Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Lazarus staat op | Blijf waar je bent

1 juni 2022 · 06:30

Update: 15 november 2024 · 13:38

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Blijf waar je bent – PopUpGedachte woensdag 1 juni 2022

Je zit nu op je stoel, ligt in bed, fietst naar je werk of poetst je tanden terwijl je naar deze podcast luistert. Dat gebeurt echt, ik kom zo af en toe luisteraars tegen die me vertellen hoe deze ochtendgedachte onderdeel geworden is van hun leefritme. Een heel aantal zitten in de trein op weg naar werk of studie. Ze kijken uit het raam of hebben de ogen gesloten om nog even wat rust te vinden voor de werkdag begint. En dan is de gedachte vandaag: blijf waar je bent. Wat niet gemakkelijk is als je aan het voortbewegen bent. Het is niet onmiddellijk de bedoeling aan de noodrem te trekken of van de fiets te springen. Het is een ‘blijf waar je bent’ als een vorm van toewijding, een keuze om de verbinding aan te gaan met de plek waar je bent, de tijd waarin je leeft, de mensen die je tegenkomt, de schoonheid en de rotzooi op je pad. Wijdt je toe, blijf waar je bent, vlucht niet, bevries niet, val niet aan – als dat lukt, hè, want dat zijn vaak onbewuste reacties. Blijf ademen, blijf verbinden. Met de stoel waar je op zit, de lucht om je heen, de buren, de straat, de school.

Spiritualiteit kan een manier zijn om niet te hoeven dealen met dat wat je tegenkomt in het leven. Je kunt de bewierookte ruimte van de geest betreden om vervolgens met nieuwe moed en ingehouden adem je door de dagen die komen heen te slaan. Dat kan met yoga, dat kan met christendom, drank werkt ook vaak vrij goed en lezen van boeken heeft me ook heel vaak geholpen – niet al te moeilijke page-turners, las ik bij bosjes, een soort netflix in boekvorm – even helemaal weg. En het is allemaal niet erg, niet om nu de allerlei schuldgevoelens bij te ontwikkelen. Het punt is dat religie hier niet voor bedoeld is, de christelijke spiritualiteit niet noch de weg van de man van Nazareth. Hij bidt vanochtend tot God en zegt over zijn leerlingen:

“Ik bid niet, dat Gij hen uit de wereld wegneemt, maar dat Gij hen bewaart voor het kwaad.
Zij zijn niet van de wereld, zoals Ik niet van de wereld ben. Wijd hen U toe in de waarheid.”

Niet van de wereld, wel in de wereld. En dat ‘niet van de wereld’ is in mijn geschiedenis er altijd ingegraveerd. Dat kwam in de opvoeding ook altijd goed uit, want als je als ouders je zorgen maakt met wie je kind zich afgeeft, het kind dat mee wil doen met van alles en nog wat, dan komt het ‘niet van de wereld’ best wel goed van pas. Toch lijkt deze tekst niet bedoeld om wereldvreemde types te creëren (niet dat mijn traditie daarop uit was, maar er was wel altijd meer nadruk op het ‘niet van de wereld’ dan het wel ‘in de wereld’.) Het ‘in de wereld’ is hier de focus. Het is bijna tijd voor Jezus’ laatste confrontatie en de executie die hem te wachten staat. Dan volgt de Hemelvaart. JC vertrekt, zijn leerlingen niet. Hun taak is het om midden in die wereld te staan, met beiden handen en voeten. Vol van mogelijk confronterende waarheden over het leven. In Petrus’ eerste speech zegt hij dan ook: De messias is dood en jullie hebben hem vermoord. Een soort pre-formule voor de bekende Nietzscheaanse uitspraak. En de reactie is: help, broeders, wat moeten we doen. Waarop hij hen allemaal maar doopt en uitnodigt zich net als zij toe te wijden aan het gezamenlijk handen en voeten geven van Jezus op aarde.

In de wereld, blijf op je plek, niet dat je niet moet reizen, maar als je reist, wees dan aanwezig. Als je bidt, blijf aanwezig. Als je leest, blijf verbonden. Vlucht niet voor de wereld, het is onze plek van leven. Verweer je slechts tegen het kwaad, want dat is ten diepste wezensvreemd aan deze planeet. Ook al zou je het niet denken. Als je bevriest, temidden van alle chaos, blijf ademen, zoek verbinding en mensen met vertrouwen, dit is onze plaats en dat kunnen we niet alleen. En vecht niet tegen de wereld, ze is ons gegeven, we zijn er onderdeel van, we ademen deze wereld en laat elke adem iets van liefde toevoegen aan deze planeet.

In de wereld, blijf, wijdt je toe, samen met al die anderen.

Tot zover vanochtend. Morgen weer een nieuwe popupgedachte en voor nu: vrede gewenst, en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Lazarus staat op
Lazarus staat op

Dit artikel hoort bij de podcast

Lazarus staat op

Deel dit artikel: