Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Alcoholvrije Glühwein.
© Willem-Jan de Bruin

Kerst­mock­tails: de lekkerste recepten voor een alcoholvrije cocktail

23 december 2023 · 08:30

Update: 23 december 2023 · 08:30

Een glas rode wijn of een fles bubbels: voor sommigen is zoiets onmisbaar op een feestelijke dag. Maar met een alcoholvrije cocktail - oftewel een mocktail - kun je minstens zo goed genieten. Leuk om eens te proberen bij het kerstdiner. Of het dan net zo gezellig blijft? Met deze sprankelende drankjes is daar geen twijfel over mogelijk.

Kerstkleurige mocktail

Rode kerstballen in de boom, een rode lippenstift of misschien wel met een rode vlinderdas aan het kerstdiner. Wie aan een echte kerstkleur denkt, denkt al gauw aan rood. Daarom kan deze kerstkleurige mocktail met gember, roodfruit en basilicum natuurlijk niet ontbreken.

Kerstkleurige mocktail
© Willem-Jan de Bruin

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

• 1 stuk verse gember van ong. 4 cm

• 1 sinaasappel

• 2 citroenen

• 100 gram frambozen

• 300 ml mineraalwater

• 500 ml citroenlimonade

• 1 bos verse basilicum

• ijsblokjes

Zo maak je het:

1. Schil de sinaasappel en houd de schil apart.

2. Rasp de gember.

3. Breng het mineraalwater aan de kook.

4. Voeg de sinaasappelzeste toe, samen met de geraspte gember.

5. Mix de frambozen tot een gladde puree, houd een paar frambozen apart.

6. Was de basilicum en snijd een paar takjes in grove stukken.

7. Doe de helft van de frambozenpuree in de glazen, voeg het gekookte (en afgekoelde) gemberwater toe, samen met de citroenlimonade.

8. Garneer met stukjes sinaasappel, frambozen, fijngehakte basilicum en wat ijsblokjes.

Bron: Supermarché Match

Mistletoe-mocktail

De mistletoe, oftewel de maretak, is het bekende plantje waaronder gekust hoort te worden tijdens de kerstdagen. Hopelijk krijg je dankzij deze mistletoe-mocktail ook allerlei warme gevoelens, maar in ieder geval níét vanwege een alcoholische toevoeging. Want dit drankje is helemaal alcoholvrij, ondanks het ogenschijnlijk misleidende ingrediënt ‘gemberbier’. En ook ‘rumsiroop’ is verkrijgbaar in een 0.0-variant.

Alcoholvrije mistletoe cocktail
© Willem-Jan de Bruin

Dit heb je nodig (voor 6 personen):

• 2 blikjes gemberbier

• 6 takjes rozemarijn

• 6 theelepels rumsiroop

• kristalsuiker

• 3 limoenen

• 100 gram cranberry’s

• 6 theelepels rietsuikersiroop

• ijsblokjes

Zo maak je het:

1. Snijd één limoen doormidden en wrijf het sap over de rand van je glas.

2. Doe de kristalsuiker op een bordje en draai de rand van de glazen erin. Zo blijft er een mooi suikerrandje over.

3. Spoel de twee overige limoenen af en snijd ze in partjes.

4. Doe één theelepel rumsiroop en één theelepel rietsuikersiroop in elk glas.

5. Daarbij mogen flink wat ijsblokjes, tot iets onder de rand.

6. Vul het glas aan met gingerale.

7. Voeg tot slot cranberry’s, twee partjes van de limoen en een takje rozemarijn toe als decoratie.

Bron: Libelle (België)

Glühwein

Kerstmarkten weten met hun lampjes, kraampjes en warme dranken het gezellige feestgevoel als geen ander over te brengen. Daarbij is één warme drank niet weg te denken: glühwein. Wil jij daar nu ook weleens een alcoholvrije variant van proberen? Dat kan! Niet alleen voor op de kerstmarkt, maar ook heerlijk als afsluiter na een mooie avond aan de kersttafel.

Alcoholvrije Glühwein
© Willem-Jan de Bruin

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

• 500 ml druivensap

• 250 ml cranberrysap

• 250 ml water

• 5 kruidnagels

• 3 steranijs

• 3 kardemompeulen

• 2 kaneelstokjes

• 2 schijfjes sinaasappel

Zo werkt het:

1. Doe het druivensap, cranberrysap en water samen in een pan.

2. Voeg de kruidnagels, steranijs, kardemompeulen, kaneelstokjes en schijfjes sinaasappel toe.

3. Breng het geheel aan de kook.

4. Draai het vuur daarna omlaag en laat het geheel een kwartier rustig pruttelen.

5. Schenk de glühwein in de glazen.

6. Garneer eventueel met wat sinaasappel, kaneelstokjes en steranijs.

Bron: Gewoon Hanne

Vier kerst met de EO
Vier kerst met de EO

Dit artikel hoort bij de campagne

Vier kerst met de EO

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen