Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
vandaag · 12:47
Update: vandaag · 13:53
Hun baan en huis lieten ze achter om naar één van de armste landen ter wereld te verhuizen. Josianne, Johan en hun zoontje Micha wonen en werken sinds augustus 2024 op het ziekenhuisschip Global Mercy van Mercy Ships, dat momenteel in Sierra Leone ligt. Een drastische levenskeuze, die naast avontuur ook uitdagingen met zich meebrengt.
Het stel leert elkaar kennen in Ede, via de studentenvereniging. “Ik vond hem een inspirerend figuur, maar hij zag mij niet staan”, vertelt Josianne lachend. “Wat ik leuk vond aan hem? Hij is heel vriendelijk en behulpzaam en heeft een groot hart voor mensen om hem heen. Toen hij midden in de nacht mijn band plakte, dacht ik: misschien vind ik hem wel leuk! Maar toen vertrok hij naar Zuid-Afrika. Pas toen hij terugkwam – en ik in het bestuur van de studentenvereniging zat – zag hij me pas echt.”
Josianne en Johan Heuver
Bredere blik op de wereld
“Josie is maatschappelijk betrokken en heeft een bredere blik op de wereld, dat trok me aan haar aan”, vertelt Johan. Ze vertelt hem al voordat ze verkering krijgen dat het haar gaaf lijkt om te werken op het ziekenhuisschip van Mercy Ships. “Dat was voor haar een reden om verpleegkundige te worden. Na Zuid-Afrika was ik zelf ook aan het zoeken wat ik zou kunnen doen om een verschil in de wereld te maken. Door Josianne werd ik herinnerd aan een droom die ik ooit had over een groot schip. Zo vielen de puzzelstukjes in elkaar.” We waren daar allebei heel enthousiast over.”
De keuze voor het ziekenhuisschip komt voor het stel niet uit het niets. Josianne is opgegroeid aan boord van Mercy Ships: “Mijn vader was huisarts en mijn moeder orthopedagoog. Ze werkten op het ziekenhuisschip Anastasis, daar hebben we met ons gezin van mijn vijfde tot mijn negende gewoond.”
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Leven en werken op een schip
Jaren later wordt hun droom werkelijkheid. Sinds augustus 2024 werken ze op het ziekenhuisschip Global Mercy in Sierra Leone. “Er is hier een ernstig tekort aan goed opgeleide zorgmedewerkers, daarom leiden wij met ons team lokale zorgmedewerkers op en geven we ze de kans om aan boord stage te lopen. Veel mensen hier kunnen niet worden geopereerd vanwege ontbrekende kennis, materiaal en ervaring. Op het schip kunnen we mensen kosteloos opereren, maar hulp op lange termijn is ook nodig. Daarom leiden we de zorgmedewerkers op, zodat ze na ons vertrek betere zorg kunnen bieden”, vertelt Johan.
Josianne werkt daarnaast op de preoperatieve afdeling en beoordeelt patiënten voordat ze de operatie krijgen. “Het contact met de patiënten zelf is een van de mooiste dingen van het werk hier.” Elke donderdag is er een calamiteiten oefening voor het hele schip. Josianne bereidt dan samen met iemand anders een training voor, voor het acute medische team. Omdat het personeel aan boord zo wisselt, is het uitdagend om altijd een goed getraind team te hebben dat weet wat ze moeten doen in elke situatie. “Hierin kan ik mijn creativiteit kwijt en het is leuk om het zo levensecht mogelijk te proberen te maken. Soms regel ik iemand aan boord om een bepaalde situatie na te spelen en gebruiken we speciale make-up om bloed of verbranding te simuleren.”
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Van elkaar leren
“Het leven hier is goed”, vertelt Josianne. “Het is leuk om met allemaal mensen samen te zijn die vanuit hun geloof leven en werken”, vult Johan aan. “Op het schip zijn we met wel 40 culturen bij elkaar, allemaal met een andere achtergrond en werkervaring. Het kan wel eens beklemmend zijn, omdat je veel van elkaars beslommeringen meemaakt. Maar we leren veel van elkaar, zowel werk als privé. Ook ons zoontje Micha leert veel van zijn interacties met patiënten, zoals Ibrahim, die geopereerd is aan zijn vergroeiingen. Ze kunnen ontzettend leuk met elkaar spelen.”
