Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leer de liefdestalen (en geef jouw relatie of vriendschap een boost)

Cocky Drost en Joram Kaat ontdekken de 5 liefdestalen van Chapman

Je (her)kent het vast: je hebt nét de keuken gepoetst, maar manlief kijkt niet op of om. Geen complimentje. Niks! Of je spreekt na lange tijd weer af met die ene vriendin en zij overlaadt je met lieve woorden, terwijl jij op een dikke knuffel had gehoopt... De start van problemen in de relatie of vriendschap? Nee hoor. Maar wél een andere liefdestaal.

Deel:

In de EO-podcast Life Rules spreekt presentator Joram Kaat met relatiecoach Cocky Drost. "Iedereen spreekt een liefdestaal", zegt Cocky. "We zijn van nature als mensen geneigd om lief te hebben. We hebben allemaal op onze eigen manier behoefte ook aan liefde. De liefdestalen gelden daarom niet alleen in een romantische relatie. Het gaat om de relatie met iedereen om je heen."

De vijf liefdestalen van Gary Chapman

De liefdestalen (‘love languages’) werden jaren geleden geïntroduceerd door de Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman. Hij onderscheidt vijf liefdestalen:

  1. Positieve woorden
  2. Samen zijn
  3. Cadeaus
  4. Lichamelijke aanraking
  5. Dienstbaarheid

💬 Positieve woorden

“Bij positieve woorden moet je denken aan complimentjes of een vriendelijk woord aan iemand geven”, vertelt Cocky. “Dat is vaak voor jou zó vanzelfsprekend dat je bijna niet merkt dat je dat doet. Er komt bijvoorbeeld iemand binnen en je zegt even: ‘Wat leuk dat je er bent!’. Je geeft op een positieve manieren woorden aan iemands aanwezigheid.”

🤝 Samen zijn

“Wie de liefdestaal ‘samen zijn’ spreekt, vindt het fijn om in elkaars nabijheid te verkeren. Samen een film kijken, bijvoorbeeld. Of een stukje wandelen. Gewoon samen tijd doorbrengen. Dat hoeft overigens geen kwalitatief hoogwaardig moment te zijn”, legt Cocky uit. “Naast elkaar op je telefoon zitten kan ook. Of aan de keukentafel je huiswerk maken. Dat je even onder de mensen bent van wie je houdt.”

🎁 Cadeaus

“Deze liefdestaal klinkt al snel heel groots, maar dat hoeft niet. Deze liefdestaal geldt ook voor jou wanneer je in een winkel loopt, iets ziet waarbij je aan iemand denkt en dat voor hem of haar meeneemt. Denk aan een kaartje, een reep chocola, een plantje, misschien een lekker luchtje... Maar het kan ook gratis, bijvoorbeeld een handgeschreven briefje. Of bij kinderen een kleurplaat of knutselwerkje.”

🤗 Lichamelijke aanraking

“Dit is de taal van een hand op je schouder of even een knuffel geven. Hier gaat het om elkaars lichamelijke nabijheid. Mensen denken hierbij al snel aan iets seksueel, maar dat heeft er weinig mee te maken. Een goede manier om deze taal uit te leggen, is het voorbeeld van kinderen. Daar zie je vaak van jongs af aan al ‘knuffelkinderen’ en kinderen die er minder van zijn.”

❤️ Dienstbaarheid

“Tot slot is er de taal van dienen. Dat is niet iets heel slaafs. Het is de taal van mensen die het van nature heel leuk vinden om iets voor een ander te doen. Bijvoorbeeld een ontbijtje op bed brengen bij je moeder, je buurjongen helpen met zijn huiswerk, afval wegprikken. Kortom: iets regelen of ergens bij helpen. Het zijn vaak doeners die zich graag inzetten als manier om te zeggen ‘Ik geef om jou’.”

Wat is jouw favoriete liefdestaal?

‘Van kinds af aan’

Veel mensen spreken elke taal wel een beetje, maar meestal springt er een bovenuit. “Welke liefdestaal je het liefst spreekt, is deels aangeboren maar voor een deel ook aangeleerd”, vertelt Cocky in de Life Rules-podcast. “Liefdestalen zijn al zichtbaar in kinderen. Denk daarom eens terug aan jouw eigen kindertijd. Hoe liet jij als kind zien dat je van iemand hield?”

