Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Joska Borkent

9 december 2022 · 11:49

Update: 12 januari 2023 · 17:49

Joska (38) werkt als verpleegkundige op de SEH in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Joska staat iedereen bij op de Spoedeisende hulp

Op de Spoedeisende hulp is geen dag hetzelfde, daar weet Joska alles van. “Je weet nooit wat je gaat doen als je wakker wordt. We hebben er geen maximaal aantal bedden, je bent er altijd welkom. Het maakt dat je heel alert en vindingrijk moet zijn om orde in de chaos te scheppen. Dat houdt je wel bezig!”

Joska werkt al in de zorg sinds ze op haar tweeëntwintigste de opleiding afrondde. Hiervoor werkte ze op de traumatologieafdeling, waar mensen worden opgenomen na een ongeval. Dat lijkt wel een beetje op de Spoedeisende hulp, maar is in de praktijk toch heel anders: “De Spoedeisende hulp is honderd keer breder, daar krijg je namelijk alle ziektebeelden binnen. Dat zijn bijvoorbeeld zieke kinderen, mensen met psychiatrische problematiek, benauwdheid, buikklachten en ga zo maar door.”

‘Mensen zijn allemaal anders, dat maakt mijn werk zo leuk’

Betrokken bij anderen

“Ik vind het erg mooi werk, maar ook heel intens. Je krijgt soms heftige casussen, bijvoorbeeld volwassenen of kinderen die bij ons overlijden. Of je krijgt mensen met een ernstige ziekte waarvan je niet weet hoe het afloopt. Op de Spoedeisende hulp heb je geen hersteltijd, je moet weer door. Dat maakt het voor ons als hulpverleners wel emotioneel intens. Maar ook na een ingrijpende gebeurtenis ga ik graag weer aan het werk om anderen te helpen. Het ene moment ben je met iets heel heftigs bezig, het andere moment stel je jonge ouders gerust of geef je een kindje een pleister. Ik vind het mooi om zo betrokken te zijn bij mensen.”

Het werk op de Spoedeisende hulp gaat dus gepaard met veel uitdagingen. “We krijgen ook te maken met agressie. Soms omdat mensen onder invloed zijn, maar ook omdat patiënten ineens op de Spoedeisende hulp belanden en ze bang zijn wat hen te wachten staat. Luisteren en aandacht geven aan de frustratie helpt al enorm, zo probeer ik mensen toch gerust te stellen.”  

Allemaal anders

“Mensen zijn allemaal anders, dat vind ik heel leuk. Er zijn zoveel uiteenlopende leeftijden, ziektebeelden, sociale of culturele achtergronden. Al die verschillende mensen vragen om een andere benadering. Daar leer ik ontzettend veel van. 

Ik vind het heel bijzonder dat ik ben genomineerd, het is een fijne gelegenheid om aandacht te krijgen voor het werk van mij en mijn collega’s. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer collega’s mogen verwelkomen!”

Update 12 januari 2023:
De winnares van deze verkiezing is bekend: oncologieverpleegkundige Marry Versluis mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen. Ook Joska viel in de prijzen: zij werd tweede. Bekijk hier meer.
Zorgmedewerker van het jaar
Zorgmedewerker van het jaar

Dit artikel hoort bij de campagne

Zorgmedewerker van het jaar

    Deel dit artikel: