Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Kerst in andere culturen.
© Shutterstock

Kerst in andere culturen

28 juni 2004 · 09:18Visie

Update: 22 november 2023 · 10:51

Het kerstfeest gaat voor veel Nederlanders het liefst gepaard met vrieskou, sneeuw en een open haard met een kop warme chocolademelk. Maar hoe wordt het kerstfeest in andere landen gevierd? Binnenkijken bij Herma Bode in Afrika, Lobby Sleutel in de VS en Rianne Pringle in Nieuw Zeeland.

Kerst in Dakar

Land: Senegal (West-Afrika)
Tijdsverschil: - 1 uur
Oppervlakte land: 196.190 km2
Klimaat rond Kerst: ongeveer 25 graden

„Geen sneeuw bij ons tijdens Kerst! Het is juist lekker warm tijdens de kerstdagen. Kerst wordt hier in Afrika lang niet zo uitbundig gevierd als bijvoorbeeld in Nederland. Het kerstfeest is bij uitstek een Westers feest en dat is lastig vieren in een overwegend islamitisch land als Senegal. Wel hebben we het kerstfeest altijd gevierd voor onze kinderen. En onze kerk in Dakar grijpt het feest van de geboorte van Jezus Christus altijd dankbaar en met beide handen aan om de goede Boodschap te vertellen. Juist met Kerst is het een goed moment om het Woord te verbreiden. En dan kan het me niets schelen hoe, wanneer en onder welke omstandigheden het gevierd wordt: als de goede boodschap maar verteld wordt. Trouwens, de Here Jezus is waarschijnlijk in het voorjaar geboren en helemaal niet in de winter. Dus eigenlijk hoort zoiets als een witte Kerst helemaal niet. Maar de wereld vraagt daar niet naar. De wereld viert Kerst in december. Dus laten wij die gelegenheid dan met beide handen aanpakken.

Kerst in Senegal

Kerst in Senegal is anders dan Kerst in Holland. Toch lijkt het er soms een beetje op. We hebben zelfs kerstbomen hier! De ‘plastic bezems’ worden geïmporteerd vanuit Europa en worden overal verkocht. Cadeaus worden gekocht en gegeven. Als gemeente komen we met Kerst bij elkaar. Vaak maken de kinderen een kerststukje of een kersttekening. We lezen een gedeelte uit bijvoorbeeld Lucas 2 en we zingen kerstliederen. Daarna gaan we samen eten en spelen we spelletjes. Maar het gebeurt allemaal buiten, want bij ons is het warm met Kerst en schijnt de zon. Ik vind het belangrijk dat we als gemeente het kerstfeest vieren, maar we hoeven niet onze eigen Nederlandse cultuur mee te nemen.“

Herma Bode woont en werkt als zendelinge in Senegal, West-Afrika.

Kerst in Los Angeles

Land: Verenigde Staten
Tijdsverschil: - 9 uur
Oppervlakte land: 9,3 miljoen km2
Klimaat rond Kerst: winters: ongeveer 6 graden

„De Amerikaanse manier van Kerst vieren, is enorm uitbundig. Amerikanen noemen deze tijd hun ‘Holiday Season’ waarin ze massaal opgaan en zich als het ware onderdompelen in de kerstgezelligheid. Overal waar je kijkt, zijn er lichtjes, versieringen en grote kerstbomen met pakjes eronder. Het begint allemaal al halverwege november. Thanksgiving Day is eigenlijk de officiële start van de kersttijd. Het hoogtepunt van het kerstfeest is voor christenen de geboorte van Christus. Veel Amerikanen zijn erg gelovig en zien dit als een tijd om te evangeliseren. Onze kerk is daar erg mee bezig. Dit jaar worden 15.000 mensen verwacht in de kerstdienst. Daarnaast zijn er veel feestelijkheden en staat het samenzijn met familie centraal. Er wordt inderdaad veel gegeten en natuurlijk liggen op kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom. Een typisch Amerikaans kerstgerecht is er niet, maar er zijn eigenlijk drie grote favorieten: honey roasted ham, roasted turkey en roast beef. Met daarbij mashed potatoes en een zelfgemaakte pumpkin pie.