Spreken en ontvangen

“Je hebt een liefdestaal die je spreekt en die je graag ontvangt. Heel vaak is dat dezelfde taal, want die begrijp jij het beste.” Hoe dat er concreet uit kan zien, wordt al snel duidelijk als Cocky een voorbeeld geeft uit haar eigen leven. “Als mijn man een compliment geeft, begrijp ik dat dat een manier is om te zeggen dat hij om mij geeft. Of als mijn kinderen zeggen: ‘Wat zie je er goed uit vandaag’, dan ben ik heel gelukkig.”

“Kijk, mijn man brengt mij ook – heel cheesy – elke ochtend een kopje thee. Hij heeft echt dat dienen. Maar ik spreek die taal totáál niet. Áls ik hem eens iets breng, doe ik dat echt voor hem.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

(Mis)match?

“Ben ik een goede match met iemand als we dezelfde liefdestaal spreken?”, vraagt Joram zich af. “Nee, niet per se”, reageert Cocky. “Soms is het fantastisch als jij en je partner dezelfde taal spreken. Maar het kan ook eentonig worden. Je kunt elkaar juist geweldig aanvullen als je allebei een andere liefdestaal spreekt.”

Wel is het belangrijk om de voorkeurstaal van de ander te oefenen. “Ik ben inmiddels al heel lang onderweg met mijn man”, zegt Cocky. “En hij spreekt inmiddels redelijk goed de taal van positieve woorden. Als hij dat doet, weet ik dat het hem extra moeite heeft gekost. Dan denk ik: ‘Dat doet hij echt voor mij’. Zo heb ik vanmorgen een eitje voor hem gekookt. Dat is best bijzonder voor mij, dus des te groter is het gebaar.”

‘Forceer het niet’

Wat als je een taal écht niet spreekt? Zo zegt Joram eerlijk: “Ik neem mijzelf regelmatig voor om attenter te zijn, bijvoorbeeld door vaker een cadeautje aan vrienden te geven. Maar het zit gewoon niet in mij. Moet ik er dan wel naar streven? Of moet ik omarmen dat mijn liefdestaal anders is?”

Cocky: “Ja, dat allereerst. Omarm jezelf! Want anders ga je heel geforceerd proberen iets anders te zijn en daar ga je toch altijd te kort in schieten. Ontdek waarom je attenter wilt zijn. En ga niet geforceerd aan de slag, maar gebruik de liefdestalen als inzicht. Het helpt om te zien hoe iemand om je geeft. Mensen die graag even bij jou langskomen, spreken waarschijnlijk de taal van tijd en aandacht. En mensen die de taal van lichamelijke aanraking spreken, geef je eerder een knuffel. Daag jezelf uit om een andere taal te leren spreken, maar ken ook jouw eigen grenzen. Probeer daarin een goede balans te vinden.”

Helikopterview

“De liefdestalen kunnen jouw relaties verrijken, verdiepen of verhelderen. Maar het gaat er in eerste instantie om dat de basis goed zit. Een relatieprobleem of familieconflict is helaas niet opgelost als je elkaars liefdestaal spreekt. Maar de talen maken je wel milder, voor anderen én jezelf.

Bespreek de liefdestalen ook eens met vrienden. Het leuke is: aan de ene kant komt het dicht bij je hart, maar het hoeft niet meteen heel zwaar te worden. Eigenlijk kijk je met een helikopterview naar hoe iedereen in elkaar zit. Dat is echt heel verhelderend!”

Jezus als voorbeeld

In de podcast Life Rules laat Joram zich steeds inspireren door de levensstijl van Jezus. Welke liefdestaal sprak hij? “Jezus was dé taal van de liefde”, zegt Cocky. “Hij ís de liefde. Hij deed alles. Ik zit te denken aan het voetwassen, aan de zegeningen die Hij uitsprak, de tijd die Hij doorbracht bij hoeren en tollenaren... Aan alle wonderen die Hij deed waarmee Hij mensen weer het leven teruggaf. En aan de kinderen die Hij zegende met Zijn lichamelijke aanraking. Het was het echt allemaal. We hebben een groot fonkelend voorbeeld!”

Meer Life Rules?

Volg Life Rules nu op Instagram of WhatsApp.

--:--