We leren veel van elkaar, zowel werk als privé.
De verhuizing van een huis naar schip valt hun alles mee. “De hut is lekker overzichtelijk. We hebben weinig spullen, dus er is weinig op te ruimen. In het begin moesten we even wennen aan het deinende schip, maar nu slapen we prima. We vinden het leuk om het land, de mensen en de cultuur steeds beter te leren te kennen en mooie plekken te ontdekken”, vertelt Josianne.
Tijd voor elkaar
Naast de hut is ook hun leven overzichtelijker, merkt Josianne op. “Alles is op het schip: ons huis, werk en vrienden. In Nederland was alles gescheiden en moesten we een afspraak maken om iemand te zien”, vertelt ze. “Op het schip is het andersom: je ziet iedereen dagelijks, dus je moet tijd voor jezelf en je partner inplannen”, vult Johan aan.
Tijd voor elkaar vrijmaken kan ook lastig zijn, weten ze. “We zien elkaar de hele dag, maar dat is vaak ook even ‘in de wandelgangen’. Dat is soms heel fijn, en soms een uitdaging. We hebben een paar jaar geleden een marriage course gedaan en faciliteren dit nu voor andere stellen aan boord, om tijd voor elkaar te maken en gesprekken te hebben over verschillende onderwerpen rondom relaties (zoals familie, communicatie, intimiteit etc). Het is mooi om met mensen uit verschillende culturen naar het huwelijk te kijken. Dat levert verrassende inzichten op. We praten er later vaak over door. Het geeft meer diepgang aan onze relatie. We maken tijd voor elkaar, hoewel het soms druk is met activiteiten op het schip.”
Meer lezen over liefde en relaties?
Geen enkele relatie is perfect. In de maandelijkse relatienieuwsbrief vind je echte verhalen over relaties – de pieken en de dalen – die inspireren tot openheid en vaak nieuwe perspectieven op je eigen relatie bieden.
Lees onze privacyverklaring.
Er voor iemand zijn
“Met deze reis willen we ons zoontje Micha meegeven om te zien naar de ander en goed voor jezelf te zorgen maar niet te veel met jezelf bezig te zijn. En ook: niet hechten aan spullen. Ik vind het belangrijk dat hij een paar kleine dingetjes heeft die echt van hem zijn. Maar dat hij zijn speelgoed ook gemakkelijk kan delen of weg kan geven”, vertelt Josianne. “Ik wil dat hij leert hij zichzelf mag zijn, en dat ieder mens waardevol is. Dat het mooi is om er voor iemand te zijn.”
Meedoen met deze missie?
Dat kan! Met jouw steun kunnen kinderen zoals Ibrahim worden geopereerd en zorgmedewerkers door Johan en Josianne in Sierra Leone worden getraind. Zo kunnen mensen met vergroeiingen, tumoren en verwondingen ook na het vertrek van het schip geholpen worden. Ontdek wat jij kunt doen via metterdaad.nl/sierraleone.
EO Metterdaad, zaterdag 18:15 op NPO2
Meest gelezen
- Valentijnsdag: 45 Bijbelteksten over liefde
'Wij hebben lief, omdat God ons eerst heeft liefgehad'
Valentijnsdag: 45 Bijbelteksten over liefde
- 'Jaren later stond ik oog in oog met de man die me misbruikte'
Het verhaal van Ina Groot in 'De Verandering'
'Jaren later stond ik oog in oog met de man die me misbruikte'
- Charlotte (32) kreeg een tweede kans door een stamceldonor: ‘Het kan ook jou overkomen’
Steeds meer stamceldonaties
Charlotte (32) kreeg een tweede kans door een stamceldonor: ‘Het kan ook jou overkomen’
Lees ook
- 'De maakbare mens is dichterbij dan je denkt'
Tijs over 'geslachtsteleurstelling'
'De maakbare mens is dichterbij dan je denkt'
- Als je kind niet meer naar de kerk gaat
'Het enige antwoord is liefhebben’
Als je kind niet meer naar de kerk gaat
- Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Aan boord op de Global Mercy
Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’