere periode? Handen aan de couveuse laat aangrijpende verhalen zien over angst, veerkracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde.

Bekijk hier de afleveringen met Dex

Handen aan de couveuse
Handen aan de couveuse

Dit artikel hoort bij het programma

Handen aan de couveuse