Juist met Kerst mis ik Nederland wel. Bij mij thuis in Nederland is het altijd erg gezellig met de kerstdagen. Mijn moeder houdt enorm van deze periode en versiert het hele huis. Wij zijn een hechte familie en als ik met de Kerst niet bij ze kan zijn, is dat niet makkelijk. Nick heeft een hectische baan waarbij hij vaak op het laatste moment veranderingen heeft in zijn schema, maar een paar dagen in Nederland zitten er met de Kerst waarschijnlijk wel in. In mijn optiek kan er niets op tegen echte Hollandse kerstgezelligheid!“

Kerst in Los Angeles

„Toch heb ik het hier erg naar m’n zin. We wonen in Los Angeles, een stad met uitersten. Er zijn mensen die helemaal in de Hollywood film- en tv-wereld opgaan en daarnaast zijn hier ook ‘gewone’ mensen die een normaal leven hebben. Er gebeurt altijd wel wat in LA. Deze stad staat nooit stil. Het klimaat is vrij zacht, maar in de zomer kan het erg warm zijn. Door het werk van Nick word ik soms geconfronteerd met de tv-wereld. Mijn bezigheden zijn verre van Hollywood-glamour. Ik werk als vrijwilliger bij een christelijke organisatie voor gehandicapten en geniet daar enorm van.“

Lobby Sleutel is met de Amerikaan Nick getrouwd en woont in Los Angeles.

Kerst in Wellington

Land: Nieuw-Zeeland
Tijdsverschil: + 12 uur
Oppervlakte land: 270.000 km2
Klimaat rond Kerst: ongeveer 25 graden

„Doordat het hier hartje zomer is met Kerst, is de hele sfeer zo anders. Ik hoor Europeanen of Amerikanen die hier wonen wel eens klagen over heimwee naar vroeger rond de kerstdagen: naar de sneeuw, de kou en de warme chocolademelk. Hier zijn het de barbecues en de picknicks in plaats van een gezellig gedekte tafel bij de kerstboom en de open haard. Mede door het warme weer steekt lang niet iedereen zich in zijn deftige kleren... Toch merk ik wel dat veel mensen proberen om de winterse sfeer binnen te halen. Kerstbomen zijn er genoeg, kerstlichtjes binnen, maar ook vooral buiten. Er wordt sneeuw op de ramen gespoten en de winkels liggen vol met winterse kerstversiering. Het blijft voor veel mensen toch een raar gebeuren waar ze zelf om moeten lachen. Niemand weet hier raad met de Kerst, denk ik wel eens... En toch beginnen mensen in september al grote hoeveelheden cadeaus in te slaan. Op kerstmorgen worden die dan snel uitgepakt, en dan – generaliserend gesproken – gaan de vrouwen de keuken in voor het klaarmaken van alle salades en sausjes, de mannen kunnen nog even rustig aan doen. Het grappige is dat juist de mannen toch vaak het gevoel hebben dat zij de belangrijkste rol spelen in het kerstdiner: zij braden namelijk de biefstukjes, hamburgers, kip en andere lekkernijen op de luxe barbecues. Naast de barbecues zijn ook de Engelse ‘roasts’ nog steeds populair, een grote kalkoen in de oven met aardappeltjes, pompoen, zoete aardappels (kumura), ui, enzovoort. En ook de Xmas-pudding met Brandy sauce is volop te koop, als het niet thuis gemaakt wordt. De tweede kerstdag heet hier net als in Engeland Boxingday. Op die dag rennen veel mensen alwéér naar de winkels met de ellenlange rijen voor de kassa want dan is het uitverkoop! Het is niet te geloven.

Kerst in Nieuw-Zeeland

Er is minder romantiek in Nieuw-Zeeland doordat het geen winter is, dat zeker. Maar de hoeveelheid versieringen en cadeaus is er niet minder om. Sommige huizen zijn zelfs te bezichtigen voor een dollar of iets dergelijks en er worden prijzen uitgereikt welk huis er het mooist uit ziet. Maar goed, juist met Kerst mis ik Nederland. Ik voel me met Kerst altijd een beetje ‘in de war’. Ik mis de winterse sfeer dan erg. En ik mis de hoeveelheid kerstconcerten. Ze zijn er hier wel, maar veel minder. ‘Xmas in the park’ kennen ze hier veel meer: mensen komen om een uur of zes met een picknickmand of een coolbox naar het desbetreffende park. Door een soort fanfareachtige band worden de kerstliederen dan luid de lucht in geblazen. Ik kan daar nog niet zo aan wennen, zit liever lekker met mijn winterjas te kleumen in een 400 jaar oude kerk... Dit jaar gaan mijn man en ik eerst naar de kerstnachtdienst om half twaalf ‘s avonds. Als we dan thuiskomen, gaan we de zelfgebakken kerststol (mét amandelspijs) en warme chocolademelk verorberen. Ik moet beide kerstdagen werken in het ziekenhuis, maar we gaan waarschijnlijk ‘s middags cadeaus uitpakken bij familie hier in Wellington. Ik hoop ook dat we tijd en rust kunnen vinden om echt blij en dankbaar bij God te kunnen zijn, en Hem te bedanken voor Zijn geweldige offer van Zijn Zoon. Dat blijft toch altijd mijn diepste verlangen! Wat dat betreft, maakt het niet uit waar je dit prachtige feest viert.“

Rianne Pringle is getrouwd met een Nieuw-Zeelander. Ze wonen in Wellington.

Meer lezen over Kerst?

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen