Josefien lanceert podcast 'Bijbel in een jaar'
31 januari 2022 · 09:07
Update: 15 november 2024 · 10:21
De Bijbel in één jaar lezen; dat was het plan van Josefien Hoffmann (19). Een Nederlandse luisterversie bestond niet, dus besloot ze de podcast Bijbel in een jaar te ontwikkelen.
“Tijdens de coronacrisis ben ik tot geloof gekomen,” begint Josefien. “Ik groeide op in een christelijk gezin, ging naar de kerk, maar Bijbellezen werd niet gestimuleerd. Daardoor hing mijn geloof sterk af van mijn gevoel en situaties. In quarantaine – ik had corona – luisterde ik veel preken. Daardoor liet God mij zien dat Bijbellezen belangrijk is. Ik begon met lezen en dat veranderde mijn leven; opeens begreep ik het geloof en het evangelie beter. Ik had een vaste voet om op te staan. De Bijbel is geen oud boek, maar lééft.”
God dacht blijkbaar dat het leuk was als er meer mensen zouden gaan luisteren
Hoe kwam je op het idee om deze podcast te maken?
“Nadat ik tot geloof was gekomen, wilde ik graag de Bijbel in een jaar lezen. Ik was hongerig. En ik denk dat je het momentum mist als je het bijvoorbeeld in twee jaar doet. Ik was al begonnen met de Engelse Bible in One Year – fysiek en in luistervorm – maar ik wilde eens naar een Nederlandse aflevering luisteren. Die bleek niet te bestaan. Dus toen dacht ik: ik maak hem zelf. En ik zit in een Bijbelgespreksgroep met dertig meiden; het leek me leuk om een podcast voor hen te ontwikkelen. God dacht blijkbaar dat het leuk was als er meer mensen zouden gaan luisteren.”
Hoe ziet een aflevering eruit?
“Elke dag komt er een nieuwe aflevering online waarin iemand voorleest uit de Bijbel. Dit is altijd een stukje poëzie – Spreuken of Psalmen –, een groter deel uit het Oude Testament en een deel uit het Nieuwe Testament. We slaan niks over. Ik volg een leesrooster dat op de Bijbelapp YouVersion staat; dat volg ik ook met de Bijbelgespreksgroep. Als zij een dag niet kunnen lezen, zetten ze de podcast aan.”
Je leest niet zelf alles voor?
“Ik probeer naar zo veel mogelijk anderen toe te gaan om afleveringen op te nemen. Het is leuk om verschillende stemmen te horen die op hun eigen manier voorlezen. Die afwisseling maakt me vrolijk. Zo is het een podcast door iedereen, voor iedereen. Met name mensen uit mijn nabije kring lezen voor. Onder hen veel gezinnen, en dat is handig, want dan kan ik meteen meerdere afleveringen achter elkaar opnemen. Na het voorlezen knoop ik meestal een gesprekje aan over de tekst. Op die momenten getuig ik van wat God in mijn leven heeft gedaan. Dat levert waardevolle gesprekken op.”
'Bijbel in een jaar'
Hoe gaat het proces tot nu toe?
“Goed! Ik geniet ervan om met anderen de Bijbel te lezen. Vlak voordat ik begon, werd het nog even spannend. Ik kwam erachter dat ik toestemming moest hebben van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om de NBV21-vertaling te gebruiken. Ik nam contact met hen op en gelukkig mocht het, daar ben ik dankbaar voor. Deze vertaling spreekt veel mensen aan, en het is gaaf dat hij nieuw is. Ik hoop dat velen door de podcast net zo enthousiast over de Bijbel worden als ik!”
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
- Dit weekend op tv: Koningsdag 2025 en 'Rail Away'
Ga jij kijken naar de koninklijke familie?
Dit weekend op tv: Koningsdag 2025 en 'Rail Away'
- Column Judith Zilversmit: 'Wie alles herdenkt, herdenkt niets'
Column Judith Zilversmit: 'Wie alles herdenkt, herdenkt niets'