Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Jonathan Leeuwis is boswachter. In een online serie van 'Bid, bedank, bewonder' deelt hij zijn enthousiasme voor de natuur.

Leer vogels spotten met boswachter Jonathan

20 mei 2023 · 07:00

Update: 22 mei 2023 · 10:55

De kans is groot dat jij een ekster, merel en huismus nog wel uit elkaar kunt halen. Maar weet je ook wat een krakeend is? Een zwarte ruiter? Een putter? Zou jij ook wel wat meer willen leren over vogels spotten? Dat kan! In deze video leert boswachter Jonathan Leeuwis je de kneepjes van het vak.

Met zijn verrekijker voor zijn ogen tuurt boswachter Jonathan het water af. “Ja!”, roept hij ineens. “Een krakeend!” Hij glundert breed. “Prachtig, ik word er altijd blij van als je daadwerkelijk vindt wat je zoekt.”  

Het eerste puttertje

Al van jongs af aan is Jonathan enthousiast over vogels. Die liefde is ontstaan bij de putter. “Ik weet nog heel goed mijn eerste puttertje. Ik denk dat ik een jaar of 8 was. Ik rende naar binnen en trok mijn ouders het bed uit: ‘Kom kijken, kom kijken!’ En gelukkig zat-ie er nog toen mijn ouders kwamen. Dat moment vergeet ik nooit meer. Ik was helemaal hyped over die putter. Ik was zo blij dat ik dat vogeltje had gezien. We zijn nu heel wat jaartjes verder en ik heb echt al honderden putters gezien, maar iedere keer als ik dit vogeltje zie, ga ik terug naar dat moment en ben ik weer dat kleine, blije jochie.” Hij lacht. “Wat een bloedmooi vogeltje.”

Gedrag en gefluit

Bij elke vogel die Jonathan spot, licht hij op. Vol passie vertelt hij over verschillende vogels en geeft hij tips om ook zelf aan de slag te gaan met vogels spotten. Zo legt hij uit hoe je vogels kunt herkennen aan hun gedrag en hun manier van vliegen. “Hoe langer je die vogels gaat observeren, hoe meer je gaat leren over de vogelsoorten en hoe beter je ze gaat begrijpen. En dat kan eigenlijk al beginnen met vogels in je tuin, bijvoorbeeld het verschil tussen het gedrag van een roodborst, de merel, de pimpelmees en de vink.” Ook vertelt hij dat je een groot deel van vogels kijken met je oren doet. “Ik durf wel te beweren dat ik zeker voor 50% vogel met mijn oren.”

Bekijk de video

Laat Jonathan ook jou enthousiast maken over vogels spotten in deze nieuwe video van de online serie van Bid, bedank, bewonder:

Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder

Dit artikel hoort bij het programma

Bid, bedank, bewonder

Deel dit artikel: