Laatste kans om de ‘ark van Noach’ te bezoeken
vandaag · 08:56
Update: vandaag · 09:44
Vanaf 7 april 2025 is de nagebouwde ark van Noach nog een maandlang voor het laatst in Nederland te bezoeken, in Rotterdam. Daarna reist de levensgrote replica, gebouwd door Johan Huibers, via enkele tussenstops door naar zijn eindbestemming: Israël.
Jarenlang was Johan Huibers’ ark van Noach niet toegankelijk voor bezoekers. Ook bleef lang onduidelijk wat er precies met de replica zou gebeuren. Het schip lag vanaf juli 2016 aan de kade in Krimpen aan den IJssel, gesloten voor publiek.
Het enorme houten gevaarte is in 2024 op een veiling aangeboden. Maar het hoogste bod (465.000 euro) was lager dan het minimumbedrag dat de timmerman en aannemer ervoor wilde hebben om zijn schulden te kunnen afbetalen.
Mede-eigenaar museumschip
Eind vorig jaar werd bekend dat een anonieme Nederlandse investeerder een voorschot van een miljoen euro wilde schenken voor het plan van Daniël Vandy van Stichting Breng de Ark Thuis om de ark naar Israël te brengen. Vandy is nu mede-eigenaar van het spraakmakende museumschip.
Eerder zegde een andere, Israëlische investeerder al toe 3,5 miljoen euro te doneren voor de renovatie van de 122 meter lange ark, en voor de reis van dit drijvende bezoekerscentrum naar deze eindbestemming.
Programma 'wezenlijk vernieuwd'
Van 7 april tot en met 4 mei is de volledig met de hand gebouwde ark voor het laatst in ons land te bezoeken, in Rotterdam. De exacte locatie wordt binnenkort bekendgemaakt.
Ten opzichte van de vorige openstelling is het programma “wezenlijk vernieuwd”, meldt ticket-aanbieder Trueticket.nl. Het schip is dagelijks, met uitzondering van zondagen, te bezoeken. Sommige data zijn inmiddels al volledig uitverkocht.
Tussenstops
Vanuit Rotterdam zal de ark straks doorreizen naar Israël, na tussenstops in achtereenvolgens Antwerpen, Dover (UK), Le Havre, Brest, Bordeaux (Frankrijk), Santander, Cartagena (Spanje), Porto, Lissabon (Portugal), Gibraltar, Malta, Sardinië, Napels (Italië), Athene (Griekenland) en Cyprus.
Opengesteld voor publiek
De planning van Daniël Vandy is dat het kolossale schip in januari 2026 zal aanmeren in de haven van Tel Aviv, om daar te blijven.
Joden, Arabieren en de Europese volkeren zijn nauw aan elkaar verwant
Tegenover de Telegraaf benadrukte Vandy eind december 2024 dat de ark in Israël, na wat verdere aanpassingen met het oog op het hete klimaat, zal worden opengesteld voor publiek én “een verbindende functie” zal krijgen.
Het verhaal van de zondvloed
“Uit de drie zonen van Noach zijn de verschillende volkeren voortgekomen”, aldus Vandy. “Joden, Arabieren en de Europese volkeren zijn nauw aan elkaar verwant. Ze hebben het verhaal van de zondvloed in Genesis gemeenschappelijk. Dat willen we breed onder de aandacht brengen. Ook willen we bezoekers van de ark in aanraking brengen met de andere Bijbelverhalen, via video’s op kleine televisies in zo veel mogelijk talen. Daarvoor werken we samen met CBN, een christelijk omroepnetwerk.”
Bijbelse afmetingen
In 2008 begon Johan Huibers met de bouw van het schip, dat hij de exacte Bijbelse afmetingen heeft willen geven. Vanaf 2012 ging hij er de boer mee op, om het beroemde verhaal van Noach en de zondvloed onder de aandacht van het grote publiek te brengen.
Daarom heb ik de ark gebouwd
‘Ik heb een schat gevonden’
"Ik hoop dat de ark mensen inspireert om tot het geloof te komen. Daar is hij voor gebouwd," vertelde Huibers eerder aan NH Nieuws. "Ik heb in de Bijbel een schat gevonden. Als je die drie weken achter elkaar leest, grijpt God je. Dat heeft Hij bij mij ook gedaan. Ik besefte dat Hij bestaat, en dat wilde ik aan iedereen vertellen. Daarom heb ik de ark gebouwd."
Arkmuseum Meppel
Deze enorme replica moet trouwens niet verward worden met zijn iets kleinere broertje (70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog), die eveneens door Johan Huibers is gebouwd. Dat deed hij in 2007. Deze eveneens met de hand gebouwde ark ligt in Meppel en is te bezoeken als Arkmuseum.
Meest gelezen
- Valentijnsdag: 45 Bijbelteksten over liefde
'Wij hebben lief, omdat God ons eerst heeft liefgehad'
Valentijnsdag: 45 Bijbelteksten over liefde
- Carola Schouten over haar eerste 100 dagen als burgemeester: ‘Ik wil het graag goed doen’
Een terugblik bij Eva Jinek
Carola Schouten over haar eerste 100 dagen als burgemeester: ‘Ik wil het graag goed doen’
- 'Jaren later stond ik oog in oog met de man die me misbruikte'
Het verhaal van Ina Groot in 'De Verandering'
'Jaren later stond ik oog in oog met de man die me misbruikte'
Lees ook
- Valentijnsdag: 45 Bijbelteksten over liefde
'Wij hebben lief, omdat God ons eerst heeft liefgehad'
Valentijnsdag: 45 Bijbelteksten over liefde
- Waarom ik mijn dochter een andere school had gegund
Margje Fikse over alternatief onderwijs
Waarom ik mijn dochter een andere school had gegund
- De oorlog in Gaza lijkt voorbij, maar het leed gaat door: ‘Een onbewoonbare, verwoeste plek’
Elke keer als ze de kans krijgt, reist ze naar Gaza om te helpen
De oorlog in Gaza lijkt voorbij, maar het leed gaat door: ‘Een onbewoonbare, verwoeste plek’