Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

'Kinderen in weeshuizen hebben geen veilige basis'

13 oktober 2021 · 11:59

Update: 15 november 2024 · 11:16

Nadat Marga Baaijens (46) zo gefascineerd was door het verhaal van zendelingen uit Bolivia die op haar basisschool kwamen vertellen, wist ze dat ze zulk soort werk wilde doen. Ze wilde zich inzetten tegen onrecht en armoede. Na een stage in een lepra ziekenhuis in Ethiopië besloot ze dat ze kansarme mensen wilde helpen. Inmiddels is Marga’s droom uitgekomen, ze werkt al vijftien jaar bij Red een Kind.

Marga is projectcoördinator van ontwikkelingshulpprojecten in landen als India, Burundi, Malawi en Kenia. Ze verzorgt samen met het team van Red een Kind het beleid en de kwaliteit van de projecten. 

Drijfveer

Marga heeft drie kinderen van 15, 18 en 20 jaar. Dit speelt mee in haar werk, vertelt ze: “Als je moeder bent, dan zijn je kinderen gewoon het allerbelangrijkste voor je. Alle moeders zijn gelijk, of ik het nou ben of een moeder in bijvoorbeeld India, Kenia of Malawi. We willen allemaal het beste voor onze kinderen.” 

Daarnaast is het geloof een inspiratiebron voor haar. Ook al is Red een Kind geen zendingsorganisatie, merkt Marga wel dat het dat het geloof een drijfveer is voor veel van haar collega’s: “We geven op deze manier handen en voeten aan het tegengaan van onrecht en armoede. Christenen zijn op deze manier niet alleen van de woorden, maar ook echt van het doen. Ik heb ouders ontmoet die zo trots zijn dat ze nu zelf voor hun kinderen kunnen zorgen en kinderen met een beperking die blij zijn dat ze weer naar school kunnen. Dat samen met de lokale bevolking en hulpverleners voor elkaar krijgen is voor mij christen-zijn in de praktijk."

Gegrepen door armoede

Marga blikt terug op de emoties die ze ervaarde tijdens haar werk in het buitenland: “Het ene moment zat ik met tranen in het vliegtuig, denkend: Er is zoveel onrecht, waar moeten we ooit beginnen… Tegelijkertijd krijg ik er juist heel veel energie van. Ik zie heel veel mooie dingen die me juist inspireren.” Ze wordt nog elke keer geraakt door de armoede: “Het verschil tussen onze werelden. Het is moeilijk om de ene dag mensen te zien die moeite hebben om te voorzien in hun levensbehoeften, terwijl je de volgende ochtend weer bij Albert Heijn loopt. Dat is heel confronterend.” 

‘Veel wezen zijn niet echt wees‘

Toen Marga in 2006 kwam werken bij Red een Kind, zaten ze net in het proces van het afbouwen van steun aan weeshuizen, naar het ondersteunen van gezinnen. Marga heeft van dichtbij gezien wat voor impact die tehuizen hebben, goed en kwaad. “In het begin had ik mijn vraagtekens bij het stoppen van de steun aan weeshuizen, omdat ik zag dat de kinderen goed werden opgeleid en goede banen kregen. Maar al snel ontdekte ik de dieperliggende problemen die de kindertehuizen veroorzaakten. Mede door de massaliteit, het ontbreken van individuele aandacht en de steeds wisselende verzorgers hebben veel kinderen in tehuizen hechtingsproblemen en ontwikkelingsachterstanden. Daarnaast ontdekte ik dat veel wezen niet echt wees waren, maar gewoon nog een vader of moeder hadden.”

Marga werd bevestigd in haar mening toen ze zelf een Ethiopische jongen vroeg naar zijn ervaring in het kindertehuis. “Hij zei dat hij daar een goede tijd had gehad, omdat hij elke dag genoeg eten had en goede kleding droeg. Maar zodra hij achttien werd moest hij vertrekken en verloor hij zijn sociale netwerk. Hij was onvoldoende voorbereid op het leven in de maatschappij. Hij vond het moeilijk om bijvoorbeeld te solliciteren of een sociaal leven op te bouwen. Hij mistte een veilige basis.”

Zonder eten op tafel komt aandacht voor het kind op een lager pitje

Marga vertelt hoe ze nu investeren in het ondersteunen van gezinnen: “Het is veel beter om een kind in zijn eigen omgeving te laten opgroeien, maar vaak kan de omgeving het kind helaas niet voorzien in alle basisbehoeften. Als de ouders de hele dag stress hebben omdat ze geen eten hebben voor de volgende dag, is het soms moeilijk om te denken: ‘Hé, mijn kind heeft misschien wat aandacht nodig.’ Als je die stress wegneemt door hen te helpen om hun inkomen te vergroten door bijvoorbeeld agrarische trainingen, dan kunnen ouders zelf hun kinderen voorzien van goede voeding en andere dingen. Daarna komt er dan meer ruimte voor aandacht en opvoeding.”

WeesWijs

Op social media is Red een Kind samen met acht andere grote hulporganisaties de campagne Wees Wijs gestart. Met deze campagne willen ze jongeren waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van vrijwilligerswerk in kindertehuizen én wijzen op verantwoorde alternatieven. Marga: “Vrijwilligerstoerisme draagt vaak niets bij aan gemeenschappen. Vrijwilligerswerk en toerisme gaan niet goed samen. Vrijwilligerswerk doe je voor een ander, toerisme voor jezelf.” Marga wil graag iets meegeven voor alle ouders van wie kinderen graag vrijwilligerswerk in het buitenland willen gaan doen: “Kijk goed welke projecten er zijn, verdiep je erin, lees erover, kijk wat mensen echt nodig hebben. Zodat je écht kunt bijdragen.”

Wil jouw kind vrijwilligerswerk in het buitenland doen? Doe hier de test welk vrijwilligerswerk bij de talenten van jouw kind past!

Meer persoonlijke verhalen lezen van hulpverleners? Lees ook over Monica die mensenhandelaren vervolgt.

Deel dit artikel: