Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Kinderen ontroerend eerlijk in serie 'Mijn ouders zijn gescheiden'

19 november 2021 · 22:00

Update: 15 november 2024 · 11:01

Documentairemaakster Eef Hilgers ging in gesprek met kinderen van gescheiden ouders. Allemaal konden ze zich nog specifiek één moment herinneren: het moment waarop hun ouders vertelden dat zij gingen scheiden. Voor de EOdocs-serie 'Mijn ouders zijn gescheiden' ging zij met kinderen terug naar dat moment waarop alles veranderde.

Jouw documentaire Vanaf toen werd alles anders is een onderdeel van de serie Mijn ouders zijn gescheiden. Waarom heb je deze documentaire gemaakt?

‘’Ik ben gevraagd om deze film te maken. Ik ben zelf geen kind van gescheiden ouders, maar voor deze documentaire ben ik gaan bellen met vrienden die dit wel hebben meegemaakt. Dat leverde mooie gesprekken op. Eén ding kwam duidelijk terug: ze konden allemaal het eerste moment waarop ze te horen kregen dat hun ouders gingen scheiden heel goed herinneren.

Kinderen dachten dat hun ouders hun iets leuks hadden te vertellen, des te groter was de schok

Wat ik ook terug hoorde was dat veel kinderen dachten dat hun ouders iets leuks gingen vertellen, omdat hun ouders het gezellig maakten. Zo werden er gebakjes gehaald en sapjes ingeschonken voordat het nieuws gedeeld werd. Kinderen zien op het internet filmpjes van andere kinderen die op zulke momenten te horen krijgen dat ze een broertje krijgen, of dat ze met hun ouders naar Disneyland gaan. Dus als hun ouders in die setting zeggen: ‘We moeten iets vertellen,’ dachten ze vaak aan iets leuks. Des te groter was de schok toen hun ouders vertelden dat ze uit elkaar gingen. Als een bom die valt.

Wat doet dat met je? Daar ben ik met kinderen over gaan praten. In een witte studio hebben we hun verhalen opgenomen, zodat de details die zij zich konden herinneren eruit poppen. Details als roze tompoezen die vooraf aan het gesprek gehaald waren, of een bed waarin een jongen te horen kreeg dat zijn ouders gingen scheiden.’’

Je laat de kinderen in de documentaire het moment naspelen dat ze het nieuws van hun ouders hoorden dat zij gingen scheiden. Hoe was dat voor de kinderen?

‘’Dat was heftig en hebben we alleen gedaan met de kinderen die dat aankonden. De tieners en pubers. De witte studio bracht hun langzaam terug naar dat moment. De kinderen waren opgelucht na het herbeleven van dat moment, vonden het fijn dat hun verhaal er mocht zijn. De dingen die zij vertellen in de film hebben ze soms nog nooit verteld aan hun ouders. De kinderen wilden hun ouders niet verdrietiger maken. In deze documentaire kunnen ze uitleggen hoe zij zich voelen.

Dat was emotioneel, maar werkte ook verlichtend. Een jongen die aan het woord komt is Jordy. Hij is heel boos en verdrietig geweest, maar wilde graag zijn verhaal vertellen voor andere ‘Jordy’s’ die in dezelfde situatie zitten en niet weten wat ze aan moeten met hun gevoelens. Het was voor hem een overwinning om zijn verhaal te delen.’’

Welk verhaal is jou het meest bijgebleven?

Sowieso dat van Jordy, dat heeft ook te maken met zijn achtergrondverhaal. In de film konden we niet alles kwijt, maar Jordy werd depressief na de scheiding van zijn ouders en zag het leven niet meer zitten. Er zat zoveel meer onder zijn verhaal, dat voel je in de documentaire.

Jordy's verhaal laat zien hoe heftig een scheiding kan zijn

Een jaar geleden is zijn moeder overleden en hij vertelde dat de scheiding nog meer impact heeft gehad op zijn leven dan het enorme verdriet om het verlies van zijn moeder. Hij legde uit dat als je iemand verliest, je dat verdriet samen kunt delen, maar na de scheiding moest hij voornamelijk in zijn eentje door zijn verdriet heen. Dat maakte op mij zoveel indruk. Het laat zien hoe heftig een scheiding kan zijn. Dat greep me aan. Alle verhalen hadden dat wel. Een ander meisje vertelt hoe het voelde alsof haar ouders allebei aan haar trokken. Zo jong, en dan draag je die last al met je mee.’’

Heb jij een tip voor ouders na al die gesprekken die je hebt gevoerd met kinderen?

‘’Ik zou willen meegeven om te blijven praten met je kinderen. Ik merkte bij alle kinderen dat er weinig over de scheiding gesproken werd. Een moeder stuurde me na het zien van de documentaire een bericht met een bedankje. Ze had eindelijk een goed gesprek gehad met haar kinderen over de trauma’s waarvan ze niet wist dat ze die hadden.

Soms kunnen kinderen er pas goed over praten als ze wat ouder zijn. Het is dan denk ik goed om later nog eens het gesprek over dit onderwerp aan te gaan.’’

Wat viel jou het meest op aan de kinderen die jij hebt geïnterviewd?

‘’Hoe ze allemaal hun eigen weg hebben gevonden om met de scheiding te dealen. Ik was niet uit op een positieve boodschap, maar daar kwamen de kinderen zelf mee. Echt allemaal. Het ene kind had een doosje met mooie herinneringen dat ze kon openen, dat had ze zelf bedacht, een ander kon haar emoties kwijt in tekenen en weer een ander maakte muziek.

Ik was niet uit op een positieve boodschap, maar daar kwamen de kinderen zelf allemaal mee

In de documentaire vertelt een meisje, terwijl ze tekent, hoe er uit boosheid ook iets moois kan ontstaan. Zo’n knap inzicht, en dat van een meisje van tien jaar! Daar kunnen wij volwassenen echts iets van leren.’’

Wat hoop je kinderen en ouders die deze documentaire kijken mee te geven?

‘’Ik hoop dat kinderen dit met hun ouders gaan kijken en er een gesprek ontstaat. Juist voor volwassenen is dit een belangrijke film. En ik hoop dat kinderen met niet gescheiden ouders beter begrijpen waar hun klasgenoten doorheen gaan. Als kind heb ik daar nooit zo bij stil gestaan. Ik hoop dat de film iets losmaakt tussen kinderen. Dat er op het schoolplein gevraagd wordt: ‘hoe ging dat eigenlijk bij jou?’’’

Jaarlijks horen 86.000 thuiswonende kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Lisa en Demi, beide ervaringsdeskundigen, geven tips voor kinderen en hun ouders.

Vanaf 21 november wordt de serie Mijn ouders zijn gescheiden vier weken lang na het Jeugdjournaal uitgezonden. De serie is gemaakt door EOdocs, waarvan Vanaf toen werd alles anders, één van de vier films is. Je kunt de documentaires ook terugkijken via NPO Start.

Deel dit artikel: