Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Kroondomein: Koning moet stoppen met jagen.
© ANP

'Koning Willem-Alexander moet stoppen met jagen'

31 oktober 2023 · 13:20

Update: 31 oktober 2023 · 13:21

Het is herfst en dus is het Nederlandse jachtseizoen geopend. Dat betekent ook dat de koning van 15 september tot 25 december de helft van kroondomein Het Loo afsluit. Onze vorst jaagt “maar een dagdeel” per jaar. Waarom dit kroondomein dan toch drie maanden dichtgaat? Ook voor royaltydeskundige Simone Lamain is het een raadsel.

Het is een kwestie waarover al jarenlang gesteggeld wordt: de jacht en de sluiting van het kroondomein. Voor de faunabescherming is het een doorn in het oog. Daarom maakten zij bezwaar tegen de subsidie die de koning kreeg, want “andere natuurgebieden mogen maar een week sluiten”. Waarom sluit het kroondomein dan drie maanden?

Na het bezwaar van de faunabescherming vroeg de koning bij de volgende aanvraag voor de helft van het gebied subsidie. Het niet-gesubsidieerde deel sluit hij nog steeds drie maanden. Ook tegen die nieuwe subsidie heeft de organisatie bezwaar gemaakt.

Meer subsidie

Simone: “Het is een rare constructie. Het kroondomein is in het bezit van de staat, maar de koning is economisch eigenaar en natuurbeheerder. Dat betekent dat de kosten en opbrengsten van bijvoorbeeld hout en pacht voor rekening van de kroondrager zijn. Tot vorig jaar kreeg de koning een subsidie voor 75 procent van de kosten voor het hele kroondomein. Dat is voor de nieuwe subsidieperiode verhoogd naar 84 procent, in verband met inflatie. Dit geldt ook voor andere natuurbeheerders.”

Uiteindelijk gaat het de faunabescherming natuurlijk niet om die sluiting, maar om het jagen door de koning.

Simone: “Ik snap aan de ene kant de faunabescherming wel, maar de rentmeester van de koning noemt het populatiebeheer. Volgens hem is het juist goed voor de zichtbaarheid van het wild in andere seizoenen dat er tijdens de jacht geen mensen zijn. Daardoor koppelen de dieren de ‘gewone’ bezoekers niet aan de jacht. Tja, zo zijn er voor alle meningen argumenten.”

Jagen: koninklijke hobby

Waar komt toch die verknochtheid aan het jagen vandaan bij het Koninklijk Huis? Simone: “Het is een koninklijke hobby. De koning is geen gewone burger, ook al danst hij vrolijk mee op Koningsdag. Je zou kunnen zeggen dat het bij zijn bagage hoort, het is iets dat doorwerkt vanuit het verleden. Vroeger had de adel land en bossen, en alle dieren hoorden daar ook bij.

We zien het ook bij andere koninklijke huizen. Koning Charles zet zich in voor het milieu. Tegelijkertijd neemt hij enthousiast deel aan de vossenjacht. Wat je in Nederland alleen nooit zult zien: een foto van koning Willem-Alexander naast een rij dode zwijnen. Dat is in Denemarken een ander verhaal. Daar poseren koningin Margrethe II en kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary bij de zogeheten Kings Hunt trots naast een grasveld vol afgeschoten herten.”

Onacceptabel

Ondertussen vindt de helft van de Nederlanders dat de koning moet stoppen met jagen. Zeven op de tien jagers vindt de plezierjacht helemaal onacceptabel. Toch lijkt de eventuele imagoschade de koning niet te deren. Simone: “De koning heeft ooit in een interview gezegd dat hij achter zijn manier van jagen – in het kader van wildbeheer – staat. Misschien dat er bij Amalia een breuk komt met deze traditie. Ze heeft wel haar jachtakte gehaald, maar elke generatie moderniseert. Zoals ze eerder heeft gezegd: ‘ik hoef geen toelage’, kan ze ook zeggen: ‘ik ga niet meer persoonlijk deelnemen aan de jacht’.”

Blauw Bloed - TV
Blauw Bloed - TV

Dit artikel hoort bij het programma

Blauw Bloed - TV

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen