Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leven als introvert: 'We zijn verleerd om in onze comfortzone te blijven'

Bente van de Wouw deelt persoonlijke zoektocht in 'Life Rules'

Bente van de Wouw is drieëntwintig als ze in een zware burn-out terechtkomt. Ze is net afgestudeerd, vertrekt voor een vakantie naar het buitenland en kijkt ernaar uit om aan haar nieuwe baan te beginnen. Maar een ontspannen vakantie zit er niet in: Bente stort volledig in. In de podcast 'Life Rules' praat Joram Kaat met Bente over haar persoonlijke zoektocht, omgaan met angsten en leven als introvert.

Deel:

De burn-out kwam voor Bente niet helemaal als een verrassing: "Ik had een vermoeden. Net voordat ik ging afstuderen, zat ik constant hoog in mijn adem. We gingen uiteten met familie om te vieren dat ik was afgestudeerd en ik kreeg gewoon geen adem. Ik bleef netjes zitten en wuifde het weg. Het sloeg een paar weken later echt in als een bom toen ik s 'nachts wakker werd op vakantie. Ik dacht dat ik stikte. Dat bleek de eerste van vele paniekaanvallen te zijn."

Eenmaal terug van vakantie besluit Bente naar een psycholoog te gaan. "Het enige wat ik te horen kreeg, was dat ik te veel over mijn grenzen ging en te ambitieus was." Bente leert om vaker nee te zeggen en pakt langzaam het 'gewone' leven weer op. Op vrijdagavond gezellig met vriendinnen uitgaan bijvoorbeeld. "Maar", zegt Bente: "Diep van binnen was ik veel liever thuis op de bank met een boek."

Leren omgaan met angst

Sinds haar burn-out worstelt Bente ook met heftige angsten. "De donkerte komt soms uit het niets en je weet niet wanneer het weer weggaat." Eerst zocht ze naar manieren om de angst te overwinnen. "Ik dacht dat ik pas gelukkig zou zijn en van het leven kon genieten als ik geen angsten meer had."

Gaandeweg ontdekte Bente juist dat het niet aan je eigen optimisme ligt en dat je het nu eenmaal niet zelf in de hand hebt. "Ik ben creatief, heb een grote fantasie en de tegenhanger daarvan is dat ik ook makkelijk de andere kant op denk en ga piekeren." Hoe Bente daarmee om gaat? "De angsten zijn niet leuk, ik hoef ze ook niet te omarmen of te liefkozen, maar ik heb geleerd te accepteren dat ze er zijn."

'Er was niks mis met mij'

Naast de angsten, blijven de burn-out klachten de kop op steken. Het kost Bente een aantal jaren en verschillende psychologen om te ontdekken dat het niet aan haar grenzen of ambities ligt. Bente blijkt simpelweg introvert te zijn. Het was een hele opluchting toen ze dit ontdekte: "Er was niks mis met mij, ik heb gewoon rust en stilte nodig om mijzelf weer op te laden."

Ben jij introvert of extravert?

Nu ze dit weet, heeft Bente haar dagelijkse routines hierop aangepast. "Ik wandel zeker drie keer per dag als herstelmoment en mediteer veel." Daarnaast doet ze aan yoga en zorgt ze voor voldoende beweging, zoals fietsen of hardlopen, om haar hoofd leeg te maken.

Pelgrimstocht

Nu Bente grotendeels hersteld is van de burn-out begint het avontuur te kriebelen. Ze is dol op wandelen en heeft al langere tijd de wens om de Camino te wandelen. Niet om weg te lopen van haar angsten, maar ze juist aan te gaan. Gewapend met een rugzak en wandelschoenen vertrekt ze in haar eentje voor een wandeling van 800 kilometer. Dwars door Spanje op weg naar Santiago de Compostella. In haar boek Onderweg schrijft Bente openhartig over haar struggles.

Ook introvert? 3 praktische tips

Tijdens de wandeling komt ze tot waardevolle inzichten. In de Life Rules-podcast deelt ze de strategieën die haar hebben geholpen:

  1. Angst accepteren: "Ik zie mijn angst nu als een huisgenoot. Het is altijd aanwezig, maar ik hoef er niet altijd aandacht aan te besteden." Door de angst te accepteren, voorkomt Bente dat deze haar leven beheerst.
  2. Balans vinden: "Uit je comfortzone stappen kan verruimend werken, maar je comfortzone is ook essentieel voor rust." Bente benadrukt het belang van balans tussen uitdagingen aangaan en rust nemen.
  3. Preventieve pauzes: "Kleine preventieve pauzes, zoals wat langer op het toilet blijven zitten zonder afleiding, helpen me om prikkels te verwerken." Deze momenten van rust zorgen ervoor dat ze niet overprikkeld raakt.

'Volg je eigen weg'

"'Niet geleefd worden, maar leven' is voor mij: onderweg zijn. Accepteren dat er tegenslagen komen, maar ook nieuwe inzichten." Bente moedigt je aan om jouw eigen weg te volgen. "Soms betekent het dat je tegen de sociale verwachtingen ingaat, maar het is belangrijk om te kiezen wat bij jou past."

Luister Life Rules met Bente van de Wouw

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--